Impresiile lui Dan Gîrtofan despre sezonul 2012 din CNR

Dan Gîrtofan și Adrian Berghea au terminat sezonul 2012 al Campionatului Național de Raliuri Dunlop pe locul 3, după campionul Francois Delecour și viceampionul Valentin Porcișteanu. La capătul unui an competițional intens, Giri și-a făcut publice impresiile legate de noua mașină, de lupta la vârf, dar și planurile pentru viitor, în care obiectivul este titlul național.

 

Reporter: Cum am fost primul sezon cu noua mașină, Škoda Fabia S2000?

 

Dan Gîrtofan: A fost unul pozitiv, am avut de învățat multe. Dacă tragem linie și ținem cont că a fost primul cu o mașină S2000 și că am avut un buget limitat, nu a fost un sezon rău.

 

Rep.: Din nou locul 3 la final. Ești mulțumit?

 

D.G.: Nu sunt mulțumit, dar până una alta este un podium. Cred că suntem sortiți să terminăm pe acest loc. De câțiva ani doar pe 3 încheiem sezonul. E frustrant, nu e deloc bine. Conjunctura a făcut ca să fim pe 3, dar nu ăsta e locul nostru.

 

Rep.: Cum a fost acomodarea cu mașina?

 

D.G.: Nu a fost ușoară. Ne-a lipsit poate suportul tehnic. Faptul că a trebuit să descoperim multe lucruri singuri ne-a dezavantajat puțin, dar eu zic că am demonstrat timpi buni și una peste alta e ok.

 

Rep.: La începutul sezonului spuneai trebuie să te reinventezi ca și pilot pentru a merge cu un astfel de bolid?

 

D.G.: Așa și este. Mașina cere altceva. Mai am de lucru încă cu mine. Trebuie să depășesc un anumit prag, pe care sper să-l trec până începe viitorul sezon și cred că voi arăta altceva în 2013.

 

Rep.: Care a fost cel mai dificil moment al tău în sezonul 2012?

 

D.G.: Cursa cu cea mai mare părere de rău este cu siguranță cea de la Iași, unde chiar nu am greșit cu absolut nimic și am fost penalizat într-un mod care nu este corect. Îmi pare rău apoi și de etapa de la Sibiu. Acolo, o greșeală de-a mea a făcut ca să ratez un rezultat bun. Puteam obține o clasare bună, care să nu mai ducă la finalul de campionat atât de stresant.

 

Rep.: Dar cel mai frumos moment?

 

D.G.: Tot sezonul. Chiar a fost un an foarte frumos. Cred că am adus și un plus de imagine campionatului cu noul proiect. Am reușit să implicăm un importator puternic, Škoda România, ceea ce aduce beneficii sportului cu motor de la noi și în special campionatului de raliuri.

 

Rep.: Ai început sezonul cu Eugen Rotaru ca și copilot, dar după câteva runde ai apelat la Adrian Berghea. Ce s-a întâmplat de a dus la schimbarea asta?

 

D.G.: A fost o conjunctură. Am început cu Eugen și ar fi fost normal să termin cu el anul 2012, dar din motive „copilărești” a trebuit să facem schimbarea cu Adi Berghea. Trebuie să apreciez faptul că Adi a venit prompt lângă mine și am reușit să facem un echipaj bun anul acesta, lucru pe care vrem să-l continuăm și pe viitor. De fapt, vom fi în aceeași formulă și pe 2013.

 

Rep.: Cum a fost lupta la vârf cu Vali Porcișteanu, dar mai ales cu Francois Delecour?

 

D.G.: Delecour vine dintr-o lume, una mult mai occidentală, atât din punct de vedere al mentalității, cât și sportiv. Să nu uităm cine e el. Mă bucur că am reușit să țin pasul în anumite momente cu el. Nu se pune problema de experiență, ci de atitudinea de sportiv și de nivelul la care a făcut el curse. Se știe că în campionatul mondial este cu totul altceva. Era de așteptat că va avea o șansă mare la titlu în momentul în care a schimbat mașina. Vali Porcișteanu a mers foarte bine, a avut un ritm bun și un material ok. A fost o dispută interesantă, iar cel mai bun a și câștigat.

 

Rep.: Cum vezi disputa la titlu în sezonul următor?

 

D.G.: Cred că bătălia pentru primul loc e din ce în ce mai aprigă. De la an la an nivelul crește tot mai mult, iar dacă vor mai veni și alți piloți străini în campionat, atunci e clar că ștacheta va fi undeva foarte sus. Este un ritm foarte bun, lucru împărtășit și de driverii străini care au participat la etape la noi. Au spus că este un campionat în care se merge foarte repede.

 

Rep.: Crezi că sosirea unui număr din ce în ce mai mare de piloți din afară este o veste bună sau rea pentru CNR?

 

D.G.: Dintr-un punct de vedere e un lucru bun, dar din altul nu e bun. Adică nu e o veste bună la modul că ar trebui să promovăm și să creștem tinerii noștrii. Mi se pare normal ca să ai un viitor puternic și stabil, iar pentru asta trebuie să-ți îndrepti atenția asupra tinerelor talente pe care cu siguranță că le avem și noi în țară. Eu cred că aici aș insita un pic mai mult. Dar, pe de altă parte, este bine că nivelul crește, lucru ce te face să-ți schimbi un pic din optica pentru raliuri, să te pregătești mai bine, să privești lucrurile cu mult mai multă seriozitate și să înveți să mergi și mai repede.

 

Rep.: Cum se poate explica faptul că deși lumea este într-o criză financiară în CNR apar din ce în ce mai multe mașini scumpe și mai performante?

 

D.G.: Nu mi se pare ceva ieșit din comun. V-am mai spus eu cum e cu criza asta. Este de fapt starea de normalitate în care ar fi trebuit să trăim și până acum. Eu zic că până acum am fost „extratereștrii” și ne întoarcem la viața normală pe care ar fi trebuit să o avem. Mașini scumpe sunt pe străzi, oamenii merg la serviciu, concedii sunt ca și până acum. E adevărat  că s-au redus chetuielile aberante și cred că am revenit la starea de normalitate. Nu e nicio criză. Așa că mi se pare normal ca cei care vor să se promoveze și să-și arate forța companiilor în vremurile astea, să se implice în sporturile cu motor, astfel apărând și mașini performante și bugete pe măsură.

 

Rep.: Crezi că va fi o presiune mare pe umerii tăi în următorul sezon având în vedere că ai avut un an ca să te acomodezi cu Škoda Fabia S2000?

 

D.G.: Nu va fi nicio presiune. Presiunea trebuie să mi-o pun eu, nu altcineva. Nu are nimeni de ce să-mi pună vreo presiune la anul deoarece nu sunt vreun tânăr talent la care se așteaptă să evolueze cât mai repede. Sunt deja un brand cunoscut și pur simplu trebuie să mă motivez singur ca să obțin cele mai bune rezultate.

 

Rep.: Ce obiectiv ai pentru 2013?

 

D.G.: Obiectivul e același ca și în fiecare an: locul 1. Nu se schimbă nimic. Sau poate trebuie să-mi propun locul 3 ca să iau titlul. Nu am nicio scuză pentru evoluția din 2012, dar vreau să spun doar că mașina este una foarte scumpă, care consumă și cheltuie mulți bani și dacă nu-i ai, atunci trebuie să găsești o balanță între calitate și preț. Adică trebuie să știi când să riști și când să te oprești sau să încerci să strici cât mai puțin. Deci, nu poți să mergi „full” cum ar fi trebuit. Din păcate asta e. Suntem fericiți că am reușit să facem pasul cel mare să achiziționăm mașina și să terminăm un campionat în picioare și fără prea multe pagube. Iar atunci, dacă ne uităm la ce am realizat, trebuie să fim foarte mulțumiți.

 

Rep.: Cu bugetul cum stai pentru noul an?

 

D.G.: Mai sunt multe de pus la punct în ceea ce privește bugetul. Avem în spate importatorul Škoda România, care va fi principalul nostru susținător. Din păcate, parteneriatul cu Alexandrion s-a încheiat la sfârșitul sezonului și nu cred că ei doresc să-l mai reînnoim. Cred că vor să se canalizeze pe alt domeniu. Eu vreau să le mulțumesc pentru faptul că au fost alături de mine și sper să fii făcut un lucru frumos pentru ei, adică imaginea pe care le-am creat-o să fie una benefică. A fost un parteneriat frumos, care se încheie după 3 ani interesanți. E clar că locul lui va trebui umplut de un alt partener, pe care să-l identificăm sau care să ne găsească el în cel mai scurt timp. Timpul este foarte scurt până la prima etapă din 2013, astfel că pregătirile le-am început de pe acum. Încercăm o participare externă înainte de începtului campionatului. Ar fi un test foarte bun pentru noi, care ne-ar arăta unde mai stăm bine și unde mai trebuie lucrat.

           

Dan Gîrtofan și Adrian Berghea doresc să le mulțumească partenerilor principali Škoda România și Alexandrion Grup România pentru sprijinul lor, dar și celorlalți susținători foarte importanți, Mobil 1 prin Lubexpert România, Fidelis Energy România și www.prorallyperformance.ro, care au făcut posibil întregul proiect din 2012.