Drive Test Dacia Lodgy 1.5d 110 cp

Primul model al marcii autohtone dupa preluarea de catre Renault, a depasit si cele mai inimaginabile asteptari ale specialistilor, Logan fiind deja omniprezent pe drumurile patriei noastre, dar si pe cele internationale. Modelul Duster a reusit sa iasa din umbra Logan-ului si sa isi creeze un renume propriu, doritorii trebuind sa astepte si cate 3 luni pentru un astfel de model cu adevarate veleitati off-road.

 

Incepand cu acest an constructorul Dacia s-a decis sa atace si piata monovolumelor, o clasa apreciata in special in afara hotarelor pentru spatiul interior de care se poate bucura o familie la bordul acestui tip de automobil. Lodgy este numele primului monovolum pe care Dacia ni-l ofera incepand cu acest an.

 

Cum arata?

 

Am avut privilegiul sa avem ca partener de drum Dacia Lodgy echipata cu excelentul motor de 1.5l diesel si 110 cp pus in miscare de o cutie cu 6+1 trepte, in calatoria noastra pe care am facut-o la finala Campionatului National de Drift desfaurata in capitala de altadata a Romaniei, Iasi.  

 

La prima vedere, am fost uimit de dimensiunea foarte generoasa a masinii si pentru o clipa m-am gandit ca motorul nu va face fata cum trebuie unei caroserii atat de mari care in varianta “full” poate gazduit linistita 7 adulti fara nicio problema. Chiar daca privita din afara masina nu este spectaculoasa, designul general este unul corect as spune eu, in tendinta cu liniile actuale, botul masinii fiind reusit si care nu se aseamana cu fratii sai mai mici Logan, Sandero sau Duster. Este un model cu personalitate proprie si acest lucru se vede din start.

 

Interiorul este punctul forte al modelului, mai exact spatiul pe care acesta in ofera. Loc pentru cap, loc la picioare si loc pentru ca doi adulti sa stea confortabil pe randul trei de scaune in varianta cu 7 locuri. De altfel aceasta este varianta de care am beneficiat si noi in acest voiaj pe care l-am facut. Spatiul la interior este impresionant. Ganditi-va ca daca mergeti doua persoane si rabatati toate scaunele din randul 2 si 3 spatiul pe care il aveti este de 2617 litri cam cat sa te muti cu totul dintr-o garsoniera. Putin probabil ca cei care cumpara masina sa o foloseasca intr-o astfel de configuratie insa posibilitatea este acolo. In varianta cu 5 locuri, cea mai probabila, spatiul se “reduce” la doar 827 de litri adica loc ca sotia sa isi ia sifonierul dupa ea, iar copiii toate lazile cu jucarii de care nu se pot desparti.

 

Nu va asteptati la piele acantara sau materiale de un finisaj demn de masinile la care trebuie sa mai pui un zero in coada pretului, masina nu a fost gandita in acest scop. Este cel mai ieftin monovolum de pe piata iar raportul pret calitate este corect. Lodgy porneste de la pretul de 9500 euro cu toate taxele si de aici pretul creste in functie de dotari si echipare. Ceea ce nu trebuie sa lipseasca din optionalele existente este sistemul Media Nav: Sistem de navigatie si multimedia touchscreen 7 inch (18cm diagonala), care la doar 300 euro este unul excelent si usor de folosit, prezent si pe alte modele mult mai scumpe ale constructorului Renault. Mufele USB, AUX-In si conexiunea Bluetooth nu lipsesc nici ele, iar atentia nu iti va fi distrasa de la drum datorita joystikul de pe consola volanului. Pe volan exista si un buton pentru limitatorul de viteza, insa acesta este singurul sistem in aceasta privinta, optiunea cruise control neexistand in oferta, pretul crescut fiind se pare impedimentul pentru constructor de a oferi acest sistem. 

 

Cum se conduce?

 

Din start trebuie sa va ganditi ca aceasta masina a fost gandita pentru familie si nu ca o masina sport. De aceea exista ruliu in viraje, iar daca va ganditi sa atacati virajele mai sportiv uitati repede lucru acesta pentru ca subvirarea isi va face apritia. Condusa corect si respectand regulile de circulatie masina va va rasplati cu o calatorie foarte confortabila si deloc solicitanta pentru sofer. Scaunele pozitionate mai sus ofera o pozitie comoda si odihnitoare iar vizibilitatea pentru toti pasagerii este una buna.

 

Gratie suspensiei gandita pentru confortul pasagerilor coroborata cu rotile pe 15 inch fac din Lodgy un partener de nadejde pentru calatorii. Masina se simte cel mai bine la drum intins si consumul nu face gaura mare in buzunarul dumneavoastra. Doar 6l/100km a indicat consumul obtinut de noi in si probabil ca acesta era si mai mic daca mergeam mai retinut.

 

Exista ca optiune disponibila si sistemul ESP pentru cei care vor sa se simta si mai in siguranta. Modelul de care noi am beneficiat era echipat cu acest sistem insa acesta nu a intervenit nicio clipa in calatoria noastra de peste 700 kilometri.

 

Concluzii

 

Dacia ataca si segmentul monovolumelor cu cel mai ieftin model existent la ora actuala pe piata si o face excelent. Masina este una corecta si pentru banii platiti primesti in schimb un partener care “trage cu casa”. Este o masina de care te poti bucura alaturi de familie de drumetii si chiar daca drumurile din tara noastra mai au pana sa ajunga ca si calitate la fel ca cele din vest, marca autohtona Dacia se pare ca a reusit inca odata sa se ridice la standardele europene cu un nou model.