Victorie cu gust amar pentru Csongor Szabo si Rares Fetean

Sezonul 2018 al Campionatului National de Raliuri a fost deschis, conform traditiei, de Tess Rally Brasov, etapa care se desfasoara pe drumurile de asfalt din judetele Brasov si Prahova. Numit in trecut “Raliul Zapezii”, editia din acest an nu a dus lipsa de schimbari meteorologice sau de dificultati pentru echipaje. Cu o vreme schimbatoare, cu ninsori, temperaturi negative si gheata pe traseul de concurs, Raliul Brasovului a fost o provocare pentru echipajul Ferroli, format din Csongor Szabo si Rares Fetean.

Pornit in cursa pe Ford-ul Fiesta de clasa 7 cu care concureaza in acest sezon, echipajul si-a setat ca obiectiv victoria la categorie si un podium intre masinile cu 2 Roti Motrice. Cu un inceput in care au testat aderenta si au crescut ritmul constant, Csongor si Rares obtin timpi buni pe probele speciale si se afla in grafic, cu locuri pe podiumul clasamentului masinilor cu 2 Roti Motrice pe primele probe speciale, desfasurate pe drumul dintre Brasov si Poiana Brasov si cel dintre Rasnov si Predeal (“Paraul Rece”). Prima zi de concurs se incheie cu superspeciala din centrul orasului Brasov, acolo unde fanii au rezistat temperaturilor scazute pentru a aplauda echipajele care evoluau pe strazile din zona Primariei si Prefecturii Brasov.

 

Dupa prima zi de concurs si aproximativ 50 de kilometri cronometrati, echipajul Sonic Motorsport se afla pe locul 3 in clasamentul masinilor cu 2 Roti Motrice si avea un avans suficient in fruntea clasei 7. “A fost o zi buna, in care am reusit ce ne-am propus: sa avem o evolutie constanta, fara a ne asuma riscuri, dar totusi sa fim rapizi si sa fim implicati in lupta pentru podiumul 2RM. Suntem foarte multumiti de debutul de sezon pana in prezent si maine vom continua in acelasi ritm” a spus Csongor la finalul primei zile.

 

Ziua secunda a Raliului Brasovului a debutat cu duet-ul “Babarunca” – “Cheia”: cele mai lungi si dificile speciale ale raliului, desfasurate dus-intors pe drumul dintre Sacele si Cheia, unde clasamentele se rastoarna in fiecare an. Echipajul a pornit excelent pe prima parte a specialei cu numarul 6, in ciuda aderentei scazute si a asfaltului cu gheata. Din pacate, un interior al unui viraj a insemnat pana de cauciuc si timp pierdut: “Am atacat un interior al unui viraj cu multa gheata, unde am lovit o piatra, indoit o janta si facut pana. Daca nu faceam acest lucru, probabil gheata din acel viraj ne-ar fi facut sa avem probleme mai mari. Din pacate, timpul pierdut sa schimbam roata cu cea de rezerva ne-a scos din cartile pentru podiumul 2RM” a spus Csongor dupa incident.

 

Retrogradati pe locul secund in clasamentul clasei 7 dupa minutele pierdute, Csongor si Rares au pornit intr-o cursa pentru recuperarea primei pozitiii. Speciala dupa speciala, echipajul a reusit sa recupereze timp si sa se apropie de contracandidat, pana cand, inaintea Power Stage-ului, ultima proba a raliului, diferenta fata de lider era de 2.3 secunde. Decisi sa forteze pe coborarea dintre Poiana Brasov si Brasov, Csongor si Rares au avut o evolutie aproape perfecta, obtinand al cincelea timp in clasamentul general FIA al raliului pe ultima proba a raliului, in fata multor concurenti cu masini superioare si cu experienta suplimentara.

 

Astfel, dupa cele 10 probe speciale parcurse in Tess Rally, Csongor Szabo si Rares Fetean obtin victoria in cadrul clasei 7 si pornesc cu dreptul in noul sezon. In ciuda ritmului bun avut pe probele speciale, dupa pana de pe “Babarunca”, echipajul Sonic Motorsport a incheiat raliul pe locul 8 in clasamentul masinilor cu 2 Roti Motrice, acolo unde isi propune clasarea pe podium. “Un raliu per total bun, dar care ne da motive sa fim nemultumiti de rezultatul obtinut la final. Suntem, cu siguranta, fericiti pentru ritmul avut, dar stim ca fara acel incident am fi putut obtine locul secund in clasamentul dedicat masinilor cu tractiune fata. Acestea sunt raliurile, incidentul face parte din seria celor normale in motorsport si tot ce putem face acum e sa continuam sa progresam si sa ne luptam pentru obiectivele noastre” a spus Csongor la final.

 

Pentru Rares, copilotul echipajului Ferroli, etapa de la Brasov a fost una cu multe provocari: “Un raliu dificil, cu conditii meteo diverse si cu multe intrebari despre alegerea anvelopelor. A trebuit sa ne adaptam la conditii noi, cu gheata pe asfalt, cu suvoaie de apa in mijlocul virajelor si cu temperaturi la care anvelopele nu lucrau corespunzator. Nu este rezultatul final pe care ni l-am fi dorit, dar acum ramane doar sa ne pregatim in continuare cat de bine putem si ne dam intalnire pentru urmatorul raliu, la inceputul lunii mai, la Cluj-Napoca, acolo unde promitem sa ne luam revansa.

 

In 2018, echipajul Csongor Szabo – Rares Fetean este sustinut de Ferroli Romania, Brenntag, Szaboek, Instal Dac, Instal Carpatica, AMK Impex, Gother Service.