Raliul Sibiului 2011 aproape la final

 

Dupa cum bine stiti, editia din acest sezon a Raliului Sibiului nu a fost ocolita de incidente. Raliul Sibiului 2011 s-a terminat mai repede cu o proba speciala, din cauza incidentului in care care a fost implicat echipajul Vali Porcisteanu / Dan Dobre. Pana la solutionarea contestatiei referitoare la excluderea lui Gergo Szabo, luata in discutie de Comisia de Competitii marti seara, rezultatele Raliului Sibiului au ramas provizorii.

 

 

 

Comisia de competiţii a FRAS întrunită pe data de 12 iulie a.c. a menţinut decizia de la Sibiu de excludere a echipajului Gergo Szabo şi Zoltan Köhler din clasamentele Raliului Sibiului 2011, etapa a cincea a CNR Dunlop, deoarece pilotul Szabo, asistat de membrii echipei sale a intervenit la partea mecanică a automobilului de concurs în afară parcului service, încălcându-se astfel prevederile art 2.11 din Regulamentul CNR.

 

 

 

În aceeaşi şedinţă s-a respins ca fiind nefondată contestaţia echipajului Vali Porcisteanu/Dan Dobre, care a solicitat printr-o cerere depusă la Secretariatul competiţiei să fie inclus în clasamentele etapei, pe motiv că lipsa automobilului lor la sosirea din raliu se datorează unor cauze ce nu sunt imputabile echipajului. Comisia a respins această contestaţie pe de o parte pentru că nu există în regulamentele de raliuri o astfel de posibilitate de a include în clasamente un automobil de competiţie ce nu a fost prezent în parcul închis de final al raliului, iar pe de altă parte pentru că echipajul nu a respectat procedura regulamentară de protest şi apoi de contestaţie, achitând doar taxa de contestaţie direct către Comisie, taxa care pentru acest motiv va fi returnată echipajului.

 

 

 

Comisia a înaintat către Comisia de Disciplină a FRAS câteva cazuri deosebite, de încălcare a normelor şi regulamentelor aprobate. S-au reţinut ca şi cazuri deosebite faptele concurentului Dan Tatoiu, care a ameninţat telefonic conducerea cursei pentru probleme legate de întocmirea ordinii de start, iar dl Dacian Banca, manager al Napoca Rally Team a utilizat informaţii obţinute neautorizat, intrând pe frecvenţa de comunicaţii a conducerii raliului. Comisia a mai luat o serie de decizii cu privire la deficienţele constatate la Sibiu la capitolul „Securitatea competitiei”.

 

 

Dupa excluderea lui Gergo Szabo pentru service ilegal, Raliul Sibiului 2011 a fost castigat de Marco Tempestini. In urma incidentelor de pe speciala a 11-a, organizatorul va spori masurile de securitate pentru editia de anul viitor.

 

 

 

Nu consider acest lucru o victorie. Am muncit mult la Sibiu si nu cred ca am „furat” cele 25 de puncte. Ma bucur pentru aceste puncte, chiar daca nu-mi place cum au fost obtinute. Un raliu se termina atunci cand ajungi in parcul inchis, iar regulamentele sunt facute pentru a fi respectate”, a spus Marco Tempestini, al saselea castigator al Raliului Sibiului – in 11 editii – dupa Titi Aur, Mihai Leu, Bogdan Marisca, Jarkko Mietinen si Gergo Szabo.

 

 

 

Pentru organizatorii Raliului Sibiului, finalul competitiei a insemnat startul pentru pregatirea editiei din 2012, iar dupa incidentele de pe ultima proba, accentul se va pune si mai mult pe securitate. „Regretam incidentul in care a fost implicat Vali Porcisteanu. Am respectat intocmai planul de securitate al raliului si nu cred ca am fi putut impiedica in vreun fel intrarea pe proba a unui motociclist inconstient. Totusi, am realizat, inca o data, ca sporturile cu motor sunt foarte periculoase si imprevizibile si tocmai de aceea pentru editia din 2012 vom creste masurile de siguranta in incercarea de a evita orice alte incidente similare. In plus, vom intensifica si campaniile in media, pentru a fi siguri ca toti cei din zona stiu ca la Sibiu se desfasoara un raliu”, a spus Sorin Itu, organizatorul raliului.

 

 

 

Pentru editia din 2012 a Raliului Sibiului, organizatorul si-a propus ca, pe langa dispozitivele de politie si jandarmi, sa creeze cateva dispozitive de voluntari, care sa asigure suplimentar securitatea pe probele speciale. „Vom demara un program de selectie si, timp de un an, ii vom pregatii pe cei care isi doresc sa participe activ la organizarea raliului. Mai multe informatii despre acest proiect vor fi disponibile pe site-ul www.raliulsibiului.ro”, a mai spus Sorin Itu.

 

 

 

De asemenea, pentru etapa din 2012 va continua parteneriatul cu DSK (Deutscher Sportfahrer Kreis), care se va materializa inclusiv prin aducerea unor cadre medicale specializate in interventii rapide in cazul incidentelor de cursa. In plus, a fost incheiat un parteneriat si cu clubul moto Crazy Bike, care va forma o echipa de motociclisti profesionisti ce vor patrula in zonele din vecinatatea probelor speciale pentru a preveni intrarea pe traseul de concurs a vreunui alt motociclist.

 

 

 

I-am contactat pe cei de la Jack Daniel`s Rally Team iar acestia ne-au precizat faptul ca vor face apel la decizia Comisiei de Competitii.