Pe masini egale, se cern pilotii

Cupa Dacia organizata de George Grigorescu in raliuri este o treaba foarte buna. Atat vreau sa zic legat de asta. Citroen Trophy e o cupa mai speciala. Am fost in 2009 la prezentarea de la Sibiu si am avut onoarea sa urc in dreapta lui Bugalski intr-un C2R2 Max. Cred ca era Max. M-a impresionat cum frana pe pietroaie, cum se tura si cum inainta. M-a dat o tura pe o mini-porba de macadam. Imi spunea in continuu “control, control, control”. Da maestre, control, am inteles!

 

Pretul de foarte multe zeci de mii de euro insa mi s-a parut mare. Si vorbim de o masina al carui ampatament e mai mic ca la un carucior. Ceea ce inseamna ca atunci cand supravireaza pe asfalt, ai pus-o! Iar eu vreau sa ma dau pe asfalt. La coasta. Si daca se poate sa contrabrachez si eu o data fara sa ma invart ca un titirez.

 

Cum sunt eu, mai sunt si altii care vor sa concureze pe asfalt. Nu ca nu ne-ar placea sa ne dam si pe macadam. Dar, pe asfalt poti cat de cat sa pastrezi masina in conditii onorabile fara sa ai nevoie de doua dube cu piese de schimb. S-a vorbit la un moment dat de o cupa Ibiza pentru coasta. Adica, mai bine zis, am vorbit eu. Ca prostul. Pentru ca mi-am facut iluzii ca cineva ar vrea sa se implice intr-un proiect ca acesta. Ma refer la sustinere. Ca piloti au fost interesati. Chiar in momentul de fata sunt patru Ibiza tdi in tara gata de start.

 

Bun. Dar care e treaba cu cupa monomarca? O cupa monomarca e adevarata competitie intre piloti. Degeaba vin eu cu Ibiza tdi de doua tone, Alex Mirea cu Clio-ul de cupa si Vlad cu Kadett-ul din al doilea razboi mondial. Ierarhiile dintre noi nu sunt deloc relevante pentru stiinta pilotajului fiecaruia. Eu ma duc la plimbare si il bat pe Vlad. Alex merge si el la plimbare si ne bate pe amandoi.

 

La un moment dat, intr-o urcare pe drum deschis la Rasnov am ajuns in spatele unei Bora. Si am accelerat amandoi. Eu fiind cu SEAT-ul de curse. Si nu m-am apropiat de Bora. Pe curbe a fost altceva din cauza slick-urilor si a suspensiei, dar chiar si asa, Bora aceea de familie nu ar fi scos un timp mult mai slab ca mine in concurs. Iar ca sa aducem din nou in discutie C2R2-ul, Ibiza e doar cu cateva zecimi mai lenta ca Citroen-ul.

 

Si atunci concluzia e simpla. Se iau mai multe golf-uri mk3 de 1000 de euro. Acelasi motor. Sau BMW ursulet, nu conteaza. Se pune roll bar, scaun, volan, centuri si sistem anti-incendiu. Optional, cu putina cheltuiala se mai pune o suspensie ieftina, un grup scurt, un autoblocant si un soft. Nu trecem de 4000. Se aduna niste turbati ca Vlad Teodor, Sorin Ghisoi, Luci Lopazan, Andrei Serban si “moi” si ne rupem fasul. Ar fi o competitie mult mai adevarata decat ce a fost pana acum intre noi. Parerea mea. Cred ca foc am scuipa in timpul curselor.

 

Si in scurt timp ar aparea si alti concurenti in cupa. Sunt sigur. Si-ar mai lua si Sanu bataie, i-ar mai tremura si lui Cox pantalonii si as sterge si eu parapetii la gandul ca pot sa ma bat la varf. Dar nu cred ca se va intampla prea curand un astfel de proiect. Discutii au fost, dar pana la urma fiecare isi vede figurile din capul lui. Vlad cu Opelurile, Cox cu Golf-urile de strada, Sanu cu titlurile la H3 si eu cu … motorsportnews.

 

Chiar daca ideea ramane la nivel de discutie trebuie sa acceptam ca un pilot adevarat vrea sa-si bata adversarul pe masini egale. Si victoria e mult mai valoroasa in acest caz. Nu-i asa Cox-ule? M-ai batut si cu Ibiza ta si cu Ibiza mea! Respect!

2 thoughts on “Pe masini egale, se cern pilotii”

  1. Pfff cum ar fi asta ! Cupa monomarca RWD la Coasta 🙂 urmatorul sezon ar fi campionat separat nu cupa 🙂

Comments are closed.