Debut perfect pentru ESD Rally Team

ESD Rally Team incepe in forta sezonul 2013 al Campionatului National de Raliuri, adjudecandu-si trei victorii din cele patru posibile in Tess Rally, in frunte cu cea din clasamentul echipelor, unde a obtinut punctaj maxim. Francois Delecour este marele invingator al etapei alergate la Brasov in conditii meteo extreme, cu viscol si ninsoare, in timp ce Raul Badiu a avut o evolutie fara cusur in Cupa Dacia, unde a obtinut o victorie categorica. George Grigorescu si Bogdan Barbu au incheiat si ei pe podium la clasele 3, respectiv 5, la volanul unor masini noi.

Credit foto: Rally Cow
Credit foto: Rally Cow

Un raliu extraordinar, in care am gasit de toate, de la asfalt ud, la zapada, gheata, absolut de toate! a caracterizat etapa fostul vicecampion mondial, Francois Delecour, care a reusit sa-si adjudece victoria in chiar ultima proba speciala, dupa o cursa de recuperare fantastica. Dupa o zi intai pe care a dominat-o, dar nu s-a putut desprinde, fiind dezavantajat de pozitia de deschizator de drum, in conditii de zapada, Delecour a fost penalizat si mai mult in prima speciala din ziua a doua. Aici, din cauza viscolului care a facut proba extrem de dificila, sufland zapada pe drum in anumite portiuni, francezul , aflat inca odata in situatia de a merge primul, a pierdut peste un minut, cazand pana pe locul trei. El a inceput apoi o cursa fantastica de recuperare, evoluand la limita si reusind sa reduca avansul lui Vali Porcisteanu de la aproape un minut pana la 4 secunde, inainte de ultima proba. Aici, dramatismul raliului de la Brasov a atins cote maxime, cu Delecour fortand la maxim si Porcisteanu, pornit de la start in urma francezului, iesind in decor in al doilea viraj. Astfel, dupa un forcing al lui Francois, care nu a fost scutit de emotii, fiind si el aproape de o iesire in decor in chiar acelasi viraj, foarte alunecos, pilotul francez a obtinut victoria. Am fost aproape sa iesim in decor, am fost foarte aproape” povesteste Delecour despre ultima proba speciala, “Poiana la vale”. “Apoi, dupa cateva viraje, unde am asteptat sa se incalzeasca pneurile, am mers la limita pana la final, atacand fiecare viraj la maxim. Suntem bucurosi ca am reusit sa obtinem victoria, mai ales in aceste conditii, este un start de sezon foarte bun. Masina a functionat excelent, iar pneurile slick pe care le-am ales pentru ultimele doua probe au fost o optiune foarte buna. Cred insa ca decizia de a nu permite folosirea anvelopelor cu cuie a fost o greseala, ceea ce s-a intamplat in proba a cincea e greu de acceptat din punct de vedere al sigurantei.



Raul Badiu a demonstrat inca odata ca este un pilot foarte talentat, dar a afisat si o stapanire de sine caracteristica unui sportiv mult mai experimentat. Pilotul sibian a obtinut victoria in Cupa Dacia, impunandu-se cu un minut si 21 de secunde si contribuind la punctajul maxim obtinut deESD in clasamentul echipelor. Cea mai mare surpriza a venit insa in speciala cu numarul cinci, cand Badiu a obtinut pozitia a cincea in clasamentul general, beneficiind de conditiile de drum care s-au imbunatatit, dar si gratie unei evolutii foarte curajoase. A fost un raliu perfect! a spus Raul bucuros, la final. Ne-am indeplinit toate obiectivele si ne-am integrat intr-o echipa minunata, alaturi de campioni de la care avem ce invata. Au fost si momente delicate in care a trebuit sa fiu foarte atent, dar si momente in care am mers foarte bine. Sper sa continuam la fel de bine si in continuare.” Raul a fost la Tess Rally Dunlop alaturi de un nou copilot, Razvan Hulea, iar cei doi au colaborat foarte bine inca din start. “M-am inteles foarte bine cu Razvan, ma bucur ca am debutat astfel impreuna. Le multumesc tuturor, este o victorie a echipei, nu doar a noastra” a mai spus Raul.

_DSC2944

George Grigorescu, fostul campion national, s-a aflat si el in fata unui debut, facand trecerea la o masina cu tractiune integrala, un Subaru Impreza N15, cu care a reusit o clasare foarte buna – locul doi al clasei trei. Un raliu stresant, dar incheiat cu satisfactie a caracterizat Grigorescu etapa brasoveana. “Nu am rulat deloc cu masina pe asfalt pana in joia de dinaintea raliului. Nu stiam cum se va comporta si am mers cu reglajele standard de client tot raliul.” In ciuda conditiilor meteo deloc potrivite debutului cu o masina necunoscuta, experienta lui George si-a spus cuvantul, el reusind nu doar sa evite orice probleme, dar sa se claseze foarte bine. “Eram constient ca in situatii limita trebuie sa evit orice automatisme deprinse de la masinile cu tractiune fata, iar aceste momente au fost destule. Am inceput prudent, dar hotarat acest raliu. Cel mai greu a fost in proba a cincea, cand am fost bucurosi sa ajungem la Cheia, folosind pneuri de zapada vechi si am atacat apoi cu mai multa indrazneala finalul de raliu. Am incheiat intrecerea intr-o nota buna, de prietenie cu masina, suntem multumiti ca am punctat la clasa 3 si la general. Multumim echipei, care ne-a acordat incredere in exploatarea masinii la acest raliu si speram sa continuam si in restul sezonului.

_DSC4147

Bogdan Barbu a urcat si el pe podium, la doua roti motrice si la clasa 5, la prima cursa cu Renault Clio R3. Pilotul brasovean a avut la randul sau momente dificile, insa a reusit sa le depaseasca si sa bifeze un debut de succes, simtindu-se mult mai bine cu masina in partea a doua a intrecerii.“A fost cel mai dificil raliu din scurta mea cariera de pilot” a spus el. “Am avut probleme de vizibilitate pe speciala Babarunca,avand parbrizul inghetat, ceea ce a facut conditiile chiar mai dificile decat erau deja. In rest, masina s-a comportat excelent si ne-am simtit din ce in ce mai bine, este o masina cu un potential foarte mare, pe care sper sa il exploatam tot mai mult. Le multumesc tuturor celor care au facut posibila participarea noastra la acest raliu si ii felicit pe colegii din echipa pentru rezultatul foarte bun. Le multumesc si celor din echipa de asistenta, care au pregatit exemplar masina. Barbu ramane in febra competitiei sportive pana la startul urmatorului raliu, de la Timisoara, participand la Campionatele Nationale de Ski Alpin, desfasurate la Azuga, disciplina la care este unul din cei mai de succes sportivi romani din toate timpurile.

 

Runda urmatoare a Campionatului National de Raliuri se desfasoara pe asfalt, la Lugoj si Timisoara, in 12-13 aprilie.