Drive test Dacia Sandero Stepway 2 – 1.5 dCi 90 cp

 

Cand spui low-cost, gandul iti zboara la Dacia. Sau cel putin asta se intampla de ceva vreme in afara Romaniei si nu numai. In ciuda faptului ca producatorul de la Mioveni este definit prin pretul scazut al modelelor sale, Dacia a inteles perfect nevoile clientilor de a primi ceea ce-si doresc de fapt! Sandero Stepway este una dintre acele masini pe care ti-o doresti cu adevarat. Impartind platforma cu modelul hatckback, Stepway se incadreaza pefect in segmentul crossover-elor, avand o garda la sol marita si cateva detalii de design specifice masinilor cu veleitati off-road, care-i confera un aspect robust. Cum vanzarile de astfel de modele au crescut in ultimii ani, cei de la Dacia ar fi fost nebuni daca nu si-ar fi dorit sa joace un rol important in acest segment.

 

Avand o gama de modele ale caror preturi sunt considerabil mai mici decat cele ale concurentilor, dar care in acelasi timp ofera mai mult decat te-ai astepta, marca de buget a celor de la Renault si-a creat deja un renume in Europa, ba chiar si mai departe. Nu este niciun secret ca Stepway foloseste foarte multe piese identice cu cele de pe Sandero hatchback. Acesta ramane unul dintre dezideratele constructorului roman, de a imparti platforme, piese si echipamente pe cat de mult este posibil, putand astfel sa pastreze preturile finale sub control.

 16

Cum arata?

Pentru a indeplini acest obiectiv, designerii de la Dacia trebuie sa deseneze masinile cat mai simplu posibil. De exemplu, toate modelele din gama folosesc acelasi geam pentru portierele din fata. Chiar si asa, Stepway are o personalitate diferita fata de modelul hatchback. Garda la sol suprainaltata cu 40 mm, alaturi de protectiile fata-spate si ornamentele laterale ii confera modelului de fata atributele unui crossover veritabil. Toate aceste detalii au un efect profund asupra lui Stepway si, cel putin in ochii nostri, masina din testul de astazi are un design mult mai atractiv decat modelul hatchback.

 

Testul cu Sandero Stepway a fost o experienta foarte placuta, de la care trebuie sa recunoastem, ca ne asteptam sa fie asa. In schimb, nu ne asteptam ca un numar foarte mare de priviri sa fie atintite asupra noastra. Partenerii din trafic nu s-au multumit doar sa priveasca admirativ masina noastra, ba chiar ne-au facut destui cu mana la modul apreciativ. Acest grad ridicat de simpatie nu l-am intalnit foarte des la masinile testate, indiferent de marca si pretul modelului la volanul caruia ne-am aflat!

 

Spre deosebire de exterior, interiorul lui Sandero Stepway este identic cu fratele sau cu garda la sol mai redusa, insa acest aspect nu este neaparat unul negativ. Singurul lucru care difera este tapiteria. Pentru Stepway, optional, aceasta poate fi comandata din piele. Tinand cont de pretul masinii, interiorul este o surpriza mai mult decat placuta. Chiar daca plasticul este materialul dominant si chiar daca a ramas destul de dur, textura acestuia este una placuta la atingere iar nivelul finisarilor a crescut.

 

Eu personal nu sunt la prima experienta cu sistemul de infotaiment al celor de la Dacia, construit impreuna cu LG. Desi ii lipseste cd-playerul, conectivitatea USB si Bluetooth cu telefonul te va face rapid sa uiti acest aspect. Consider ca marimea display-ului tactil si amplasarea acestuia pe plansa de bord este geniala! Cred ca nu se putea mai bine de atat. Cat despre grafica sistemului si usurinta de accesare a meniului ma rezum sa spun ca este foarte buna. Peste cea a multor constructori de automobile consacrati. Bravo Dacia!

 24

Cum se conduce?

Sub capota masinii noastre din test s-a aflat unitatea diesel de provenienta Renault, deja celebrul 1.5 dci de 90 de cai putere si care nu mai necesita nicio prezentare. Recapituland performantele acestuia, cuplul motor de 220Nm este oferit sub 2.000 de rpm, mai precis la 1.750. Gratie unei mase totale reduse, de doar 1.158 kg, Sandero Stepway este o masina extrem de agreabila de condus, inclusiv in realizarea depasirilor.

 

Chiar daca are o cutie manuala de viteze in cinci trepte, a carei timonerie este foarte buna (doar levierul agata uneori in treapta 1), Sandero Stepway ne-a surprins prin consumul redus de carburant. Avand un rezervor de 50 de litri, autonomia poate depasi cu usurinta bariera primilor 1.000 de kilometri. Noi am reusit sa obtinem un consum mixt de 5%, parcurgand aproximativ 200 de kilometri in Bucuresti si 300 in afara capitalei. Ce merita mentionat este faptul ca niciodata nu am folosit functia Eco, activabila prin intermediul unui buton amplasat in partea stanga a volanului, iar 110 km i-am parcurs la viteza maxima legala pe o autostrada. Daca am fi avut ca obiectiv obtinerea unui consum redus, cu siguranta ca ne-am fi apropiat si mai mult de media oficiala, de 4%.

 

In comparatie cu modelul normal, Sandero Stepway are o suspensie cu o cursa marita. Acest lucru se traduce printr-o tinuta de drum mai confortabila, care absoarbe majoritatea denivelarilor cu brio, fara a se crede indestructibila. Aceasi garda la sol marita mai inseamna si un ruliu crescut in viraje, insa acesta este bine tinut sub control de sistemul electronic de control al stabilitatii. Singura critica poate fi adusa sistemului de directie care are un feed-back vag. Pe de alta parte, acelasi sistem face din Sandero Stepway o masina foarte manevrabila in oras.

 

In Sandero Stepway pot calatori relaxati patru persoane, un eventual al treilea ocupant al banchetei spate fiind nevoit sa se inghesuie putin. Vorbind despre bancheta spate, aceasta este acum fractionabila 60:40 si poate mari volumul portbagajului de la 320 de litri pana la 1.200 litri prin rabatarea acesteia. Sandero Stepway are un volum al portbagajului cu 32 litri mai mare decat noul Clio si cu 44 litri mai mare decat Ford Fiesta.

 17

Concluzia finala 

Dacia Sandero Stepway este o masina pe care v-ati astepta sa v-o recomandam s-o cumparati doar prin prisma pretului redus pe care-l are, in comparatie cu alte modele asemanatoare. Dupa ce veti face un test cu masina si veti lua in calcul toate aspectele, precum spatiu interior, aspectul de SUV, costuri de intretinere reduse, veti ajunge la concluzia noastra, aceea ca Sandero Stepway este un model care face cu ochiul multor clienti.