Tuning de fabrica – BMW M Performance

Putem spune ca tuning-ul a aparut odata cu aparitia primului automobil. Diversele modificari aduse de proprietari automobilelor personale, astfel incat acestea sa le satisfaca nevoile sau sa ii scoata din anonimat, s-au transformat pe parcursul anilor intr-o adevarata industrie. Chiar daca vorbim de modificari tehnice pentru imbunatatirea performantelor automobilelor sau doar de unele estetice, sumele cheltuite de pasionati pot depasi de multe ori valoarea masinii propriu-zise. Nevoia individului de a iesi in evidenta si de a-si reflecta amprenta personalitatii prin intermediul masinii este in prezent mai usor de realizat ca niciodata. Asa ca odata cu trecerea timpului cioplitul, taiatul si sudatul s-au transformat in bricolaj care in prezent poarta denumirea internationala de tuning. 

BOB_8081

Cum o industrie care produce anual zeci de milioane de (euro, dolari, yeni japonezi sau alte valute internationale) si care a inspirat o serie cinematografica cu un imens succes la care nimeni nu se astepta si care a inregistrat vanzari record de milioane de dolari (evident vorbim de Fast and Furious) si mai are si propriul targ anual dedicat in Las Vegas (SEMA Show – Specialty Equipment Market Association) era clar ca fenomenul nu mai putea fi ignorat de constructorii auto in fuga lor dupa profit. Si atunci de ce sa nu acapareze ei o mare parte din aceasta cerinta deja existenta si sa ofere chiar ei elemente de tuning cumparatorului. 

BOB_7676

Zis si facut. Daca constructorii americani ofereau aceste posibilitati inca de prin anii ’60, cei din Europa s-au miscat un pic mai greu, dar au inteles necesitatea acestui lucru in final. Cred ca BMW s-a descurcat cel mai bine aici si a lansat in 2008 accesoriile de tuning sub titulatura BMW Performance dedicata modelelor din seria E (E60, E90 etc…). In prezent accesoriile pentru seriile mai noi, precum seria F (F30, F10 etc…) si seria G (G11/G12), poarta denumirea de BMW M Performance. O gaselnita foarte buna de marketing pentru ca, asa cum stim cu totii, litera M este cea mai puternica litera din lume 🙂 

BOB_7123

Totusi litera M e cea care produce si un pic de confuzie in ceea ce priveste accesoriile. Si aici trebuie sa fiti un pic atenti. Initial ma gandeam ca daca ai un BMW M ai cam tot ce se poate (adica e full), ei bine nu, si modelele M pot beneficia de accesoriile M Performance. Deci ai BMW M sau BMW normal tot gasesti ceva de pus pe el de la BMW M Performance. Si cu ocazia asta nu pierzi nici garantia masinii daca ti-o tunezi. Singurii proprietari care nu gasesc accesorii originale BMW pentru masinile lor sunt cei cu BMW Seria 5 Gran Turismo, BMW Z4, BMW i3 si BMW i8.   

BOB_7634

Claudiu David a fost dirijorul echipei BMW responsabila in a ne demonstra diferentele dintre modelele stock vs. modelele echipate cu accesorii BMW M Performance. Si pe circuit a reusit acest lucru, diferentele sunt sesizabile, nu atat de evidente dar le simti ma refer la cele tehnice. Nu stiu daca si in traficul normal le simti insa cu siguranta le observi pe cele de design. 

 

Gama de Accesorii Originale BMW M Performance include o oferta foarte larga de optiuni, de la elemente de design si aerodinamica, la evacuare si kituri de putere, de la kit de suspensie, la aplicatie smartphone pentru telemetrie conectata la computerul OBD al masinii.

IMG_9700

Transformari de design si aerodinamica
Cele mai populare accesorii sunt cele design si aerodinamica, inclusiv jantele. Multe din componente sunt inspirate din experienta BMW pe circuite si dezvoltate Impreuna cu BMW Motorsport si BMW M.  Se disting noile solutii care folosesc experienta companiei de utilizare a fibrei de carbon. Alegerea acestui material asigura rezistenta si rigiditate, dar si o masa deosebit de redusa a componentelor. De exemplu, eleronul BMW M Performance pentru BMW Seria 3 cantareste numai 250 grame. Suplimentar, atentia pentru detalii si calitate este relevata si de faptul ca aproximativ 80% din componentele din carbon sunt realizate manual.

 

La interior, alaturi de linii de personalizare cu piele alcantara si fibra de carbon, se remarca volanele, de asemenea acoperite cu piele alcantara. In plus, cel mai sofisticat volan BMW M Performance ofera un display central si afisaj cu led al turatiei, pentru o experienta motorsport completa.

BOB_7063

Kitul de putere. Evacuare
In prezent, BMW ofera kit de cestere a puterii si cuplului motor pentru mai bine de 40 versiuni de modele. Acestea vin cu modificari sustinute, in functie de motorizare putand include modificarea circuitului de evacuare, filtrul de admisie aer, intercooler sau convertizorul de cuplu al cutiei automate.

 

Cel mai important, cresterea de performante se concretizeaza pe intreaga plaja de turatii, nu numai in varful de putere. In general, kit-ul de putere BMW M Performance ofera un plus de putere de aproximativ 15kW –30 kW si 30-50 Nm, in functie de motorizare. Pot aduce imbunatatiri a acceleratiei 0-100 km/h de 0,3-0,5 secunde si a reprizei 80-120 km/h de pana la 1 secunda.

 

Kitul de putere poate fi sustinut de un sistem de evacuare imbunatatit. In functie de versiune poate folosi materiale performante, precum titan, si poate avea valve controlate prin tehnologie bluetooth (pentru o instalare rapida a sistemului de evacuare) care pot comuta intre un raspuns deosebit de sportiv sau unul mai putin zgomotos, confortabil.

 

Kitul de suspensie
Kitul de suspensie include, dupa caz, un set complet de amortizoare si arcuri sau numai amortizoare. Kitul asigura o reducere a garzii la sol cu 10 mm fata de un sasiu M Sport sau 20 mm fata de un sasiu standard. Acesta se traduce printr-un comportament sportiv imbunatatit si aderenta mai buna.

BOB_7303

Kit de frane
Vine cu etriere noi, cu 4 pistoane pentru fata pentru o forta de franare semnificativ mai mare. In functie de model, kitul include discuri perforate cu striatii, discuri de frana mai mari.

 

Diferential mecanic autoblocant
Diferentialul mecanic autoblocant este un element emblematic pentru sportivitatea modelelor BMW. In prezent, modelele BMW pot fi echipate cu un diferential autoblocant mecanic numai apeland la oferta de Accesorii Originale BMW M Performance. Aceasta solutie asigura peformante mai bune pe accelerare si sustine abordarea dinamica a virajelor, pentru un condus sportiv.

  BOB_7076

Si piata din Romania primeste cu interes tot mai mare solutiile de accesorii BMW M Performance. Vanzarile sunt pe un trend crescator continuu, sustinut de o mai buna intelegere a posibilitatilor de tuning, dar si de o gama tot mai larga de optiuni. Anul precedent s-a incheiat cu vanzari totale de 110.000 Euro, in crestere cu 25% fata de 2014 (88.000 Euro). Primul trimestru al 2016 a insemnat o alta evolutie pozitiva importanta, cu un plus de 76% fata de aceasi perioada a anului trecut (T1 2015: 29.000 Euro).

 

Lista preturi accesori BMW M Performance