Drive-test MINI Cooper D – 1.5 diesel – 116 Cp

De aproape doua decenii segmentul subcompact se afla in perioada de domnie capricioasa a MINI-ului revitalizat de cei de la BMW, iar bunavointa criticilor fata de designul retro al acestuia nu pare sa se afle pe o panta descendenta. Simbolurile automobilistice nu sunt simplu de redesenat in cazul unei noi generatii, in special pentru ceea ce reprezinta ele, astfel ca sarcina celor de la MINI de a reimprospata cea de-a treia generatie ajunsa la jumatatea varstei nu a fost chiar usoara.

 

Versiunea 2018 a Cooper-ului isi continua drumul pe aceeasi cale batatorita incepand cu anul 2000, cand a fost cumparat de BMW, an in care a fost lansat modelul semi-premium intr-un segment care era catalogat in lumea auto drept un premiu de consolare. Matur, in continuare plin de viata, distractiv dar si eficient, MINI Cooper are o gramada de oferit clientilor care nu se dau la o parte sa cheltuie mai mult decat vecinii lor o fac pentru o masina mica.

Previzibil si in perfect acord cu principiul fotbalistic „echipa castigatoare nu se schimba”, brandul englezesc detinut de germani a adus cateva modificari subtile modelului din testul nostru de astazi, care pot fi considerate importante de fanii declarati ai marcii.

 

Asadar, faceliftul celei de-a treia generatii introduce faruri cu tehnologie LED si functie Matrix pentru faza lunga, care permite adaptarea fasciculului de lumina in functie de situatiile intalnite in trafic prin intermediul unor clustere LED dispuse pe orizontala si care pot fi activate incepand cu 70 km/h,  sistemul fiind coordonat de camera video din parbriz.

 

In cadrul aceluiasi capitol, au fost redesenate stopurile spate, care de asemenea beneficiaza de tehnologie LED, aranjamentul optic reprezentand steagul Union Jack al Marii Britanii, aranjament ce a fost testat pe modelele concept prezentate de MINI in ultimii ani in cadrul saloanelor auto.

 

La exterior ar mai fi de remarcat introducerea noului logo MINI cu grafica simplificata, logo ce va fi dispus pe toate modelele incepand cu primavara acestui an, dar si cele trei nuante noi de vopsea, Emerald Grey metallic, Starlight Blue metallic si Solaris Orange metallic, sau noile modele de jante pe 17 inch.

 

La interior sunt disponibile noi modele de tapiterii si o suprafata finisata in negru lucios pe plansa de bord care, la fel ca stopurile spate, include designul steagului Union Jack luminat din spate in nuantele sistemului de iluminare ambiental. Totodata, volanul a fost usor redesenat, iar ecranul de 6,5 inch al sistemului infomedia integreaza telefonul mobil prin Bluetooth si ofera conexiune USB. Si, pentru ca sunt putine masini pe care ti le doresti atat de personalizate, asa cum este cazul unui MINI, producatorul ofera si un site unde-ti poti lasa creativitatea sa iasa la suprafata: www.yours-customised.mini

La capitoul dinamica, este de remarcat prezenta unei noi cutii de viteze automata Steptronic, cu dublu-ambreiaj si 7 trepte, disponibila in locul unei transmisii manuale cu sase rapoarte.

 

Gama de motoare ofera cateva versiuni imbunatatite pentru unitatile de baza ce stau sub capota lui MINI, precum: MINI One First (75 CP), MINI One (102 CP), MINI Cooper (136 CP), MINI Cooper S (192 CP), MINI One D (95 CP), MINI Cooper D (116 CP) și MINI Cooper SD (170 CP).

 

Versiunea testata de noi a fost MINI Cooper D si a avut sub capota motorul 1.5 diesel, in trei cilindri, care dezvolta 116 cp si un cuplu generos de 270 Nm. Acesta s-a dovedit extrem de agreabil, contrar opiniilor referitoare la lipsa vivacitate a unui propulsor in trei cilindri. De-a lungul testului, efectuat in proportie de 90% pe drumuri de munte, cu o singura banda pe sens, am invatat ca modul Sport este cel mai potrivit in astfel de cazuri, pentru restul drumurilor alegand optiunea Comfort. Cea de-a treia setare, Eco, am incercat-o prin traficul din orase, dar tinand cont ca scade viteza de reactie nu a fost pe placul nostru.

 

In rest, senzatia sfecifica MINI nu pare sa se fi diluat, avand parte de aceeasi suspensie dura si rafinata, care te ajuta pe drumurile virajate si te incetineste in gropile bucurestene, dar si de stabilitatea extraordinara si feedback-ul bun al directiei precise.

 

Modelul testat de noi costa aproximativ 35.500 euro (tva inclus), fiind semnificativ marit fata de cel de pornire de aproximativ 23.500 euro datorita unor optiuni precum sistemul audio Harman/Kardon, jante din aliaj de 17 inch, senzori de parcare fata/spate, geamuri fumurii, scaune incalzite, etc.

 

Chiar daca faceliftul aduce mai degraba unele schimbari de stil si nu substanta, tinand cont de succesul fenomenal pe care brandul il are in acest secol nu prea poti sa-i acuzi pentru asta. Totusi, reimprospatarea din 2018 adauga un nou strat de rafinament, o lista de dotari standard imbunatatita si mai bogata decat cea a competitorilor. Daca ar exista. Daca sunteti dispusi sa platiti pretul, ramane alegerea voastra, pentru ca MINI reprezinta o nisa populara si profitabila pentru producator, orientat catre cei in cautarea unei masini care sa le oglindeasca stilul de viata si nu bugetul.