Testele de la Barcelona

Pentru prima oara in acest an echipele din Formula 1 au testat, pe circuitul de la Barcelona, toata gama de slick-uri Pirelli care vor fi folosite in sezonul 2012 al Campionatului Mondial de Formula 1. In total pilotii au parcurs 3.697 tururi, adica 17.207 kilometri.

 

La cea de-a doua sesiune oficiala de teste din acest sezon majoritatea echipelor au continuat procesul de dezvoltare al monoposturilor pentru 2012 si au putut testa modul in care acestea interactioneaza cu toata gama de pneuri Pirelli pe un circuit familiar tuturor. Cativa piloti au simulat si situatii de cursa folosind de asemenea toata gama de slick-uri Pirelli. In particular, pneurile de compozitie medium, nominalizate pentru primele trei curse ale sezonului (impreuna cu cele soft in Australia si China si cu cele hard in Malaezia), au fost folosite cel mai mult.

 

Cele 4 zile de teste programate pe Circuit de Catalunya – pista pe care se desfasoara Marele Premiu al Spaniei – au fost caracterizate de temperaturi mai reci dimineata, facand dificila colectarea de informatii reprezentative pentru tehnicienii echipelor din Formula 1. Gama de pneuri Pirelli furnizate echipelor s-a comportat mult mai bine dupa amiaza, cand temperaturile au fost mai ridicate, iar inginerii, atat cei de la Pirelli cat si ai echipelor, au reusit sa adune informatii utile pentru primele curse ale sezonului. Nu a plouat la Barcelona, ceea ce inseana ca nimeni nu a avut ocazia sa testeze pneurile Cinturato Verzi (intermediare) si Cinturato Albastre (de ploaie).

 

Au fost patru zile extrem de productive in care, in special dupa amiaza, am vazut cum se comporta pneuile noastre in regim de cursa. Echipele au parcurs aici cel mai mare numar de kilometri din acest an, 17.207 kilometri fata de 14.949 kilometri la Jerez. Acest lucru le-a permis sa adune foarte multe informatii despre toate cele patru compozitii de slick-uri. Acum putem analiza aceste informatii si emite deja scenarii diferite pentru primele curse in ceea ce priveste strategia. Asa cum ne asteptam, majoritatea echipelor s-au concentrat pe pneurile de compozitie medium, dar au testat mai mult setarile aerodinamice nepunand accent pe evaluarea pneurilor. Oricum s-au parcurs foarte multi kilometri aici si noi suntem foarte multumiti cu gradul de uzura al pneurilor si nivelul de performanta. Acum ne pregatim pentru ultima sesiune de teste, programata saptamana viitoare tot la Barcelona, unde cred ca vom avea o imagine si mai clara a perormantelor fiecarei echipe si a pneurilor noastre, dar din punctul nostru de vedere cred ca ne-am atins toate obiectivele”, a spus Paul Hembery, directorul Pirelli Motorsport.

 

TESTELE DE LA BARCELONA PE SCURT

 

–       Atat pneurile de compozitie hard cat si cele soft au stabilit cei mai buni timpi pe circuitul de la Barcelona.

–       Sebastien Vettel, campionul mondial en-titre, a fost cel mai rapid in prima zi cu timpul de 1:23,265 secunde. Germanul a folosit pneurile P Zero Argintii (hard).

–       Cel mai bun timp, in ziua a treia, a fost stabilit de Pastor Maldonado, pilotul echipei Williams, cu pneurile P Zero Rosii (supersoft): 1:22,391 secunde.

–       Cel mai rapid, in ultima zi, a fost Kamui Kobayashi, pilotul echipei Sauber, cu pneurile P Zero Galbene (soft): 1:22,312 secunde. Acesta a fost si cel mai bun timp in cele patru zile de teste.

–       Tot Kobayashi a fost si pilotul care a parcurs cele mai multe tururi (243 tururi – echivalentul a 1.131 km).

–       Cel mai rapid tur in cursa, anul trecut pe circuitul de la Barcelona, a fost de 1:26,727 secunde, iar timpul cu care s-a plecat din pole a fost de 1:20,981 secunde. Tinand cont insa de numerosii parametrii care au fost testati acum este inca dificil de tras o concluzie ferma.

 

TESTELE DE LA BARCELONA IN CIFRE:

 

Numar total de seturi de pneuri adus la Barcelona: 367 seturi (1.468 de pneuri)

– dintre care de compozitie supersoft: 34 seturi

– dintre care de compozitie soft: 82 seturi

– dintre care de compozitie medium: 110 seturi

– dintre care de compozitie hard: 69 seturi

– dintre care intermediare: 36 seturi

– dintre care de ploaie: 36 seturi

 

Numarul total de seturi de pneuri folosite: 257

 

– dintre care de compozitie supersoft: 16 seturi

– dintre care de compozitie soft: 81 seturi

– dintre care de compozitie medium: 95 seturi

– dintre care de compozitie hard: 65 seturi

– dintre care intermediare: 0 seturi

– dintre care de ploaie: 0 seturi

 

Cel mai mare numar de tururi parcurse cu acelasi set: 

 

22 tururi cu pneuri de compozitie hard 

20 tururi cu pneuri de compozitie medium

24 tururi cu pneuri de compozitie soft

10 tururi cu pneuri de compozitie supersoft

* Cea mai mare/mica temperatura ambientala pe parcursul celor patru zile de teste: 5 °C / 22 °C

* Cea mai mare/mica temperatura a asfaltului pe parcursul celor patru zile de teste: 7 °C / 31 °C

 

TOP 3 TIMPI INREGISTRATI:

 

Ziua 1

 

1. Vettel 1’23″265 cu pneuri de compozitie hard noi

2. Hülkenberg 1’23″440 cu pneuri de compozitie medium noi

3. Hamilton 1’23″590 cu pneuri de compozitie soft noi

 

Ziua 2

 

1. Hülkenberg 1’22’’608 cu pneuri de compozitie supersoft noi

2. Perez 1’22’’648 cu pneuri de compozitie supersoft noi

3. Vettel 1’22’’891 cu pneuri de compozitie soft noi

 

Ziua 3

 

1. Maldonado 1’22’’391 cu pneuri de compozitie supersoft noi

2. Schumacher 1’23’’384 cu pneuri de compozitie soft noi

3. Kobayashi 1’23’’582 cu pneuri de compozitie soft noi

 

Ziua 4

 

1. Kobayashi 1’22″312 cu pneuri de compozitie soft noi

2. Maldonado 1’22″561 cu pneuri de compozitie supersoft noi

3. Di Resta 1’23″119 cu pneuri de compozitie supersoft noi