Noul crossover Ford Fiesta Active combină avantajele unui SUV și experiența dinamică consacrată pe Fiesta

 

 

Noul crossover Ford Fiesta Active combină avantajele unui SUV și experiența dinamică consacrată pe Fiesta

  • Noul crossover Fiesta Active aduce designul și versatilitatea unui SUV în multipremiata gamă Fiesta. Ținta este numărul în creștere al clienților europeni de SUV-uri.
  • Designul exterior robust vine cu panouri de protecție suplimentare, jante din aliaj unice și bare longitudinale de plafon care se potrivesc unui stil de viață activ. Garda la sol ridicată și suspensia optimizată îmbunătățesc abilitățile mașinii pe drum accidentat.
  • Modurile de rulare Normal, Eco și Slippery îi oferă încredere celui de la volan, indiferent de condițiile de rulare. Gama de propulsoare puternice și eficiente include motorul pe benzină 1.0 EcoBoost și motorul diesel 1.5 TDCi.
  • O gamă fără precedent de sisteme de siguranță ajută la evitarea sau limitarea efectelor accidentelor cu ajutorul unor senzori care scanează zona din fața mașinii pe o distanță de până la 130 de metri – o rază mai mare de acțiune decât lungimea unui teren de fotbal.
  • Interiorul sofisticat oferă sistemul SYNC 3, ecrane tactile cu diagonala de până la 8 inch, un sistem audio premium B&O PLAY și un plafon panoramic care poate fi deschis, toate acestea garantând călătorii confortabile și conectate

Noul crossover Fiesta Active este primul membru disponibil al familiei Active, gamă care conține modele cu design inspirat din lumea SUV-urilor. Acestea combină designul robust și un nivel superior de versatilitate cu un caracter dinamic specific modelelor Ford și cu tehnologii sofisticate de confort și asistență a șoferului. Ținta este numărul în creștere al clienților europeni de SUV-uri și crossovere.

Fiesta Active îi conferă un caracter mai practic multipremiatului model Fiesta, fiind disponibil în versiunea de caroserie cu cinci portiere. Printre elementele caracteristice versiunii Active se numără o gardă la sol ridicată care conferă abilități îmbunătățite pe drumuri neasfaltate și o poziție mai înaltă la volan care inspiră încredere în oraș și pe șosele.

Elementele de exterior inspirate din lumea SUV-urilor includ panouri suplimentare de protecție, jante de 17 inch din aliaj cu design unic și bare longitudinale de plafon care ajută la transportul bicicletelor și al altor echipamente sport, sprijinind astfel un stil de viață activ. La interior sunt oferite scaune cu design special tapițate cu materiale exclusive, conectivitate și comenzi vocale prin sistemul SYNC 3 și un sistem audio premium B&O PLAY care propune o calitate de top a sunetului.

Experiența de la volanul lui Fiesta Active este îmbunătățită de sistemul Drive Modes, care le permite șoferilor să aleagă printr-o simplă apăsare de buton între modurile Normal, Eco și Slippery, acestea asortând astfel caracteristicile dinamice ale mașinii cu mediul exterior. Opțiunile sofisticate pentru motoare includ multipremiatul 1.0 EcoBoost în versiuni de până la 140 CP și motorul diesel de 1.5 litri, care oferă până la 120 CP.

“Clienții iubesc versatilitatea, designul curajos și abilitățile inspiraționale ale SUV-urilor, iar cererea pentru acest tip de mașini nu a fost niciodată mai ridicată. Tocmai din acest motiv am decis să concentrăm toate aceste calități și să le amestecăm cu experiența dinamică și cu tehnologiile avansate de asistență a șoferului de pe noua generație Fiesta. Rezultatul este un crossover Fiesta Active care se potrivește perfect cu stilul activ de viață al clienților noștri”, spune Roelant de Waard, vicepreședinte Marketing, Vânzări și Service în cadrul Ford of Europe.

Vânzările de SUV-uri Ford au crescut cu 24% în anul 2017 – raportul este de aproape 1 din fiecare 5 vehicule Ford vândute în Europa, iar vectorii au fost performanțele-record ale SUV-urilor EcoSport, Kuga și Edge. Noului Fiesta Active i se vor alătura modelul entry-level de clasă mică KA+ Active, dar și Focus Active, disponibil începând cu a doua umătate a acestui an în versiunile de caroserie cu cinci uși și Wagon.

Design curajos și robust

Noul crossover Fiesta Active oferă o interpretare robustă a designului exterior elegant al noii generații Fiesta, propunând panouri de protecție de culoare închisă care încep în zona spoilerului frontal, se prelungesc apoi pe aripile frontale și pe zona laterală și continuă spre partea posterioară. Grila de culoare închisă cu un o textură de tip plasă și margini negre se asortează cu proiectoarele de ceață găzduite de cavitățile în forma literei C din zona laterală frontală.

Spoilerul posterior dezvoltat special pentru varianta Active este garantul unei apariții impunătoare alături de stopurile LED disponibile opțional. Plăcile lucioase de pe praguri sunt montate în față și spate, iar jantele de 17 inch dedicate exclusiv versiunii Active pot fi comandate atât în finisaj Rough Metal, cât și în variantă Absolute Black. Nuanțele exterioare vibrante includ Lux Yellow, Ruby Red și Blue Wave, iar clienții pot alege un plafon contrastant negru sau roșu, în funcție de culoarea preferată pentru caroserie.

Garda la sol a lui Fiesta Active a fost ridicată cu 18 milimetri față de șasiul standard al lui Fiesta, iar ecartamentul a crescut cu 10 milimetri, aceste modificări determinând o apariție dominantă, capacități mai bune pe teren accidentat și o poziție la volan care îi oferă încredere șoferului.

Materialele de calitate înaltă, suprafețele dintr-o singură bucată și un layout intuitiv sunt caracteristicile interiorului. Volanul și mânerul schimbătorului de viteze sunt îmbrăcate în piele, iar detaliile din aluminiu satinat îmbunătățesc calitatea percepută. Acestea din urmă contrastează cu elementele decorative care reiau nuanța exterioară și sunt montate pe planșa de bord în zona centrală și a pasagerului din dreapta.

Scaunele sport ale lui Fiesta Active oferă cusături colorate care formează bare orizontale pe centrul spătarelor. Scaunele vin cu sprijin lombar pentru șofer și cu posibilitatea de reglaj pe patru direcții pentru șofer și pasager. Plafonul panoramic cu deschidere disponibil opțional permite ca lumina naturală să inunde habitaclul, rezultatul fiind un sentiment de spațiu deschis.

Interiorul lui Fiesta Active este pregătit pentru provocări precum cizmele pline cu noroi, prosoapele pline de nisip aduse de pe plajă sau hainele ude ale pasagerilor. Materialele scaunelor și ale covorașelor din Fiesta sunte testate în laboratoarele recent modernizate din Dunton, Marea Britanie. Pernele scaunelor trec prin 60.000 de cicluri de testare care le asigură rezistența la uzură, iar robustețea culorilor este testată cu ajutorul unui spectrometru care asigură inginerii că intensitatea nu scade după expunerea excesivă la razele ultraviolete. Pielea de pe volan este testată pentru a rezista la contactul cu loțiunea de plajă.

Pregătit pentru suprafețe dificile sau ușoare

Noul crossover Fiesta Active inspiră șoferii și le oferă încredere indiferent dacă vorbim despre șosele asfaltate perfect, drumuri de macadam sau de condiții cu aderență precară, păstrând în același timp caracterul dinamic arhicunoscut al multipremiatului Ford Fiesta.

Amortizoarele frontale optimizate sunt dotate cu un limitator hidraulic de recul care atenuează efectul negativ pe care îl au neregularitățile din suprafața de rulare asupra confortului. Geometria unică a articulațiilor suspensiei și setările unice la nivelul arcurilor și al amortizoarelor completează direcția electronică și reglajul sistemului ESC pentru ca nivelul de confort și răspunsul mașinii pe o gamă largă de suprafețe să fie exemplare.

Fiesta Active oferă trei moduri de rulare prin sistemul selectabil Drive Modes:

  • Normal, care utilizează setările standard pentru sistemul ESC și pentru cel de control al tracțiunii. Dedicat utilizării zilnice.
  • Eco, care ajustează setările motorului și ale accelerației pentru a-i ajuta pe șoferi să economisească carburant atunci când au nevoie de acest lucru.
  • Slippery, disponibil exclusiv pe versiunile cu transmisie manuală cu șase trepte. Calibrează sistemul ESC și Controlul Tracțiunii pentru a oferi un nivel superior de siguranță pe suprafețele cu aderență scăzută, așa cum sunt cele acoperite cu zăpadă și gheață. Reduce instantaneu patinarea roților, implicit la plecarea de pe loc. Modul Slippery îi ajută pe șoferi, de asemenea, să păstreze controlul mașinii în viraje sau când schimbă benzile în condiții de aderență limitată prin mici ajustări la nivelul accelerației și al frânelor pentru prevenirea supravirării sau subvirării excesive.

Sisteme avansate de asistență a șoferului

Fiesta Active oferă o gamă fără precedent de sisteme tehnologice care îmbunătățesc nivelul de confort, funcționalitate și siguranță și care au fost lansate în premieră anul trecut pe noua generație Fiesta. Tehnologiile avansate de asistență pentru șofer se bazează pe camere video, radare și senzori cu ultrasunete care au capacitatea de a monitoriza un câmp de 360° în jurul vehiculului și de a scana zona frontală pe o distanță de până la 130 de metri – o rază mai mare de acțiune decât lungimea unui teren de fotbal.

Sistemului de asistență pre-coliziune cu depistare a pietonilor (Pre-collision Assist with Pedestrian Detection) poate depista pietonii aflați pe carosabil sau în apropierea carosabilului și care ar putea intersecta traiectoria mașinii. Depistarea este acum posibilă și pe timp de noapte cu ajutorul farurilor. Sistemul este proiectat să reducă amploarea unor posibile coliziuni frontale cu alte vehicule sau cu pietoni, respectiv să ajute șoferii să evite complet unele accidente. Unghiul larg de acțiune a camerei video permite o monitorizare mai bună a mișcărilor pietonilor.

Lista de tehnologii include Sistemul de recunoaștere a indicatoarelor rutiere(Traffic Sign Recognition),care poate acum sa monitorizeze limite diferite de viteză aplicabile diferitelor benzi ale unei autostrăzi și să actualizeze informațiile afișate pe bord atunci când șoferul schimbă banda de circulație. De asemenea disponibilă este și Faza lungă automată (Auto High Beam), care este de acum și mai eficientă în situațiile în care un delimitator central separă sensurile de mers și care poate detecta camioanele care vin din faţă pentru a evita orbirea șoferilor situați deasupra delimitatorului. O nouă funcție de comutare automată a fazelor sporește confortul vizual al șoferilor la trecerea dintre faza lungă și faza scurtă.

Fiesta Active oferă în total 15 tehnologii de asistență a șoferului, implicit tempomatul adaptiv (Adaptive Cruise Control), limitatorul inteligent de viteză (Adjustable Speed Limiter), sistemul de monitorizare și avertizare pentru unghiul mort (Blind Spot Information System), sistemul de alertă la intersecția cu traficul perpendicular (Cross Traffic Alert), sistemul de indicare a distanței (Distance Indication), sistemul de avertizare a șoferului (Driver Alert), sistemul de menținere a benzii de rulare (Lane Keeping Aid), sistemul de avertizare la părăsirea benzii (Lane Keeping Alert) și sistemul de avertizare cu privire la coliziunile frontale (Forward Collision Warning).

Noua generație Fiesta a obținut 5 stele la testele de siguranță Euro NCAP și oferă elemente de siguranță precum airbagurile laterale concepute pentru a ridica brațul pasagerului și de a-l îndepărta astfel de zona unui impact, pretensionare pentru locurile laterale spate și airbag-uri frontale pentru pasager care pot fi dezactivate pentru a permite montarea scaunelor speciale pentru copii.

Conectivitate și calitate audio de nivel premium

Noul crossover Fiesta Active oferă un nivel premium al conectivității și al calității audio, pentru a-i ajuta pe clienți să se bucure cât mai mult de aventurile pe care le abordează.

Sistemul Ford de conectivitate și divertisment SYNC 3 îi va permite șoferului lui Fiesta Active să controleze prin comenzi vocale simple și conversaționale elemente precum sistemul audio, sistemul de navigație și smartphone-urile conectate. Sistemul este compatibil cu interfețele Apple CarPlay şi Android Auto™ și oferă implicit funcția SYNC AppLink, caree permite activarea prin voce a aplicațiilor de pe smartphone. Display-ul tactil cu ecran color de 8 inch recunoaște toate gesturile consacrate de telefoanele inteligente, inclusiv Pinch și Swipe.

Reflectând tendința consumatorilor de a adopta dispozitive multimedia portabile, Fiesta oferă conectivitate Bluetooth și două porturi USB în echiparea standard, cu opțiunea suplimentară a unui CD Player integrat. Indiferent de modul ales de posesorii unui Fiesta pentru a accesa muzica preferată, sistemul audio va oferi un sunet de înaltă calitate, vârful fiind sistemul audio B&O PLAY.

Noile sisteme audio B&O PLAY – oferite exclusiv de Ford – oferă o experiență audio de top datorită faptului că sunt proiectate special și personalizate pentru fiecare model Ford, mergând până la calibrarea și amplasarea fiecărui difuzor in poziția optimă. În cazul noii generații Fiesta, pachetul înseamnă 10 incinte acustice, inclusiv un subwoofer montat în portbagaj și un difuzor central pentru gama de sunete medii așezat deasupra instrumentarului de bord. Acesta oferă un design unic și este decorat cu o siglă din aluminiu B&O PLAY. Puterea totală a sistemului este de 675 de Wați, pachetul fiind gestionat de un amplificator electronic care controlează egalizarea și mixarea sunetului și oferă implicit modul selectabil Surround Sound pentru un sunet bogat și puternic indiferent de locul ocupat în mașină.

“Noile noastre modele din familia Active sunt concepute pentru a transforma călătoria într-o parte a experienței în sine. Elemente precum conectivitatea prin sistemul SYNC 3, sistemul audio premium B&O PLAY sau plafonul panoramic cu deschidere îi vor ajuta pe clienții noștri să se bucure de fiecare călătorie”, spune de Waard.

Motoare puternice dedicate unor stiluri de viață active

Sofisticatul motor pe benzină Ford 1.0 EcoBoost și noul motor diesel TDCi de 1.5 litri oferă niveluri de performanță și de consum care sprijină experiența dinamică de vârf în segment și reduc costurile. În același timp, aceste motoare se ridică la nivelul celor mai recente standarde Euro 6.

Multi-premiatul motor pe benzină Ford 1.0 EcoBoost este disponibil acum în versiunile de putere de 85 CP, 100 CP, 125 CP și 140 CP și oferă un consum minim de 5.0 litri/100 km și emisii care coboară până la 113 g CO2/km. Motorul poate fi comandat alături de noua transmisie manuală cu 6 trepte care vine cu o arhitectură care reduce frecarea, contribuind la reducerea emisiilor de CO2, sau în varianta automată cu șase trepte, ce oferă padele montate în spatele volanului care este oferită pe versiunea de 100 CP. Aceasta emite 139 g CO2/km și oferă un consum de 6.1 l/100 km.

Motorul turbo cu trei cilindri 1.0 EcoBoost este dotat cu tehnologii avansate, inclusiv cu injecție directă de benzină la presiune înaltă, cu dublă distribuție variabilă și cu un concept inovativ de amplasare a arborelui cotit. Toate acestea oferă un grad de rafinament de neegalat în universul motoarelor cu trei cilindri la nivel mondial.

Motorul Ford TDCi de 1.5 litri oferă 85 CP sau 120 CP – ambele versiuni în combinație cu o cutie manuală cu șase trepte – și oferă emisii de CO2 care coboară până la 103 g CO2/km și consum de 4.0 litri/100 km. Versiunea de 120 CP a oferit încă de anul trecut, în momentul lansării sale pe noua generație Fiesta, o combinaţie versatilă de putere, cuplu și eficiență a consumului pentru o experienţă plăcută la volan.

Motorul TDCi de 1.5 litri beneficiază de un concept optimizat al camerei de combustie, de turbină – inclusiv de geometrie variabilă pentru versiunea de 120 CP – și de un sistem sofisticat de injecție care optimizează performanța. Sistemul inteligent de reîncărcare regenerativă crește eficiența prin antrenarea selectivă a alternatorului și prin încărcarea bateriei atunci când vehiculul rulează liber sau frânează.

Eficiența consumului este îmbunătățită și prin echiparea cu tehnologia Auto‑Start‑Stop pe toate versiunile 1.0 EcoBoost și pe varianta de 120 CP a motorului diesel TDCi de 1.5 litri. Funcția Active Grille Shutter, disponibilă pe motoarele 1.0 EcoBoost și 1.5 TDCi în versiunea 85 CP, închide automat canalele de aer din grila frontală pentru a reduce rezistența la înaintare atunci când nu e nevoie de răcirea radiatorului.

Noul crossover Fiesta Active se alătură celei mai complexe și versatile game Fiesta prezentate vreodată în istoria de peste 40 de ani a reprezentativului model de clasă mică. Celelalte versiuni care acoperă majoritatea stilurilor de viață includ varianta premium Vignale, sportivul ST-Line și versiunea stilată Titanium.