Drive test Nissan Navara 2.5 dCi

De ceva timp imi aduc o mica contributie la realizarea emisiunii Speed, care este dedicata etapelor din Campionatul National de Raliuri din Romania. Aceasta ramura a motorsportului mi se pare cea mai spectaculoasa din motive usor de banuit : se concureaza pe zapada, asfalt, macadam, ploaie, pe drumuri bune sau mai putin bune. La orice conditii neprielnice care v-ar determina nici macar sa iesiti din casa, pilotii de raliuri sunt pregatiti sa le faca fata. Si sa mearga cat se poate de tare!

 

Spre deosebire de Formula 1 sau alte campionate de turisme unde mergi si-ti vezi favoritii de pe un scaun din tribuna acoperita si imprejmuita cu un gard de sarma (sau mai multe randuri) la raliuri poti sta foarte aproape de probele speciale, atata timp cat nu o faci intr-o zona interzisa sau care sa-ti pericliteze integritatea.

 

Fie ca esti spectator, fan sau reprezentant media, ai parte de o mica provocare pentru a ajunge pe probele speciale. Ai de parcurs un mic raliu si tu la randul tau, doar ca unul de regularitate, adica nu trebuie sa mergi foarte repede. Doar sa te incadrezi intre orele in care se inchide circulatia publica ( de regula cu 1,5 ore inaintea startului) si sa ai o harta la indemana pentru a ajunge pe cat mai multe probe in limita timpului avut la dispozitie. La raliurile pe asfalt nu ai nicio problema, pentru ca de regula acestea se desfasoara pe drumuri nationale sau judetene, si cu un minim de documentare nu vei avea nicio problema.

 Nissan Navara-11

O mica problema intervine atunci cand iti doresti sa vezi un raliu de macadam, care e mult mai spectaculos decat unul pe asfalt, iar probele se desfasoara prin paduri, pe drumuri forestiere, nu de putine ori destul de dure pentru o masina normala de strada. Ideal ar fi sa ai o a doua masina, cu o garda la sol mai mare, un cross-over sau un SUV, insa nici atunci nu ai scapat pentru ca sunt doua raliuri in Romania renumite pentru duritatea probelor speciale si de legatura : Sibiu si Harghita, asa cum am descoperit de curand.

 

Din fericire noi nu am fost luati prin surprindere si am facut deplasarea la Harghita cu un Nissan Navara diesel de 2.5 litri. Pick-up-ul avut la dispozitie venea in configuratie cu o cutie automata de viteza care punea la treaba cei 190 cai putere. Nu o sa va plictisesc cu detaliile despre desing, interior sau exterior, intrucat colegul meu Edi a facut-o deja, nu cu mult timp in urma.

 

Facandu-ne temele de acasa deoarece mergeam pentru prima oara la Raliul Harghitei (etapa reveninta in 2013 in campionat dupa o absenta de 8 ani), am decis sa folosim cel mai scurt drum, spre Brasov via DN1, apoi spre Rupea si la final spre Odorheiul Secuiesc. Pana la Rupea drumul ne este arhicunoscut si intrucat am reusit sa plecam din timp, la ora stabilita nu ca in alte dati, ne-am concentrat putin atentia asupra consumului.

 Nissan Navara-13

Sigur, cu totii stim ca cifrele oferite de producator sunt extrem de greu de atins daca nu chiar imposibil, testele oficiale realizandu-se in conditii ideale care nu se aseamana deloc cu celebrul DN1. Chiar si asa, fara « sa dormim pe noi » , am ajuns la destinatie cu un consum de 8,2 l/100km, valoare cu doar 0,6 l mai mare decat cea mentionata de catre Nissan pentru Navara in versiunea cu cutie automata si in conditiile unor rampe destul de mari intre Comarnic si Brasov dar si dintre Rupea si Odorheiul Secuiesc.

 

Prima zi a raliului ne-a scos la iveala si unul dintre cele mai importante neajunsuri ale unui pick-up cu bena neacoperita. A trebuit ca intre cei doi pasageri din spate sa inghesuim toata aparatura foto si video, trei trepiede si alte accesorii. Asadar, daca aveti in plan achizitionarea unei astfel de masini, e bine sa luati in calcul si inchiderea benei cu un accesoriu de origine.

 

Am inceput sa ma bucur de comportamentul Navarei pe drumurile neasfaltate si sa ma felicit pentru alegerea facuta odata cu prima proba speciala pe care am intrat. Suspensia spate cu arcuri lamelare absoarbe cu brio toate denivelarile iar masina nu are atat de suferit atat de mult cum ar face-o un sedan sau hatchback obisnuit. Desigur, se poate ajunge si cu genul acesta de masini pe probele de la Harghita insa o vizita la service pentru verificare este recomandata la terminarea raliului.

 Nissan Navara-21

Asa cum va spuneam la inceputul articolului, circulatia publica se inchide cu 1 h – 1,5 h inainte de start. Astfel, daca vrei sa-ti muti pozitia in alt loc decat cel initial, va trebui sa mergi pe jos sau in afara/ pe langa proba speciala iar acest lucru este de cele mai multe ori la indemana unui 4×4 veritabil care poate face fata unui drum neamenajat.

 

Ce m-a surprins in mod placut in weekendul de la Harghita petrecut alaturi de Navara a fost faptul ca, desi nu este un model recent lansat, masina inca atrage priviri si starneste discutii intre pasionati. Am fost abordat de cativa posesori de SUV-uri sau pick-up-uri, mai noi sau mai vechi, si cu totii au apreciat versatilitatea modelului in timp ce eu am ramas placut surprins de loialitate unora dintre ei pentru Navara.

 

Posibilitatea de a avea un ajutor de nadejde intr-o camioneta in caz de situatii neprevazute este extrem de tentanta iar Navara si-a croit un loc sigur in garajul meu de vis, fiind cel mai echilibrat si rafinat pick-up dintre toate pe care le-am condus. Daca si tu esti genul de persoana care considera ca SUV-urile si-au ales un drum mult prea soft, in care designul are o pondere mai mare decat partea tehnica, atunci Nissan Navara poate fi exact modelul pe care-l cauti.