Efectul Seb

Loeb a rămas la Citroen. Măcar un an, pentru că în noul contract, valabil până în 2013, se precizează și faptul că Seb ar putea să se oprească și după un sezon. La prima vedere am putea spune că anunțul făcut public înaintea Raliului  Germaniei are darul de a limpezi apele la bursa transferurilor din WRC. Însă lucrurile nu stau deloc așa.

 

 

Motivul este Ogier. Chiar dacă nu a avut tăria de a o recunoaște public până la momentul în care colegul său a semnat  noul contract, Seb 2 își dorea să rămână stăpân în ograda Citroen. Iar acest statut privilegiat era garantat de despărțirea francezilor de Loeb, caz în care el și Quesnel urmau să facă legea. Problema a apărut după victoria septuplului campion mondial în Finlanda, momentul care l-a făcut să elimine ideea retragerii și s-a întâlnit cu cei de la Volkswagen. Oficialii companiei Citroen au avut în față perspectiva de a pierde ambasadorul mărcii, au luat taurul de coarne, și au pus lucrurile la punct. Nu numai că au prelungit acordul cu Loeb, ci l-au pus la punct și pe Quesnel, eliminând din discuție posibilitatea ca piloții echipei să lupte pentru victorie.Și ca totul să fie clar, a venit și poziția oficială: ”Nu am discutat despre asta, dar un contract pe doi ani cu septuplul campion mondial este un semn clar al implicării noastre”, a spus Jean-Marc Gales, membru al Consiliului Director al grupului Peugeot Citroen, cel care a avut sarcina de a purta  negocierile cu Loeb.

 

 

Normal, noua perspectivă nu i-a căzut deloc bine lui Ogier, care, în Germania, nici măcar nu a mai încercat să își spună  diplomat punctul de vedere. Ba chiar mai mult, știind că are contract valabil pentru anul viitor, a forțat nota, declarând despre Loeb că este un plângăcios care are nevoie de ordine de echipă pentru a se impune. Numai că nu a obținut ce a vrut, adică revenirea lui Quesnel în poziția de a gestiona lucrurile în echipă, ci a reușit să-i enerveze pe Gales&Co.  Reacția a venit imediat: “Ogier are un contract cu noi în acest an, dar nu vreau să comentez despre 2012 şi 2013. Cea mai probabilă alternativă pentru Ogier ar fi un loc la Ford în sezonul viitor, iar directorul echipei Malcolm Wilson a  declarat că va discuta cu francezul.” Și uite așa, apele s-au învolburat din nou.

 

Dacă Ogier ajunge la Ford, spune Wilson, rămâne un singur finlandez. Or, cum Latvala încă mai are contract, iar al lui Hirvonen expiră, cel mai probabil acesta urmează să fie Jari-Matti. Cu atât mai mult cu cât după ce a ratat titlul mondial pentru un singur punct, în 2009, în contextul în care înaintea etapei finale din Marea Britanie era lider, Mikko nu a mai adunat decât două victorii. În plus, ritmul său a avut de suferit simțitor și ca urmare a accidentului de anul trecut, din Finlanda, iar erorile de pilotaj decisive s-au tot adunat, cel mai recent și notoriu exemplu fiind cel consemnat tot la  Hirvonen acasă, anul acesta.

 

 

Mutarea lui Seb2 la echipa lui Wilson aduce două semne de întrebare. Cine vine la Citroen, alături de Loeb, și ce face Hirvonen. La prima întrebare văd ca soluții Bouffier sau Neuville. În ceea ce-l privește pe Mikko, ar avea ca posibilități trecerea la MINI, alături de un Richards pentru care a mai concurat în startul carierei, sau la Volkswagen, echipă care-și dorește un pilot cu experiență. Numai că, în cărți la echipa germană este și Petter Solberg, iar acesta are de partea sa mai multe atuuri: a fost campion mondial, are un plus de experiență în dezvoltarea mașinii și, nu în ultimul rând, charismă.

 

 

Și, iată cum apele bursei transferurilor nu s-au limpezit deloc, semnele de întrebare privind configurația finală a   echipelor pe care le vor alinia începând din 2012 principalii constructori implicați în WRC încă persistând. În ceea ce  ne privește, este un motiv în plus să ne concentrăm atenția în săptămânile care vin către această competiție,   spectacolul fiind garantat nu doar de probele speciale, ci și de bursa transferurilor.

One thought on “Efectul Seb”

  1. Cred ca multi au inceput sa il aprecieze pe Ogier dupa raliul Germaniei,eu inclusiv si nu sunt fan Citroen.
    Foarte meserias articolul ! More of that "behind the scenes" action please !

Comments are closed.