Drive test Honda Civic

Sa facem un exercitiu de memorie: puteti sa-mi spuneti care erau numele stra-strabunicilor vostri? Sa indraznim sa ne gandim la numele celor cu 8 generatii inaintea noastra? Pun pariu ca nici macar pe al jumatate dintre acestia nu o sa vi-l amintiti. Poate pe ultimii trei. Din fericire, in cazul masinilor, lucrurile stau mai simplu. Aceasta este cea de-a noua generatie de Honda Civic si cu siguranta isi cunoaste foarte bine predecesorii.

 

Honda a avut pentru fiecare model in parte cate un nume aparte, chiar daca nu a fost foarte popularizat. Incepand cu prima generatie, au trecut pe langa noi Super, Wonder, Grand, Sports, Miracle, Conscious si Revolution. Daca ma intrebati pe mine, Wonder a fost favorita mea, probabil datorita sloganului „Man maximum, machine minimum!”. Astazi, cam toate masinile sunt bune si burdusite de tehnologie, insa, pe unii dintre noi, asta ne face sa ne simtim lasati de-o parte.

 

Pana la generatia a 7-a, Conscious, Civic-urile erau prin definitie niste masini dragute, conservative si …anonime. Civic era un fel de Capitanul Sensibil al drumurilor, dar apoi a venit generatia a 8-a, Revolution! O adevarata rascoala de priviri si forme angulare. Era atata de futuristica masina incat iti crea senzatia ca te aflii in spatia orbitala MIR! Evacuarea dubla avea in spate forma unor triunghiuri! Ce sa mai, SF! Plictisitoarele dar fiabilele Civic au servit Honda de-a lungul a 34 de ani pana cand generatia a 8-a, Revolution, a marcat un nou inceput in istoria companiei. Problema era…de fapt au fost cateva probleme. Proprietarii le-au spus celor de la Honda ca designul este mult prea polarizant, ca nu pot vedea nimic in spate, ca suspensia este un pic prea dura si ca interiorul iti creaza senzatia unuia destul de ieftin. Vai, vai ce de probleme ar spune unii.

 

Actionand cu o diplomatie demna de o organizatie mondiala, Honda i-a ascultat pe toti carcotasii si s-a pus pe treaba. A 9-a generatie, ultima ( care apropo inca nu are un nume alternativ) este la fel de provocatoare la nivel vizual. Intr-o piata unde calmitatea isi vede de drum incet si sigur pe banda din mijloc, noua Honda Civic este mai mult decat binevenita, chiar daca pe unele forme futuristice japonezii au pus flexul. Partea din fata arata mult mai sportiva si mai putin agresiva.

 

Acum, poti vedea mai bine in spate, ba chiar au dotat noua masina cu un stergator. Un exces de zel as zice eu, din moment ce nimeni nu s-a plans de asta. Noua suspensie pare a fi mult mai stilata, fara sa piarda din senzatia de „masina pe sine” pe care o avea predecesoarea sa. Secretul sta in niste bucsi umplute cu un lichid, al carui nume imi cer scuze ca nu l-am retinut la momentul lansarii. De-a lungul testului, tind sa cred ca am si auzit acest lichid cum se plimba pe acolo…

 

Lucrurile bune continua cu materialele utilizate la interior, mult mai prietenoasa la atingere. Si izolarea fonica este mai mare dar acum o sa fiu eu carcotas si o sa spun ca din nou, noi oamenii, ne simtit scosi din ecuatie, pentru ca motorul nu prea se mai aude. Din fericire, bordul asemanator cu cel al unei navete spatiale a fost pastrat. Inca un lucru foarte bun care a fost pastrat il reprezinta bancheta magica, cum le-a placut constructorilor s-o denumeasca. Nu e cazul sa va entuziasmati prea tare din cauza acestei denumiri. In realitate este doar o bancheta spate care se poate rabata in mai multe feluri pentru ca voi sa puteti transporta si mai multe obiecte, marind volumul portbagajului, care este oricum mai mult decat unul suficient.

 

In mod logic, noul model nu este perfect. Nu inca. La capitolul motoare, Honda nu si-a facut temele cu atentie, chiar daca are o reputatie foarte buna in acest domeniu. Cam toti producatorii sunt preocupati acum de micsorarea capacitatii cilindrice si montarea unor turbine, insa nu cei si de la Honda. De altfel, cam toti constructorii japonezi care nu s-au bagat in pat cu vreunii din Europa au pierdut cu mult startul revolutiei diesel. Singurele optiuni pentru noul Civic sunt aceleasi de pe vechiul Civic, respective doua unitati aspirate pe benzina de 1.4 si 1.8 litri pe benzina si un diesel de 2.2 litri care dezvolta doar 150 de cai putere. Nu vreau sa continuam acum si aici discutia despre motoare, insa raspunsul la turatii joase al unei astfel de unitati este cu mult depasit de cel al unui motor turbo de 1.4, 1.2 sau mai nou, 1.0. Oricum, exista viata si dupa VTEC, tehnologia celor de la Honda. Urmeaza in curand un nou motor diesel de 1.6 litri iar targetul viitorului Civic Type R este sa depaseasca pe Nurburgring performantele celei mai rapide masini cu tractiune fata. Se pare ca, din nou, Honda asculta cu atentie carcotasii.

 

Generatia precedenta, lansata in 2006, inca reprezinta din punctul meu de vedere o revolutie. Din punct de vedere al designului, atat exterior cat si interior, a fost o masina asa cum nu mai gaseai in curtea altui constructor. Inlocuirea acesteia nu avea cum sa fie o sarcina usoara, asa ca Honda a facut o miscare inteligenta si a imbunatatit tot ce se putea imbunatati. Si o va face in continuare.

 

Cea de-a noua generatie de Honda Civic, este daca vreti un update al masinii pe care o inlocuieste. Inginerii si-au facut treaba cum au stiut ei mai bine si au ridicat din nou standardele. Tot ceea ce le mai trebuie acum celor de la Honda este putin noroc!

 

Eu mi-am adus aminte de doar doi stra-strabunici, Raducanu si Popescu. Voi?

 

foto: Catalin Oprea