Rugbyul si enduroul extrem s-au intalnit la Red Bull Romaniacs

Cel mai dur raliu hard enduro din lume l-a provocat pe Johan Van Heerden, linia a doua în echipa națională de rugby a României să facă cunoștință cu enduroul extrem. Stejarul nu s-a dat înlături și a ajuns chiar să le dea o mână de ajutor riderilor.

 

Din 2004 la Sibiu se organizează raliul care a devenit cunoscut în întreaga lume drept cel mai dur din enduroul extrem „RedBull Romaniacs”. La ediția din 2016, un stejar dârz a văzut de ce cursa are acest renume și de ce anual vin în România rideri de pe întreg Globul, inclusiv din țări precum Africa de Sud, Noua Zeelandă, Australia, Aruba, Venezuela, SUA, Canada, etc.

Van Heerden ajutand unul dintre riderii de la cea mai dura categorie - Gold

Totul a început, așa cum este tradițional la Red Bull Romaniacs, cu Prologul din centrul Sibiului (un show urban în care riderii încearcă să fie rapizi pe niște obstacole create pentru a le arăta fanilor la ce provocări sunt supuși enduriștii în zilele de off-road). Johan a asistat la sesiunile de calificări după care l-a întâlnit pe Andy Fazekas, creatorul obstacolelor și cel care, după câteva explicații, l-a pus deja la treabă. Cum fuseseră calificările, obstacolele trebuiau rearanjate pentru finale, așa că stejarul și-a adus aminte de antrenamentele de rugby, când a dat o mână de ajutor în zona obstacolelor cu pneuri.

 

A urmat întâlnirea mult așteptată cu riderii Wade Young și Emanuel Gyenes. Wade Young este cel mai tânăr pilot care a urcat pe podiumul Red Bull Romaniacs ocupând locul trei atât în 2014, cât și în 2016 și un mare fan al rugbyului. Sud-africanul chiar a jucat rugby până să se dedice enduroului extrem și a rămas surprins să vadă că un conațional de al său joacă pentru o echipă de club din România – CSM Știința Baia Mare – și este unul dintre stejari. 

 

Emanuel Gyenes este cel mai titrat pilot român când vine vorba de competiții off-road având inclusiv două titluri în raliul Dakar la clasa Maraton și două la Red Bull Romaniacs clasa Expert Team.

 

Amândoi i-au povestit lui Johan despre dificultățile enduroului și cu greu s-au abținut să nu îi dea să încerce una dintre motociclete.

 

Deși părea că a înțeles încă de la primele cuvinte de ce enduroul extrem este dificil, Van Heerden s-a convins când a venit momentul să meargă în off-road. S-a trezit precum concurenții la ora 04:30 dimineață și deja la 06:45 era într-unul dintre punctele extreme de pe traseul din Munții Lotrului. Numit ”The Impossible” acesta a fost prima piatră de încercare dintr-o zi care avea să însemne peste 8 h de stat în șa. O urcare abruptă și șerpuită unde cu greu puteai sta în picioare, dar pe care riderii clasei Gold trebuiau să o parcurgă pe motocicletă. În enduro extrem de multe ori piloții sunt ajutați de spectatori pe urcările foarte abrupte, așa că Johan Van Heerden s-a transformat rapid în brațul de ajutor de care aveau nevoie riderii care abia se mai țineau în șa.

 

O motocicletă de enduro extrem are în medie între 102 și 110 kg fără combustibil, iar cu carburant depășește greutatea stejarului (118 kg). Așa că ajutorul acordat riderilor în zona ”The Impossible” a devenit foarte rapid un antrenament extrem.

 

De-a lungul zilelor în care a însoțit raliul, Johan Van Heerdena fost și unul dintre cei care au încurajat-o pe Kirsten Landman, sud-africanca care își dorea să intre în cartea recordurilor acestui sport. Rider la clasa Silver (traseu aproape imposibil), Kirsten și-a atins obiectivul și a devenit prima femeie care termină raliul pe traseul uneia dintre cele mai grele clase de la Red Bull Romaniacs.

 

Johan Van Heerden: Participarea la Red Bull Romaniacs a fost o experiență extraordinară. Enduroul extrem este foarte diferit de rugby, dar ambele sporturi necesită să fii în formă și să ai o condiție fizică foarte bună. Mi-ar plăcea să concurez și eu într-o zi.

 

Despre Johan Van Heerden

Jucător de origine sud-africană, Johan Van Heerden a debutat la naționala României în meciul test cu Tonga, disputat chiar înaintea plecării la Cupa Mondială din 2015. La competiția din Anglia, acesta a jucat in toate cele patru meciuri disputate, în trei dintre acestea, cu Franța, Canada și Italia, începând în primul XV. Posesorul unui fizic impresionant (196 cm și 118 kg), jucătorul de linia a doua a evoluat până acum în 13 meciuri pentru România.

 

Red Bull Romaniacs pe scurt

Cel mai dificil raliu hard enduro din lume, se organizează din 2004 la Sibiu și este alcătuit dintr-un prolog urban și patru zile de off-road. Cursa este deschisă atât riderilor profesioniști, cât și amatorilor fiind unul dintre puținele evenimente unde sportivii amatori sunt tratați precum profesioniștii și pot concura alături de ei. Sunt gândite trasee pentru patru categorii diferite, cea mai accesibilă din punct de vedere al dificultății fiind clasa Iron, iar cea mai dură clasa Gold. De-a lungul tuturor zilelor de off-road se parcurg în medie 600 de km de traseu și uneori din pricina durității traseului concurenții ajung să stea și 10 ore în șa.