Drive test Renault Clio 1.5 Diesel Turbo (Energy dCi) 90CP

La momentul lansarii generatiei precedente, ecourile carnetelelor A5 trantite de jurnalisti pe mese au rasunat indelung, toti plecand oarecum dezamagiti de blandetea masinii care tocmai se prezentase in fata lor. Cu totul altfel au stat lucrurile cand a fost dezvaluit modelul curent. Uneori, o masina are acel “ceva” care te face sa te indragostesti de ea si sa treci cu vederea peste micile defecte. Cautand unul dintre aceste mici defecte, am constatat ca, in partea din spate, covorasele nu se incadreaza foarte bine in spatiul avut la dispozitie, fiind un pic mai mici.  Renault Clio, ajuns la a patra generatie, este un model binevenit intre fanii hatchback-ului francez. Pentru cei care nu au avut niciun contact cu generatiile precedente, acestea s-au dovedit a fi confortabile si in acelasi timp placute la condus.

 

Probabil cea mai importanta schimbare intre primele trei generatii si cea de-a patra este faptul ca cea din urma nu va avea o versiune in trei usi. In incercarea de a se eschiva fata de acest aspect, Renault a apelat la deja traditionala metoda de ingropare a manerelor portierelor din spate, asa cum au facut si cei de la Alfa Romeo cu Giulietta sau cei de la SEAT cu fostul Leon. Este un compromis simplu si elegant, venit in intampinarea celor care prefera designul unei masini in doua usi.

Totusi, faptul ca Renault a apelat la aceasta metoda inseamna ca atentia designerilor s-a concentrat mai mult asupra detaliilor practice. Noul Renault Clio este mai lung cu 76mm decat generatia pe care o inlocuieste, avand acum un portbagaj cu un volum de 300 litri si apropiindu-se de liderul clasei. Bineinteles, de aceasi crestere in dimensiuni se vor bucura si ocupantii locurilor din spate. Totodata, noul Clio are o garda la sol cu 45mm mai mica, este mai usor cu 100 kg si are un ecartament putin marit.

 

Cu siguranta ca pana acum, Renault nu era producatorul care-ti venea in minte prima oara atunci cand te gandeai la calitatea interiorului vreunei masini, insa noul Clio iti da senzatia ca a facut doi pasi inainte si a trecut peste o generatie. In habitaclul celei de-a patra generatii te vei simti foarte bine, aceasta dispunand de niste materiale de plastic placute la atingere cat si la vedere. Instrumentarul de bord este si el foarte lizibil iar sistemul de infotaiment R-Link este suficient de responsiv pentru a-ti inlesni calatoriile.

Renault a acordat o atentie sporita si sistemului audio, care a eliminat orice distorsiune la aproape orice nivel al volumului. Dupa ce aruncati o privire peste galeria foto vi se va parea ca partea centrala a consolei are forma unui iPad usor deformat. Nimic mai adevarat si nici chiar cei de la Renault nu au negat faptul ca incearca sa profite de fenomenul creat de tablete.

 

Masina din testul de astazi avea sub capota arhicunoscutul 1.5 dCi, in versiunea de 90 de cai putere. Vedeta grupului Renault nu mai are niciun secret pentru nimeni, ofera un cuplu motor de 220 Nm si este cuplat la o cutie manuala de viteze in cinci trepte, etajata corect si orientata catre un consum redus de carburant. In conditiile de trafic ale unui weekend in Bucuresti, nu am depasit bariera a 5-6 l/100 km parcursi in ciclu urban.

 

Chiar daca vine cu un design radical schimbat, pe dedesubt, Clio are aceasi platforma, ce-i drept usor modificata. Cresterea in latime ii confera noului Clio o priveliste minunata din orice unghi l-ai privi insa, si mai important, ii confera o stabilitate crescuta. Da, Clio este o masina stabila, nu despre asta e vorba in principal ci despre faptul ca, a patra generatie, are o manevrabilitate foarte apropiata de cea a liderilor Fiesta si Polo, sasiul fiind unul echilibrat si extrem de rezistent la subvirare.

 

Fie ca intri cu o viteza prea mare intr-un viraj, sau ca vii cu piciorul puternic apasat pe frana sau te joci cu unghiul volanului si pedala de acceleratie, noul Clio iti ofera un sentiment puternic de incredere. Singurul element care dauneaza putin acestui sentiment sunt stalpii din fata care pe virajele mai stranse iti rapesc o buna parte din raza vizuala.

Surprinzator, directia este precisa si ofera un nivel multumitor de feedback transmis de roti atunci cand acestea incep sa piarda din aderenta. Chiar daca rotile de aliaj pe 16 inch nu erau dotate cu cele mai performante pneuri, acestea s-au dovedit mai mult decat suficiente pentru exploatarea corecta a masinii. Acest caracter dinamic imbunatatit al noii generatii nu a afectat capitolul confort, noul Clio dovedindu-se suficient de ingaduitor cu denivelarile si gropile specifice orasului nostru.

 

In buna traditie a celor de la Renault, noul Clio a impresionat si la testele de siguranta ale celor de la EuroNCAP. In segmentul din care face parte, Clio a iesit cel mai bine la trei din cele patru criterii de testare a noilor masini. Pe langa faptul ca a obtinut cele cinci stele, noul Clio este lider la protectia copiilor, a pietonilor si la sisteme de siguranta, unde a obtinut un procent de 99%.

 

Fara indoiala, nimeni nu poate spune altceva decat ca Renault a facut minuni cu noul Clio, in comparatie cu generatia anterioara, multumita designerului Laurens Van Der Acker a carui simpla filosofie este „sa faca masini frumoase”. Exteriorul lui Clio intoarce capetele acum intr-un mod foarte placut iar Renault cu siguranta a creat deja serioase batai de cap celor de la Ford si VW, lucru nu foarte usor de obtinut. Clio este stilat, rafinat, modern si foarte placut de condus. Este una dintre acele masini care te fac sa te intrebi, in caz ca nu ai o familie prea numeroasa, de ce ai avea nevoie vreodata de o masina mai mare si mai scumpa decat Clio?! Cred ca este cel mai bun Renault produs in ultimii ani si care nu poarta logoul Renault Sport!