Mai putin de o luna pana la Red Bull Romaniacs 2017

  • Sibiu, 25- 29 iulie
  • Rideri din 49 de țări
  • Ediția nr. 14 a celui mai dificil raliu hard enduro din lume

 

Red Bull Romaniacs in Sibiu, Romania on July 12th, 2016.

Sibiul găzduiește în perioada 25-29 iulie cea de a 14-a ediție a Red Bull Romaniacs, competiția privită drept cel mai dur raliu hard enduro din lume. Rideri din 49 de țări vor lua startul în provocarea ce va debuta, pe 25 iulie, cu show-ul urban din centrul orașului și va continua cu patru zile de off-road extrem.

 

Graham Jarvis (Husqvarna), riderul cu cele mai multe victorii la Red Bull Romaniacs și cel supranumit ”Regele Carpaților”, s-a impus anul trecut și a ajuns la un total de cinci titluri. Britanicul revine în România să își apere titlul, iar după cum a decurs prima parte a sezonului de enduro extrem pare că vom asista la o luptă foarte strânsă. Alfredo Gomez (KTM, Spania) a câștigat Erzbergrodeo și după cele trei prezențe pe podiumul din Transilvania, își dorește să plece în sfârșit acasă și cu titlul.

 

Jonny Walker (KTM, Marea Britanie) a fost silit să abandoneze anul trecut în urma unei accidentări și acum este mai determinat ca oricând să obțină titlul cu numărul trei.

Printre alții, în lupta pentru podiumul clasei Gold (cel mai dificil traseu din concurs cu zone care uneori par că sfidează legile fizicii) intră și Wade Young (Sherco, Africa de Sud), Paul Bolton (Marea Britanie) și Billy Bolt (Marea Britanie).

 

Renumele cursei care începe cu un prolog urban (are rolul de a stabili ordinea de start pentru prima zi de off-road) și continuă cu încă patru zile de provocări dure de-a lungul a peste 500 de km, a făcut ocolul Pământului și în 2017 vin în România inclusiv rideri din: Honduras, Mexic, Coreea de Sud, Singapore, Venezulea, Islanda, Columbia, Taivan, Hong Kong și Argentina. Cei mai mulți concurenți sunt din Marea Britanie, urmați de cei din Australia și Germania.

 

Riderii români au acceptat provocarea de a-și măsura forțele pe ”teren propriu” cu piloți din toată lumea și s-au înscris la toate cele patru categorii Gold, Silver, Bronze și Iron. Pentru fiecare dintre ei important fiind să ajungă la finiș. Sunt rideri pentru care enduroul extrem este un hobby și alți care sunt campioni ai României la enduro și/sau hard enduro cum este cazul lui Ervin Kovacs și a lui Zsolt Varga.

 

Mani Gyenes, pilotul care a concurat încă de la prima ediție în acest raliu revine la Sibiu, deși acum focusul său este pe rally-raid.

 

Sunt singurul rider care a participat la toate edițiile Red Bull Romaniacs și a izbutit să și câștige două dintre ele (2005 și 2006 la Expert Team cu Laszlo Olah + podiumuri la Expert Single, Silver și finișuri la clasa Pro, actuala Gold). Am văzutde la an la an cum crește acest raliu și cum devine din ce în ce mai greu să ajungi la finiș, indiferent de clasa la care participi. După ce am reușit să termin deja de 13 ori, Red Bull Romaniacs a devenit o cursă la care vreau să mă întorc în fiecare an. De fiecare dată a fost o organizare perfectă și un concurs unde cred că toată lumea se simte bine văzând acele peisaje superbe pe unde trece traseul. Dupa a 10-a ediție am spus că nu mai vin fiind foarte greu, dar totuși anul următor m-am răzgândit și m-am înscris și nu îmi pare rău deloc. A devenit o cursă foarte renumită în lume și asta mă motivează să fiu prezent an de an și să încerc să obțin rezultate cat mai bune. Prologul raliului este cel mai spectaculos moment, se adună mii de spectatori să vadă cum se descurcă riderii pe acele obsatcole artificiale gândite de Andy Fazekas. – Emanuel Gyenes

 

Program Red Bull Romaniacs 2017

 

Duminică, 23 iulie

10.00 – 22.00 Verificări administrative și tehnice

Luni, 24 iulie

10.00 – 22.00  Verificări administrative și tehnice

13.00 – Conferință de presă, traseul de la Prolog (Bd. Coposu, Sibiu)

Marți, 25 iulie

08.30 – Calificări Prolog

17.00 – Prolog, finalele (iau startul primii 35 de rideri de la clasele Bronze, Silver și Gold)

Miercuri, 26 iulie

Prima zi de off-road

Joi, 27 iulie

A doua zi de off-road

Vineri, 28 iulie

A treia zi de off-road

Sâmbătă, 29 iulie

A patra zi de off-road

Finișul Raliului pe Dealul Gușterița de lângă Sibiu.