Retromobil Fest 2017 – Clasamente finale

Desfășurată între 8 și 9 iulie, cea de-a doua ediție a Retromobil Fest, eveniment organizat de Retromobil Club România s-a dovedit a fi un real succes, atât prin numărul record de participanți, 104 concurenți înscriși, cât și prin cel de public. Evenimentul găzduit de Academia Titi Aur a oferit marelui public o viziune de ansamblu asupra nivelului la care a ajuns mișcarea retro în România. Evenimentul spectacol derulat pe parcursul a două zile, a inclus concursuri de Grand-Prix de regularitate pentru automobile și motociclete, trial off-road pentru vehicule 4×4 istorice, precum și expoziție cu vânzare de vehicule clasice, piese, accesorii, servicii și automobilia.  Schimbările față de ediția de anul trecut au fost de bun augur, iar acest lucru a fost remarcat prin calitatea organizării și fluența sub care s-au desfășurat manșele de concurs.

Retromobil Fest a pornit dintr-o idee la o bere, iar ce a fost anul acesta a depășit cu mult așteptările noastre. Participanții într-un numar record de 104, prezența sponsorilor pe tot parcursul evenimentului, atmosfera de familie care s-a văzut și la ceremonia de premiere au dat o culoare specifică acestui eveniment complex, diversificat și unic în România. Invitați din străinătate au devenit deja ambasadorii ospitalității noastre și asteptăm ca la anul evenimentul să devină unul –cel puțin- regional. Echipa organizatorică a început deja pregătirile pentru Retromobil Fest 2018 care, sunt convins, va continua în trend ascendent. Multumesc echipei de organizare, echipelor de arbitraj și securitate pentru profesionalismul cu care lucrează, participanților, sponsorilor evenimentului și nu in ultimul rând publicului care încă odată este alături de evenimentele organizate de Retromobil Club România.” Georgios Ladopoulos, Director Organizatoric.

 

Principalele noutăți au fost reprezentate de introducerea a două noi categorii în concursul de Grand-Prix, respectiv „Dacia Classic” pentru automobile de producție autohtonă cu anul de fabricație până la 1987 și „Porsche Challenge” categorie care s-a adresat tuturor posesorilor de modele Porsche indiferent de anul de fabricație sau grad de preparare. De altfel, unul dintre punctele de atracție ale Retromobil Fest a reprezentat-o evoluția lui Alexandru Pițigoi pe un model Porsche 911 GT3 pregătit pentru competiții. Printre concurenții „Porsche Challenge” a fost prezent în ziua de sâmbătă și Președintele Senatului, dl. Călin Popescu Tăriceanu – un mare admirator al automobilului de epocă. O alta noutate a fost la categoria „Sport” unde au fost acceptate mașini fabricate până în 1995 cu potențial de atestare ca vehicule istorice (Youngtimer).

 

Retromobil_Fest_2017_Clasamente_finale

 

Din punctul de vedere al regulamentului de participare acesta a fost gândit pentru a favoriza îndemânarea și atenția în detrimentul puterii motoarelor și astfel, oricare dintre cei înscriși în concurs a putut spera la unul dintre cele trei mari premii oferite de partenerul principal Porsche Interauto, respectiv trei cursuri „Porsche on Track” susținute de Porsche pe circuitul de Formula 1 de la Istanbul.

 

De alftel, pentru a exista egalitate de șanse, în concurs fiind opt categorii, organizatorii au decis ca unul dintre premii să meargă către câștigătorul Clasamentului General, iar celelalte două să fie acordate prin tragere la sorți celorlalți câștigători de categorie.

 

Cel mai bine reprezentată a fost categoria „Clasic” cu 33 de înscriși. „Dacia Classic” a avut la răndul său șapte concurenți, „Porsche Challenge” a numărat 16, iar clasele „Sport” și „Experți” au avut 20, respectiv 10 concurenți. De asemenea, publicul s-a putut delecta și cu evoluția pe traseul de trial în off-road, a modelelor 4 x 4 istorice, precum și cu clasele „moto” și „Muscle Car” din competiția de Grand Prix.

 

În cadrul clasei „Experți” a evoluat pe un Ford MK2 și Laszlo Tomcszanyi, Directorul de Concursuri și Evenimente din cadrul federației maghiare de profil. Domnia sa a fost extrem de încântată de nivelul ridicat al organizării Retromobil Fest, de numărul mare de concurenți, dar și de facilitățile Academiei Titi Aur, o locație ideală pentru acest gen de manifestare.

 

În final, echipajul care s-a impus atît la clasa „Sport” cât și în clasamentul general, având cele mai puține puncte de penalizare a fost unul feminin reprezentat de Mirela Bucovicean și Georgiana Gologan, care au concurat pe un Porsche 911 din 1969.

 

A fost o încântare să participăm la Retromobil Fest 2017. O adevărată desfășurare de forțe, un eveniment bine gândit și organizat, unde am întâlnit atât participanți cu multă experiență în competițiile de regularitate, naționale și internaționale, dar și noi veniți, iubitori de motorsport. Faptul că am câștigat locul 1 din 104 echipaje înscrise, mai ales că punctajele au fost extrem de strânse, este pentru noi cu atât mai important. Un loc pe care n-am fi putut să-l obținem fără implicarea și seriozitatea co-pilotului meu, Georgiana Gologan, pe care am cunoscut-o exact acum un an la Retromobil Fest în 2016.”   Mirela Bucovicean.

 

Celelalte două premii au fost atribuite prin tragere la sorți lui Mihai Popescu, eroul de necontestat al evenimentului, care a urcat pe podium la toate cele patru categoriile în care a concurat (Off-Road, Clasic, Moto, Dacia) și câștigător la „Dacia Clasic”, precum și lui Dan Cazacu câștigătorul clasei „Moto” pentru al doilea an consecutiv.