Pisica turbata din garajul Audio Class Drift Team

Se face un an de cand scriam despre baietii de la Audio Class Drift Team. Pe atunci niste novici cu vise marete. Acestia se apucasera de construirea de la zero a unui BMW E30, vestitul “Ursulet”, echipat cu un motor turbo, cu toate ca nu erau foarte pregatiti in acest domeniu. Catalin Trifan era cel care avea sa il piloteze pe parcursul intregului sezon si cu toate ca practic debuta in acest sport, prestatia sa pe parcursul intregului an a fost la inaltime si a crescut constant. Rasplata a venit la etapa de la Prejmer de anul trecut, cand Catalin a urcat pe ultima treapta a podiumului, fiind surclasat de doi piloti maghiari.

 

In acest an baietii din Piatra Neamt sunt pusi din nou pe fapte mari. Incepand cu sezonul 2012, Echipa Audio Class se mareste cu inca un membru. Ilarion Grigorici este cel de-al doilea pilot al echipei, care va debuta in acest an in campionatul de drift. Masina cu care acesta va concura este tot un model BMW, insa ceva mai nou. E36, sau binecunoscuta “Pisicuta”, este noul proiect al Audio Class Drift Team care va fi propulsat de un motor V8 de 3.5l supraalimentat cu o turbina. Noul proiect este inedit in Romania datorita amplasarii scaunului pilotului in pozitie centrala. Dar mai multe despre noul proiect si ambitiile celor din Audio Class Team, aflam mai jos chiar de la ei.

 

Motorsportnews.ro: Anul trecut tot in luna martie echipa Audio Class lucra de zor la un BMW E30 pe care il pregateati pentru sezonul de drift din 2011. Anul acesta veniti cu inca o noutate, un BMW E36, pe care il veti alinia la startul aceleasi competitii. Cum ati luat aceasta hotarare si cine il va pilota?

 

Catalin Trifan: Intradevar anul trecut am lucrat la E30-ul cu care am concurat tot anul competitional. Anul acesta E30-ul a primit un motor nou, ceva ai performant, si geometria spate modificata. E36-le este a doua masina construita de la zero. Va fi pilotata de colegul meu Ilarion Grigorici, care va debuta anul acesta pe aceasta masina. Decizia a luat-o in urma evenimentelor la care a fost prezent anul trecut langa mine, au fost de ajuns cateva ture ca pasager…mai ales cele de la Prejmer.

MSN.ro: De ce ati ales un model E36 si nu tot un E30, nu era mai usor in ceea ce priveste costurile? Mai ales ca puteati folosi piese de schimb comune la etapele la care veti lua startul.

 

CT: Am ales E36 pentru ca stim cu totii ca E36 are caracteristici mai bune pentru acest sport. Singura parte de E36, mai este doar caroseria si o parte din instalatia electrica, restul fiind de pe E38, asa ca piesele de uzura sunt specifice E38, cu preturile aferente. Sa speram ca o sa reziste mai bine solicitarilor, fiind ceva mai robuste ca la E30 sau E36. Alegerea a fost foarte mult influentata de faptul ca aveam in curte un E38-740i, de pe care a fost transplantat motor, punte fata/ spate, cardan, bineinteles cu modificarile de rigoare.

 

MSN.ro: Sa intram un pic mai in detaliu in ceea ce priveste noul proiect al echipei voastre. Cateva caracteristici tehnice si ce il face unic in Romania?

 

CT: Initial proiectul a fost, E36 4.4 V8 twin turbo, dar datorita imposibilitatii de a gasi 2 turbine in stare buna, identice, intr-un buget acceptabil, am trecut la ideea de single turbo, mai ales ca turbina la care ne-am gandit deja o am si eu montata pe E30. In timpul startului initial din cauza unor probleme interne, motorul a cedat inca de la primele rotatii, astfel am fost nevoiti sa il schimbam cu un motor de 3.5 tot V8 (M62b35), pana gasim din nou un 4.4 in stare buna, care sa se incadreze in bugetul nostru. Target-ul de putere era in jur de 500hp, cu motorul de 4.4, dar datorita defectiunii, speram sa ridicam motorul de 3.5 in jur de 330-350 cp, cu presiune relativ mica, 0.5-0.6 bar, cu raport de compresie stock 10:1. Motorul a fost dotat cu o volanta usoara de aluminiu, cu cca 8kg mai usoara de cat cea stock, ambreiaj cera-metalic. Transmisia vine de pe un motor M60 in 5 trepte, diferential deocamdata autoblocant, raport 2.83 (cred) carcasa mare (210) de pe E38.

 

Unicitatea (probabil) este prin pozitionarea pilotului, pe mijloc (monopost) si spre spatele masinii, si iarasi probabil faptul ca folosim un motor BMW V8 turbo (stim ca mai este cineva cu un asemenea proiect twin turbo, in Bucuresti, dar nu am mai auzit nimic de acel proiect). La masina inca mai este de lucru, si speram ca la sfarsitul saptamanii sa putem iesi la setari (motor).

MSN.ro: Incep sa apara si in tara noastra din ce in ce mai multe echipe de drift, crezi ca ar fi benefic si un clasament pe echipe in campionatul intern?

 

CT: Sunt sigur ca ar fi binevenit un clasament pe echipe in campionatul national. Ar da un plus de clasa campionatului 🙂 .

 

MSN.ro: Cum va descurcati cu bugetul? Ati reusit sa atrageti vreun sponsor care sa va ajute?

 

CT: Bugetul…vorba unui mare intelept (Razvan Tica – DOI) 🙂 , suntem genul de oameni, care mananca biscuiti ca sa putem merge la o etapa. Sponsorii sunt o specie rara in Romania, mai ales pentru un sport emergent. Incercam sa ne descurcam cum putem cu ce avem. Sponsorul principal deocamdata este Audio Class (societatea pe care o detinem), mai sunt trei sponsori, unul dintre ei este VOPCAR, firma care ne ajuta cu vopsitul masinilor, CMS GRUP AUTO  care ne-a furnizat uleiurile de motor pentru ambele masini si AUTO ALYN firma care ne ajuta cu pneurile, mai sunt ceva promisiuni de la unele firme, care speram sa se concluzioneze.

 

MSN.ro: Ai evoluat foarte mult in sezonul trecut cand ai si reusit clasarea pe locul 3 la etapa de la Prejmer. Crezi ca noul tau coleg iti va calca pe urme?

 

CT: Evolutia mea de la Prejmer m-a surprins si pe mine, dar in ecuatie a fost si foarte mult noroc. Sunt sigur ca Ilarion va evolua rapid, si chiar ma va depasi, de ce nu!? 🙂


 

MSN.ro: Cateva cuvinte despre noul pilot din cadrul echipei?

 

Ilarion Grigorici: Prima mea participare sper din tot sufletul sa fie la prima etapa a campionatului de anul acesta, la Iasi 7-8 aprilie. Hotararea de a intra in lumea drift-ului, am luat-o dupa participarea (ca asistent) la etapele de anul trecut alaturi de Catalin. Imi place foarte mult spiritul competitional, chiar inca de la o varsta frageda, am facut foarte mult ciclism de performanta, fiind campion national la juniori in mai multi ani. Se pare ca si la varsta asta (33 ani)  inca mai este prezent acel spirit sportiv 🙂 .

 

MSN.ro: Cat de mult conteaza pentru tine, ca si debutant, sa ai un mentor, cineva care sa te indrume inca de la inceput?

 

IG: Catalin imi va fi de mare ajutor, sunt sigur de asta. Conteaza enorm de mult sa ai pe cineva langa tine sa te initieze, ca in orice sport.

 

MSN.ro: Veti participa doar in campionatul intern de drift sau va ganditi si la participari externe?

 

CT: Deocamdata ne vom limita la campionatul intern, si aici atata timp cat ne vor permite finantele, iar fara sustinere serioasa din partea unor eventuali sponsori, desi ne-am dori foarte mult, nu vom putea ajunge peste hotare prea curand.

 

MSN.ro: Care este obiectivul echipei Audio Class pentru 2012?

 

CT: Obiectivele…sunt cele care le au toti sportivii, sus , tot mai sus, atat ca echipa cat si individual.

 

[nggallery id=271]