Momente care nu trebuie ratate in 2015 – 3

  1. Primul contact dintre DTM si Super GT

 

Mereu vorbim si comparam pe nemti cu japonezi in ceea ce priveste masinile pe care le construiesc si mereu discutam aprins care este masina suprema in ceea ce priveste performante, costuri etc. Ba este M4, nu GT-R, AMG, LFA, acum a venit si noul NSX la joaca, si lista poate continua.

   Super GT 2014

Ambele natii au in comun cate un campionat pe plan intern care permite constructorilor lor sa se dueleze de la egal la egal si sa isi dovedeasca suprematia. Asadar avem DTM si Super GT.

www.hoch-zwei.net

Audi, BMW si Mercedes-Benz se intrec in DTM, iar Nissan, Lexus si Honda se intrec in Super GT. Campionatele difera din mai multe puncte de vedere dar in marea parte a lor sunt la fel. Si, incepand cu 2017 va lua nastere “Class One”, o platforma care va permite celor sase constructori (pana in prezent) sa se bata de la egal la egal atat in Europa cat si in Asia. Evident ca nu se cunosc inca detalii despre cum se va chema campionatul cum va functiona exact, cate etape va avea si asa mai departe. Insa ceea ce se stie este faptul ca masinile vor avea acelasi pachet aerodinamic si acelasi sasiu monococa din fibra de carbon ranforsat cu roll-cage din otel, respectiv cel introdus prima oara in DTM si anul trecut preluat integral si in Super GT de toti cei trei constructori. Partea interesanta vine acum pentru ca modelele vor fi propulsate de motoare de 2.0 litri turbo cu o dispunere de 4 cilindri in linie. Pentru constructorii niponi acest lucru nu este dificil ei deja folosind acest tip de motoare in acest an, insa pentru constructorii nemti acest lucru se va intampla, consider eu, incepand cu 2016. Teoretic niciunul dintre acestia nu isi permite sa se prezinte intr-o competitie de o asemenea anvergura si sa nu fi testat cel putin un an noul motor in regim de cursa. Asadar fani BMW asteptati-va ca urmasul celebrului M10, creat de Paul Roche, sa ia nastere. Si apropo, noile motoare de 2.0 se asteapta sa dezvolte undeva la 600 cp, cu 120 cp mai mult decat au in prezent V8-urile aspirate care echipeaza modelele DTM. (da stiu ca au restrictoare de 28mm 🙂 )

M10 engine

Sigur pana in 2017 mai avem multa paine de mancat, cum se spune, insa in 2015 BMW va participa in cel putin o cursa din campionatul Super GT cu modelul M4 DTM (se va folosi un sistem de compensare pentru ca masina este inca echipata cu motorul V8). De altfel BMW a fost principalul constructor care a insistat pentru o astfel de clasa si regulament tehnic, inca de la revenirea in DTM in 2012.

DTM-Super GT

Ca sa explic un pic amuzant cum vad eu aceasta frumoasa batalie care se preconizeaza imi aduc aminte razand de o intamplare de la un eveniment de demo-drift din 2010 in Bucuresti, unde am fost impreuna cu Sorin Ene (HAI-u) pilot pe un Nissan S14A Silvia (pe atunci inca era o masina nipona 100%, in prezent mai e doar 50%, inima e nemteasca). La un moment dat s-au creat doua tabere, exact ca la razboi, masinile nipone intr-o parte si cele nemtesti in cealalta si un pilot din tabara nemteasca a luat o punga de orez si a inceput sa arunce inspre tabara nipona. Evident nu cred ca cei trei constructori nemti vor arunca cu orez in cei niponi, dar ati inteles ideea.