MINI încă o dată alături de Sibiu Rally Challenge

MINI, o marcă de legendă în lumea sporturilor cu motor, a fost în acest week-end alături de Sibiu Rally Challenge, un festival dedicat motorsportului care beneficiază de unele dintre cele mai spectaculoase drumuri din România, printre care şi faimosul Transfăgărăşan. Week-endul a inclus o etapă de Campionat Naţional de Raliuri, o competiţie open şi un Raliu de regularitate pentru automobile de epocă. În total, peste 80 de echipaje s-au înscris la cele trei competiţii. 

 

La finalul week-endului, laurii au revenit echipajului Simone Tempestini (ITA), Dorin Pulpea (RO), care a câştigat ce-a de-a şasea etapă a Campionatului Național de Raliuri al României prin adjudecarea a şapte din totalul de opt probe speciale programate. 

 

MINI, prin dealerul oficial Automobile Bavaria, a fost maşina oficială a evenimentului. O flotă de nouă modele MINI Countryman All4 au fost puse la dispoziţia organizatorilor ca automobile de asistenţă. Modelul, primul din istoria mărcii cu tracţiune integrală, este baza succeselor mărcii în ultimele patru ediţii ale Raliului Dakar.

P90194942_highRes

În acelaşi timp, noul MINI John Cooper Works, a fost înscris în Raliul de regularitate cu un echipaj demonstrativ de presă şi a cunoscut pentru prima dată “botezul” oficial al Transfăgărăşanului.

 

MINI John Cooper Works este cel mai puternic şi mai rapid model de serie al mărcii. Complet nou, motorul de 2,0 litri, cu patru cilindri, cu tehnologie MINI TwinPower Turbo Technology oferă o putere maximă de 170 kW/231 CP, ceea ce-l face cel mai puternic propulsor care a fost disponibil vreodată pe un model de serie al mărcii.

 

Dezvoltat cu ajutorul experienţei în motorsport, unde competiţiile MINI Challenge au jucat un rol important, şi având detalii tehnologice la nivelul suspensiei, caroseriei şi cockpitului care sunt armonizate perfect cu nivelul înalt de performanţe. Pachetul general pentru performanţe extreme include suspensie sport cu sistem sport de frânare Brembo, jante exclusive John Cooper Works din aliaj uşor, kit aerodinamic John Cooper Works, prize de aer foarte largi şi un interior specific cu ambianţă de automobil sport. Noul MINI John Cooper Works sprintează în 6,3 secunde la 0 la 100 km/h. Cu transmisia Steptronic cu şase trepte, disponibilă ca alternativă la transmisia manuală cu şase trepte, sprintul se realizează în doar 6,1 secunde. Mai mult, în combinaţie cu transmisia automată, consumul de combustibil al noului MINI John Cooper Works, în conformitate cu ciclul de testare EU, este redus la 5,7 l/100 km (emisii CO2: 133 g/km).

P90194937_highRes

MINI în motorsport
În anii ’60, marca britanică şi John Cooper scriau istoria – Mini Cooper şi apoi Mini Cooper S dominau scena raliurilor. Mini se remarca încă de la început cu stil: o femeie a obţinut primul titlu într-un raliu internaţional: Pat Moss, în 1962, în Raliul Lalelelor. Printre victoriile celebre se numără şi Raliul RAC 1965, Raliul celor 1000 de Lacuri în 1965, 1966 şi 1967, Raliul Acropole în 1967, Cupa Alpilor în 1963 şi 1967 sau Raliul Alpilor Austrieci în 1966. Cele mai renumite performanţe rămân însă cele trei titluri de la Monte Carlo, obţinute în 1964, 1965 şi 1967 de Paddy Hopkirk, Timo Mäkinen şi, în final, de Rauno Aaltonen. 

 

În anii ’60, maşina şi-a demonstrat potenţialul şi în afara raliurilor. În aprilie 1968, Niki Lauda a participat la prima sa cursă de coastă la volanul unui Mini, cu care a obţinut locul secund. După doar două săptămâni, avea să vină şi prima victorie, ce anunţa o carieră promiţătoare pentru viitorul campion mondial. Asemenea lui Niki Lauda, Graham Hill, Jackie Stewart, John Surtees, Jochen Rindt şi James Hunt sunt doar câţiva dintre campionii mondiali de Formula 1 care şi-au trăit prima experienţă competiţională la volanul unui Mini clasic.

 

Acum, prezenţa MINI în motorsport este concentrată în jurul rally raid-ului. MINI s-a impus în ultimele patru ediţii ale legendarului Raliu Dakar, ultima oară în ianuarie 2015, după peste 9000 km parcurşi în cel mai dificil raliu de anduranţă din lume. În spatele acestor performanţe stă un nou capitol special în istoria mărcii: primul model cu tracţiune integrală şi patru uşi – MINI Countryman.