Un nou campionat de regularitate pentru vehicule istorice

Începând de anul acesta, Retromobil Club România organizează Campionatul de Raliuri de Regularitate pentru Vehicule Istorice. Campionatul este compus din 7 etape, prima fiind Old Cars Rally Cheia 2016 programată pentru data de 22-24 aprilie. Startul se va da de la Băneasa Shopping City vineri 22 aprilie la ora 10.00. Georgios Ladopoulos, Președintele Comisiei Sportive a RCR explică noutățile acestui comapionat:

Afis raliu Regularitate

Ce sunt Raliuri de Regularitate?

Raliurile de Regularitate au aceeași structură cu raliurile sportive, cu etape și probe speciale (Teste de Regularitate) însă obiectivul lor nu este obținerea timpului cel mai scurt pe PS ci atingerea unui timp ideal impus de organizator. Orice abatere de la acest timp, fie ea cu plus sau minus, fiind penalizată cu puncte. Cel care la sfârșitul raliului obține cele mai puține puncte de penalizare este declarat câstigător. Vitezele medii atât pe Etape cât și pe Teste de Regularitate nu pot depăsi 50km/h, preocuparea principală a organizatorului fiind deplasarea relaxată echipajelor.

 

Cine poate participa la aceste Raliuri?

Pot participa toate vehicule (auto, moto, utilitare) care au inscripționată în Cartea de Identitate mențiunea “Vehicul Istoric”. Această mențiune se obține după ce vehiculul este inspectat de Comisia Tehnică a RCR care eliberează Certificatul de Atestare a Vehicului Istoric (mai multe detalii pe site RCR www.retromobil.ro). Nu trebuie licențe speciale pentru pilot/ copilot, sau alte modificări a vehiculelor, Raliurile desfășurându-se pe drumuri publice deschise circulației.

 

Ce aparatură este necesară pentru aceste Raliuri?

Atât la nivelul organizatorului cât și la nivelul participanților, aparatura este mai sofisticată față de raliurile de viteză. Având în vedere că majoritatea cronometrărilor sunt în puncte ascunse, organizatorul are nevoie de echipamente speciale cu infraroșu, radiofrecvențe sau GPS, iar participanții trebuie să-și echipeze mașina cu un tripmaster calibrat perfect și să dețina, după caz, cronometre (unu, două sau chiar trei), tabele de calcule, și aparatură de calculare a vitezei medii. Copilotul are mult de lucru și trebuie să dea dovadă de o bună orientare și cunoștiințe de matematică. Pentru aceste concursuri recunoașterile sunt interzise, iar traseul necunoscut până în momentul startului. Roadbook-ul se primește de către concurenți chiar înainte de start. Ralurile de Regularitate sunt mai degrabă un joc de precizie si strategie, ce pot deveni chiar distractive pentru întreaga familie.

 

Cum a pregătit Comisia Sportiva a RCR acest Campionat?

S-au organizat o serie de seminare la Tg. Mureș cu sprijinul Primariei locale și subvenționate de RCR  pentru pregătirea atât a organizatorilor cât și a arbitrilor. În momentul de față sunt zece organizatori și peste treizeci de arbitri licențiati în toată țara, iar în curând se va organiza un nou seminar pentru arbitri în București. S-a achiziționat și echipamentul necesar pentru desfășurarea acestor Raliuri, iar în momentul de față lucrăm la un soft pentru rezultate. Toate acestea sunt puse la dispoziția organizatorilor graturit, RCR acoperind și o bună parte din cheltuielile membrilor Comisiei Sportive care supraveghează evenimentele Campionatului. Evident că toate acesteatea se simt și de către participanți, care plătesc sume modice pentru a concura la aceste evenimente. 

 

Care sunt planurile de viitor?

Mișcarea vehiculelor istorice este în plină expasiune în toată țara – în Europa cu atât mai mult- iar în acest context, Raliurile de Regularitate cunosc o apreciere sporită. RCR a propus Federației Române de Automobilism Sportiv (FRAS) și Automobil Clubului Român (ACR) în urmă cu câteva luni constituirea unei Comisii Naționale care să gestioneze motorsportul istoric considerând că este mult diferit față de cel cu mașini modern. Așteptăm în continuare un răspuns pentru o întâlnire “trilaterală”, RCR fiind deschis la orice colaborare care să ajute creșterea nivelului automobilistic istoric din România. Până atunci, Comisia Sportivă a RCR pregătește evenimentele naționale și internationale care vor oferi bucurie atât participanților cât și spectatorilor. Așa că, vă invităm la startul Campionatului de săptămâna aceasta la Băneasa Shopping City vineri la ora 10.00!