Grand Prix Japonia – Avancronica Pirelli

Epicul circuit de școală veche de la Suzuka este bine cunoscut pentru faptul că reprezintă una dintre cele mai mari încercări pentru pneuri din întreg calendarul, datorită energiilor foarte mari la care sunt supuse acestea, și totuși pentru prima dată Pirelli nu aduce aici cel mai dur pneu: în schimb sunt nominalizate compozițiile P Zero Alb medium, P Zero Galben Soft, și P Zero Roșu supersoft. Acestea vor avea de rezistat virajelor lungi și rapide precum 130R – care generează cea mai mare forță g din întreg anul – și Spoon, care supune pneurile unui stres constant  de-a lungul turului de pistă. Cum în 2017 cele mai rapide tururi de pista au fost cu până la cinci secunde mai bune decât în 2016 până acum, la Suzuka se așteaptă ale îmbunătățiri semnificative. O gamă largă de opțiuni pentru strategie sunt valabile pentru găsirea celui mai bun compromis între performanță și fiabilitate.

CIRCUITUL DIN PUNCTUL DE VEDERE AL PNEURILOR:

–       Forțele laterale din viraje sunt principala caracteristică, mai importantă decât tracțiunea și frânarea.

–       Vremea și temperatura pistei sunt destul de imprevizibile în acest moment din an.

–       În general, există un nivel ridicat al uzurii și degradării: strategia cu două opriri a fost câștigătoare anul trecut, cu tactici diferite.

–       Echipele aleg să ruleze cu o forță de apăsare ridicată: care să apese pneurile pe pistă pentru o mai mare viteză pe viraje

–       Pista este destul de îngustă, ceea ce face ca depășirile să fie dificile, astfel că strategia poate face diferența

–       Evoluția pistei este adeseori greu de prezis, iar apariția safety-car-ului poate introduce alte variabile

 

MARIO ISOLA – HEAD OF CAR RACING „Marele Premiu al Japoniei continuă trendul din acest sezon de a aduce compoziții mai moi, și astfel mai rapide, la câteva grand prix-uri comparativ cu sezonul trecut. În cazul Suzuka, acest lucru este și mai important fiind unul dintre cele mai solicitante circuite din întreg sezonul, cu o foarte mare presiune exercitată de forțele laterale care amplifică degradarea termică dacă pneurile nu sunt protejate corect. Acesta este de asemenea și unul dintre motivele pentru care piloții apreciază Suzuka atât de mult, mașinile trecând prin viraje mult mai rapid anul acesta cu noul regulament tehnic și pneuri mai late, fiind foarte posibil să vedem un nou record pe tur doborât.

 

CE ESTE NOU?

–       Pentru prima dată nu sunt aduse în Japonia pneurile hard.

–       Finala Seriei Blancpain GT Endurance Cup unde Pirelli este furnizor official a avut loc weekendul trecut în Barcelona, echipa GRT Grasser Racing Team câștigând titlul pentru Lamborghini.

–       Fostul pilot de F1 Erik Comas a câștigat Campionatul European de Raliuri Istorice cu Lancia Stratos, folosind pneurile Pirelli P7 Corsa Classic.

–       McLaren a efectuat cea mai agresivă selecție de pneuri pentru cursa de casă a Honda, alegând mai multe seturi de pneuri supersoft decât oricare altă echipă.