100 de ani de istorie BMW exploraţi prin 101 picturi in premiera in SUA

Istoria ca inspiraţie: o serie de 101 de picturi dedicate celor 100 de ani de istorie BMW va călători în premieră în SUA şi va fi expusă la evenimentul BMW Car Club of America Foundation, “Heroes of Bavaria: 75 Years of BMW Motorsport”, cu începere din 22 mai. Acesta este punctul culminant al unui proiect care a început în România, la finalul anului trecut, ca un maraton de 30 de zile de pictură live şi poveşti despre marcă.

Adrian Mitu este pictorul care s-a impus la nivel internaţional prin arta sa inspirată de lumea automobilelor. El a primit comenzi din partea muzeelor auto şi colecţionarilor faimoşi de automobile, precum fostul jucător de tenis Ion Ţiriac, şi este pictorul Concursului de Eleganţă de la Sinaia, cel mai prestigios eveniment de acest gen din România. Susţinut de BMW Group România, Adrian Mitu a pornit într-o călătorie unică pentru a descoperi prin creaţiile sale momente importante din istoria BMW. Tema principală a proiectului a fost BMW Motorsport, pentru că oferă poveşti puternice în plan vizual care se potrivesc cu stilul dinamic al artistului.

 

Cu o tehnică specială de acuarelă, Adrian utilizează cafea pentru a picta. “Pentru mine, cafeaua este un simbol al energiei care se potriveşte perfect cu tema BMW Motorsport“, explică pictorul. „Este o tehnică definitorie pentru mine: nu doar rezultatul final este important, există şi o poveste în spatele stilului meu de a picta. Mai mult, nuanţele calde de cafea contrastează cu acuarelele reci şi oferă o modalitate excelentă de a accentua părţi din tablou pentru a direcţiona atenţia privitorului. Acestea sunt ingredientele acestei aventuri frumoase, expoziţia «Blue Coffee». Numele a fost inspirat de tehnica mea şi culoarea definitorie pentru BMW – albastru.

De-a lungul a 30 de zile de sesiuni live de pictură, Adrian a creat 101 tablouri ce reprezintă nu doar maşini de curse legendare, victorii în competiţii şi eroii din motorsport, ci şi poveşti care nu sunt mai puţin cunoscute. Publicul a avut ocazia de a descoperi modul în care lucrările au fost create, dar şi de a explora istoria din spatele fiecărei picturi în cadrul tururilor ad-hoc. Fanii şi clienţii BMW, jurnaliştii şi studenţii, pasionaţii de automobile şi piloţii de curse au vizitat expoziţia şi au descoperit, alături de momentele emblematice şi poveşti mai puţin cunoscute ale mărcii.

 

În primul rând, a trebuit să definim temele principale, apoi am trecut la definirea subiectelor pentru fiecare lucrare. Selectarea legendelor, a poveştilor şi a eroilor este mereu un proces foarte emoţional şi personal. Ulterior, Adrian a primit în fiecare zi o listă de poveşti, fiecare reprezentată de o selecţie de imagini. El a avut libertate deplină în alegerea celor care erau cele mai atractive pentru el. Prin urmare, rezultatul final este o expresie individuală, eclectică a istoriei noastre dinamice, născută dintr-o explorare comună. Cred că aceasta face expoziţia să fie atât de specială“, a declarat Alex Şeremet, director comunicare corporate BMW Group România.

Expoziţia finală este o platformă excelentă pentru storytelling, o perspectivă unică asupra istoriei BMW Motorsport. Există modele emblematice, precum BMW 328 Touring Coupé, un automobil care a definit imaginea BMW pentru decenii şi a dispărut de două ori în istorie pentru a fi redescoperit şi, în cele din urmă, expus la Muzeul BMW. Aşa că vor putea fi văzute nu doar cele mai importante victorii în curse ale acestei maşini – Le Mans din 1939 şi Mille Miglia din 1940 -, ci şi o reprezentare foarte rară a maşinii când era folosită zi de zi în SUA, la finalul anilor ’50. La fel este şi cu faimosul model BMW 507, care este prezentat în momentele sale definitorii: pilotat în cursă de Hans Stuck în anii ’50, pe platoul de filmare, deţinut de Elvis Presley şi ca descoperire într-un hambar. Încă o dată, vorbim despre istoria unui singur automobil de-a lungul anilor.

Proiectul se concentrează nu numai pe piloţii de curse, ci şi pe legendele care au creat automobilele. Sunt urmărite trei poveşti principale: Jochen Neerpasch, creatorul BMW M, şi Paul Rosche şi Alexander von Falkenhausen, doi dintre cei mai importanţi creatori de motoare de la BMW. De asemenea există numeroase momente din curse, precum faimoasa săritoare Pflanzgarten de la Nürburgring, cu Hans-Joachim Stuck în aer cu diferite maşini de-a lungul anilor ’70:3.0 CSL, 320 Groupa 5 sau BMW M1.

 

Proiectul urmăreşte, de asemenea, victorii în curse importante care s-au pierdut în istoria bogată a BMW – precum prima cursă DTM câştigată de Harald Grohs cu al său 635CSi sau BMW 320d la cursa de 24 de la Nürburgring din 1998, prima victorie majoră pentru un model diesel în istoria motorsportului. Există şi momente neaşteptate, precum Dieter Quester cu BMW M3 în cursa DTM de la Avus, în 1990, când a încheiat pe locul al treilea, după ce maşina s-a răsturnat chiar înaintea liniei de sosire. 

 

Din 22 mai, BMW Car Club of America Foundation organizează o prezentare specială a legendelor din curse – “Heroes of Bavaria: 75 Years of BMW Motorsport”. În parteneriat cu BMW of North America şi colecţionari privaţi, evenimentul va reuni exemplare rare şi legendare ale modelelor de curse bavareze, inclusiv BMW 328 din 1937, care a câştigat Grand Prix-ul de la Zandvoort în 1939, uriaşul BMW 3.0 CSL Grupa 5, atât de important pentru istoria BMW în Statele Unite, precum şi alte modele de curse precum PTG E46 M3 GT, monopostul de Formula 1 Williams FW-22, modelul BMW Z4 GT din echipa IMSA RRL şi multe altele. Acesta va fi decorul perfect pentru a prezenta expoziţia «Blue Coffee» în premieră în SUA – şi tot în premieră, arta lui Adrian Mitu se va întâlni cu unii dintre eroii care au inspirat-o, unele dintre cele mai spectaculoase maşini de curse BMW.

Expoziţia este deschisă pe decursul verii la 190 Manatee Court, Greer, SC 29651, alături de BMW Performance Center şi fabrica BMW Group din Spartanburg. Acesul este de 10 dolari, 5 dolari pentru viziatorii BMW Performance Center şi gratuit pentru angajaţii fabricii BMW şi pentru copii cu vârsta mai mică de 12 ani.