Drive-test Renault Talisman 1.6 TCe 200CP Aut Intens

 

Cu siguranta va amintiti de momentul cand Citroen a lansat actualul C5 si l-a promovat ca fiind „unmistakably German”. Ei bine, cred ca acelasi motto s-ar potrivi perfect si pentru noul sedan al celor de la Renault, Talisman. De cand a aparut pe piata, in urma cu putin mai mult de un an de zile, mi se pare ca Talisman pur si simplu vrea sa-i dea un pumn in fata lui VW Passat si sa-i sufle in ceafa lui Audi A4 si altor sedanuri compacte.

 

 

La momentul lansarii, imi aduc aminte ca seful Renault, Carlos Ghosn, a vorbit despre durabilitate si substantialitate. Alaturi de seful departamentului de design, Laurens van den Acker, Ghosn a facut aluzii clare catre categoria premium, desi nu a pronuntat acest cuvant. Chiar si asa, este clar ca acesta a fost targetul lor. Pe langa el, amprenta a fost pusa pe eficienta combustibilului consumat, pe emisii si, va vine sa credeti, pe bucuria soferului! Bine, aceasta ultima afirmatie nu trebuie luata mot a mot, cum ar spune francezii, dar e atat de greu sa spui in ziua de azi ca o masina este distractiva, deoarece standardele pentru aceasta categorie sunt foarte inalte. Si, totusi….

 

 

Talisman s-a dovedit a fi deja o masina de succes, tinand cont de comfortul pe care-l ofera, designul si manevrabilitatea foarte buna. Frugalitatea unitatilor diesel este incontestabila si uimitoare dar, dupa testul anterior cu versiunea de 160 cai putere, dCi, pur si simplu am ramas cu impresia ca vrem sa stim mai multe. Tinand cont de aceasta senzatie, am plecat intr-un test cu cel mai puternic Talisman – 1.6 TCe 200 cai putere, cuplat la noua cutie de viteze automata EDC cu 7 trepte.

 

img_0880

Nu am crezut niciodata ca aceeasi masina, cu un motor pe benzina, poate sa fie atat de diferita, in sensul bun, fata de aceeasi versiune cu motor diesel. Ok, mereu am fost fan benzina, dar pur si simplu experienta cu Talisman TCe este complet diferita. Si sunt gata sa-mi asum orice critica! Pur si simplu ai senzatia ca sunt doua masini diferite. Din aproape orice punct de vedere. Hai sa vedem daca reusesc sa va explic aceasta senzatie.

 

 

„Scapat” de stressul capitolelor desing exterior-interior, va prezint cifrele oficiale ale lui Talisman TCe. Sub capota se afla un motor supraalimentat pe benzina, de 1,6 litri, derivat din cel de pe Clio RS si care dezvolta 200 cai putere la 6.000 rpm si un cuplu maxim de 260 Nm. Masa totala este de 1.430 kg, aceasta versiune fiind disponibila doar in configuratie cu o cutie de viteze automata EDC cu 7 trepte de viteza si nu cu 6. Fata de versiunea similara dotata cu motor diesel de 1,6 litri (tot cu cutie automata, dar in 6 trepte), masina din testul nostru de astazi este mai usoara cu 88 kg, are un cuplu mai mic cu 120 Nm, dar, in schimb, are 40 de cai putere in plus.

 

 

Asadar, ce m-a surprins atat de placut? Ei bine, nici eu nu prea stiu sa explic. Este, daca vreti, un pic din toate. Parca sistemul 4control, cel responsabil de virarea rotilor spate la viteze mici in directia opusa rotilor fata si invers la viteze mari, este prezent mult mai semnificativ. Probabil ma repet, este oarecum greu sa capeti incredere in el, mai ales la viteze mari. Ai senzatia ca spatele „nu te asculta” cand de fapt el te ajuta! Iti ia putin timp sa te obisnuiesti, insa cand o faci, incepi sa te bazezi pe el. In cazul versiunii pe benzina, aceasta senzatie este putin mai amplificata si probabil aceasta senzatie de stabilitate este cea care impresioneaza cel mai mult. Ma asteptam ca Talisman TCe sa se conduca aproape la fel ca versiunea dCi, insa nu e asa.

 

img_0896

Probabil secretul consta in cutia automata EDC cu 7 trepte de viteze. Desi, per total, motorul turbo pe benzina este permanent in turatii mai ridicate decat in cazul unui diesel, linistea la interior este apasatoare la viteze de autostrada. Poti purta conversatii foarte placute, fara sa fii nevoit sa dai muzica mai incet sau sa ridici vocea. In schimb, atunci cand accelerezi cu pedala la podea, sunetul motorului este sublim. Cred ca e mai incantator decat cel de pe modelele RS. Probabil este amplificat de vreun sistem in boxele sistemului audio dar pur si simplu nu simti nevoia sa cercetezi acest aspect pentru ca sunetul nu pare a fi suficient de artificial.

 

 

Din punct de vedere al performantelor, sprintul pana la prima suta de kilometri se realizeaza in 7,6 secunde, adica mai repede cu 1,8 secunde fata de versiunea dCi 160. In realitate, masina este mai rapida decat o indica cifrele oficiale. Este impresionanta aceasta senzatie, mai ales ca este produsa de un motor de 1.6 litri. Probabil este maximul downsizeingului si demonstreaza din plin arta de care sunt capabili inginerii si ale lor calculatoare de management al motorului.

 

 

Cred ca un partener mai bun decat cutia automata EDC cu 7 trepte nu exista pentru Talisman TCe, iar calibrarea acesteia este in stransa concordanta cu setarea sistemului Multi-Sense: Eco, Comfort, Neutral sau Sport. Totusi, indiferent de setarea aleasa, cutia de viteze se pliaza perfect pe caracteristicile motorului.

 

 

Revenind la setarile sistemului Multi-Sense, acesta influenteaza si controlul electronic al amortizoarelor. Acesta, odata selectata setarea, prin intermediul unor valve cu solenoid, evalueaza si ajusteaza amortizoarele de pana la 100 ori pe secunda. Suna oarecum science-fiction si probabil ca si este. Pe un drum virajat de munte, cu setarea Sport, s-ar putea sa obosesti tu primul si sa incepi sa transpiri inainte ca Talisman TCe sa inceapa sa oboseasca. Dar acum sa nu aveti impresia ca vorbim de un sentiment asemanator cu cel pe care-l ai intr-un hot-hatch, ci pur si simplu sper ca am reusit sa va inspir putin din senzatiile impresionante ale unitatii TCe in comparatie cu cea dCi.

 

 

De mentionat ar mai fi faptul ca cei de la EuroNCAP i-au acordat 5 stele lui Talisman la testele de impact, evidentiind siguranta si soliditatea sasiului. Bineinteles, armata de sisteme pasive si active de siguranta este si ea aliniata, iar aici ma refer la cele 6 airbag-uri, faruri automate, stergatoare, ABS, ESP, hill start assist, pilot automat adaptiv, senzori de parcare fata-spate, camera pentru marsalier, faruri cu LED, asistent pentru unghiul mort, de parasire a benzii, de franare de urgenta, de recunoastere a semnelor de circulatie, head-up display si parcare automata. Cred ca le-am enumerat pe toate. Ce lipsteste este un airbag pentru genunchi.

 

 

img_0918

In concluzie, imi era dor de o masina frantuzeasca mare care sa impresioneze, acesta fiind un fetish ciudat al meu. Asta pentru ca de-a lungul anilor, am avut parte de cateva modele interesante din punct de vedere tehnic. Majoritatea au fost Citroen, insa prea putine dintre ele au reprezentat modele cu vanzari fenomenale sau extrem de fiabile. Lasand in urma toate problemele lor, nu ai cum sa nu iubesti un Citroen XM, un Peugeot 605 sau 505 GR. Si aduceti-va aminte de Renault 25 V6 cu acele faruri galbene de ceata!

 

 

Poate ca aceste vremuri, cand francezii faceau unele dintre cele mai bune sedanuri, vor reveni. Eu unul, imi tot imaginez cat de misto ar fi ca oamenii sa aiba un C6 in loc de E-Class, un 508 in loc de Passat, dar sunt trezit la realitate de cate un prieten care isi ia un 518d second hand.

 

 

Mai cred ca arta sedanurilor franceze a renascut odata cu Talisman, un model extrem de stilat, cu materiale si finisari excelente, departe de a fi perfect, dar extrem de vioi in aceasta configuratie, gratie unei cutii de viteze superb calibrate. Nu stiu daca cei de la Renault au dat de aur, probabil doar timpul o va spune, dar in opinia mea Talisman este una dintre putinele masini care se conduce la fel de bine precum arata, in aceasta configuratie. Din pacate, la acest pret, ce graviteaza in jurul a 30.000 de euro, concurenta este a naibii de incrancenata!