Tough city boy

 

Clasa  SUV-urilor compacte se mareste de la o zi la alta. Aproape orice constructor important are un asemenea automobil in oferta sa si, pentru a iesi din multime, trebuie sa introduca elemente atractive care sa-l diferentieze de concurenta. Nissan X-Trail a fost reimprospatat de curand, insa modificarile nu sunt majore. Trebuie putina atentie pentru a nu trece cu vederea peste aceste aspecte, X-Trail fiind un nemaipomenit SUV compact.

 

 

In vreme ce rivalii sai au optat pentru linii ale designului care sa atraga cumparatorii sau au diversificat sistemele de tractiune integrala, cei de la Nissan au mers pe cartea conservatorismului. Aceasta a doua generatie a ramas fidela  dictonului „ daca nu s-a rupt, merge in continuare”, pastrand acelasi aspect vizual robust cu al predecesorului sau.

 

 

Cum arata ?

Daca veti privi cu atentie masina veti intelege ca cei de la Nissan si-au dorit sa  pastreze aspectul initial, care are multe puncte in comun cu legendarul Patrol. Pasajele rotilor care se continua cu nervurile capotei creaza niste linii angulare care-i confera lui X-Trail un aspect puternic si increzator. Chiar daca nu difera foarte mult fata de primul model, a doua generatie are un design mult mai contemporan, mai ales dupa reimprospatarea suferita de curand.

 

 

Faceliftul operat asupra lui X-Trail s-a axat in mare parte pe design si pe detaiile acestuia. De exemplu, in cazul spoilerului fata, grila a fost inlocuita cu una cromata, care aduce aminte de vechiul Patrol. In plus, cutele de pe capota sunt acum mai proeminente si se continua si pe spoiler, dand nastere unui „X”, care reitereaza numele masinii. Farurile au fost modificate si ele, fiind preferata forma unei lacrimi, iar tehnologia LED a fost introdusa in cazul stopurilor.

 

 

La interior au fost introduse noi materiale textile pentru scaune iar plasticele au crescut in calitate. Vorbind despre scaune, cele din fata sunt foarte confortabile, mai ales  in cazul calatoriilor lungi. Spatiul in zona capului este excelent iar bancheta spate foarte incapatoare gratie redesenarii formei spatarelor pentru scaunele din fata, astfel fiind adaugati inca 10mm in plus si pentru picioare.

 

 

Schimbarile in bine la interior continua cu introducerea unui ecran lcd intre turometru si vitezometru, care poate afisa toate informatiile necesare, de la consumul de carburant pana la viteza medie, distanta ramasa de parcurs, temperatura exterioara si alte detalii. Fontul utilizat in cazul cifrelor este unul mare si aerisit, lucru care usureaza citirea datelor necesare.

 

 

Spatiile de depozitare sunt prezente in numar mare : buzunare incapatoare pentru portiere, un compartiment deasupra consolei centrale, doua  suporturi pentru pahare amplasate deasupra gurilor de ventilatie laterale plus un torpedou mai mult decat incapator. Chiar daca in cazul portierelor au fost folosite niste materiale din plastic putin mai dure, plansa de bord este placuta la atingere si ofera un nivel ridicat al finisarilor.

 

 

Spiritul aventuros al lui X-Trail este prezent si in cazul portbagajului. Podeaua acestuia este confectionata dintr-un plastic dur si rezistent care poate fi spalata foarte usor si eficace dupa ce ati transportat niste obiecte murdare sau de ce nu, o bicicleta. Sub aceasta se afla cateva sertare, ideale ca spatiu de depozitare pentru obiectele care nu trebuie sa se miste prea mult.

 

 

Cum se conduce ?

Capacitatile in off-road ale primei generatii de X-Trail au fost caracterizate la unison ca fiind foarte bune, spiritul robust fiind unul dintre atuurile sale pentru vanzari. Daca pe drumurile asfaltate lucrurile nu stateau extraordinar, modelul constructorului nipon a fost imbunatatit incepand cu a doua generatie, capatand maniere adecvate pentru jungla segmentului din care face parte. X-Trail se conduce mai usor acum si este mult mai flexibil.

 

 

Construit pe o noua platforma si utilizand o suspensie reconfigurata, independenta de tip MacPherson pentru fata si multi-link pentru spate, aceasta a doua generatie de X-Trail ofera o calatorie placuta si manevrabilitate crescuta si in cazul arterelor aglomerate din orase. Chiar daca toate dimensiunile au crescut, X-Trail se conduce acum mult mai aproape de ceea ce inseamna o masina normala, o schimbare absolut necesara pentru SUV-urile compacte.

 

 

Directia este usoara si comunicativa iar manevrabilitatea a crescut gratie noului sistem electric al servodirectiei. Tinuta de drum s-a imbunatatit vizibil iar abordarea virajelor ofera acum mai multa incredere, aspect care se simt cel mai bine pe drumurile de munte, bogate in viraje stranse si ace de par. Raza de bracaj de 10,6 metri asigura un caracter destul de agil, mai ales in momentele in care te grabesti.

 

 

Pe drumurile asfaltate, rotile fata pot pierde putin din aderenta pe primele trepte de viteza, doar daca abuzati de tractiunea care se realizeaza prin intermediul celor doua roti motrice. In general, X-Trail ofera un grad mare de siguranta la rulare, in special datorita sistemului de tractiune integrala care ofera trei setari diferite. Modul 2WD este cel mai eficient pentru consumul de combustibil, cel Auto distribuie puterea intre axe in functie de necesitati iar modul Lock blocheaza diferentialul central, impartind in jumatate cuplul distribuit catre cele doua axe motoare.

 

 

Chiar daca nu se poate asemana cu Navara, X-Trail are o atitudine mult mai tenace in afara drumurilor asfaltate decat competitorii sai. Daca unghiul de atac de 26 de grade va scuteste de griji, cel de degajare de 22 grade inseamna ca va trebui sa fiti putin mai atenti la coborarea pantelor. In ajutor va vor veni setarile diferentialului central, modul Auto fiind recomandat pentru suprafetele umede, acoperite cu macadam sau zapada. Modul Lock va functiona doar pana la viteze de 40 km/h si va permite masinii sa faca fata onorabil unor suprafete acoperite de nisip sau noroi adanc.

 

 

X-Trail se vinde in Romania doar cu un singur motor diesel de doi litri care garanteaza resurse suficiente si un consum rezonabil. Daca cei 150 de cai putere ii veti resimti abia la 4 000 rpm, cuplul motor de 320 Nm este disponibil incepand cu 2 000 rpm. SUV-ul nipon promite un consum de 5,5 l / 100 de km parcursi in mediul extraurban.

 

 

Ne-am ambitionat si am mai scazut cu jumatate de litru sub aceasta valoare insa. Bineinteles ca nu am trecut peste viteza de 90 km/h iar etajarea treptelor de viteza a fost una corespunzatoare. Chiar daca tractiunea s-a realizat in acele momente doar prin intermediul rotilor din fata, in masina ne-am aflat trei persoane iar climatizarea nu a fost oprita. In oras, consumul inregistrat pe durata testului a depasit valoarea indicata de producator cu doar 0,8 litri fata de cei 7,8 mentionati in manual.

 

 

Concluzia

Prima generatie de X-Trail a fost un model care a stat la baza actualelor tendinte. Era mai puternic, capabil in off-road si avea o atitudine indrazneata care-l scotea in fata concurentilor sai, atragandu-si numerosi fani.

 

Noul model se bazeaza pe succesul predecesorului sau si se orienteaza catre o zona de nisa spre deosebire de rivalii sai dar, ca orice SUV compact cu tractiune integrala, intra in groapa cu lei intr-unul dintre cele mai disputate segmente ale pietii auto. O alta specificitate a lui X-Trail este accea ca, spre deosebire de modele precum Honda CR-V, si-a imbunatatit abilitatile pe drumurile asfaltate fara a a face rabat la cele in off-road.

 

Cu preturi de pornire de la 28 890 euro, Nissan X-Trail si-a castigat dreptul sa faca parte din cadrul SUV-urilor compacte, avand o valoare decenta si veleitati care nu l-au indepartat de spiritul original doar de dragul de a atrage si mai multi fani. Il simti mai mare si putin mai puternic decat alte modele din clasa, este o masina practica si flexibila, pretabila oricarei nevoi.

 

foto : Catalin Oprea

Multumim Adi Raduta pentru locatie : Circuit Top Cross TCS

 

[nggallery id=201]

 

One thought on “Tough city boy”

Comments are closed.