Prima impresie: Peugeot 2008 – 1.6 e-Hdi 92 cp

La fel ca Nissan Qashqai, Juke a creat o nisa in piata auto, apoi a avut niste rezultate foarte bune. Aceasta perioada benefica pentru constructorul japonez incepe sa se diminueze pentru ca din ce in ce mai multi producatori lanseaza crossovere compacte, Peugeot fiind ultimul dintre ei.

 

Fiind cel mai nou venit in acest segment deja aglomerat, noul Peugeot 2008 trebuia sa lanseze o provocare. Vestile bune sunt ca 2008 arata bine, fapt care-l trebui sa-l scoata in fata clientilor aflati in cautarea unei masini aratoase, cu garda la sol marita si multi-talentata.

 

Saptamana aceasta am luat parte la testul pentru presa cu noul Peugeot 2008. Dupa ce am ascultat cu atentie prezentarea directorului de marketing sustinuta la sediul importatorului dis de dimineata la ora 9, ne-am urcat cate doi soferi intr-un Peugeot 2008, cu destinatia Vulcanii Noroiosi din jud. Buzau. Eu am facut echipa cu Robert Gherghe de la Voom.ro si am reusit sa ajungem primii, chiar daca nu ne-am propus asta, avand avantajul de a cunoaste drumurile cel mai bine intrucat sunt nascut in Buzau.

 SSD_8835

Cum arata?

Noul Peugeot 2008 va fi produs pentru piata din Europa la uzina PSA de la Mulhouse din Franta. Misiunea sa nu va fi una usoara, intr-un segment care a crescut in acest an cu 13%, insa 2008 are cateva atuuri de partea sa, fiind usor de recunoscut. Unii s-au grabit sa-l caracterizeze spunand despre el ca este un 208 care a mers la sala si in mare parte au dreptate. 2008 imparte platforma cu 208 si peste 67% din piesele componente.

 

Peugeot 2008 este mai lung cu 200mm, mai lat cu 250 mm si sensibil mai inalt decat hatcback-ul 208, mai precis cu 162mm. Chiar daca are acelasi ampatament ca si 208, de 2538mm, 2008 are un portbagaj mai mare cu 65 litri care poate fi marit prin rabatarea banchetei spate pana la 1172 de litri, suprafata obtinuta fiind plana.

 

Interiorul iti creaza senzatia unui produs de o calitate mai buna decat cea la care te-ai astepta de la o masina din acest segment. Majoritatea materialelor si a plasticelor sunt peste media clasei, chiar daca in zona usilor exista niste portiuni mai dure. Per total, felul in care arata interiorul si plansa de bord a lui 2008 este suficient de bun pentru a rivaliza cu cele ale unor SUV-uri mult mai scumpe.

 

La fel ca si la testul cu Peugeot 208, volanul mi s-a parut din nou putin cam mic in diametru. Ce-i drept, am mers doar cateva ore la bordul lui 2008 si s-ar putea sa fie o chestie de obisnuita. Noul 2008 are o frana de mana cu o noua forma, care si aceasta necesita putin timp de acomodare, dar si un mod placut de iluminare al plafonului disponibil pentru versiunile fara plafon panoramic.

 F87A9694

Cum se conduce?

 

Motorizarile disponibile la lansare sunt 1,2 litri VTi 82 CP, 1,6 litri VTi 120 CP, 1,4 litri diesel 68 CP, 1,6 litri diesel 92 CP si 115 CP. In lunile de dupa lansare, gama de motorizari va fi extinsa cu versiunile turbo pe benzina in trei cilindri (1.2l e-THP 110 CP si 1.2 l e-THP 130 CP, cu un cuplu de 205 si 230 Nm).

 

Modelul pe care eu l-am condus cateva ore a fost dieselul de 92 cai putere. Chiar daca puterea nu este una impresionanta, 2008 se descurca onorabil in configuratia cu o cutie manuala de viteze in cinci trepte gratie cuplului de 230 Nm atins devreme inca de la 1.750 rpm cat si greutatii reduse de 1160 kg. Sprintul pana la 100 km/h se realizeaza in 11,5 secunde, in timp ce viteza maxima depaseste cu putin 180 km/h.

 

Noul Peugeot 2008 dispune de sistemul versatil si flexbil Grip Control, care permite adaptarea la tipul de teren intalnit, actionand asupra rotilor fata la comanda conducatorului auto. Acesta poate selecta in orice moment din modul standard tasta integrată in consola centrala pentru: zapada, off-Road, nisip sau ESP Off.

 

Din punct de vedere al transmisiei, frustrant este faptul ca noul 2008 are in oferta o singura cutie automata de viteze, in 4 trepte, lucru care mi se pare cel putin depasit pentru un model lansat in anul 2013. La fel de frustrant sunt si sistemele de limitare a vitezei si pilotul automat. Acestea pot fi actionate prin intermediul unor butoane amplasate pe o maneta in spatele volanului, undeva in partea din stanga jos. Pe scurt, daca nu ai ochit bine butoanele inainte sa te pui in miscare, va trebui sa le apesi pe ghicite pana ce te vei obisnui cu modul acestoara de functionare.

 

Tinuta de drum a noului Peugeot 2008 este una agreabila, iar ruliul este tinut sub control. Pe drumul de intoarcere spre Bucuresti noi am facut un mic ocol pe o portiune mai virajata din zona Taberei de Sculptura de la Magura si atunci Robert a constatat ca manerele de sustinere din plafon lipsesc. Personal as alege motorul de 115 cai putere care vine in compania unei cutii de viteze in sase trepte.

 F87A9558

Concluzia

Noul Peugeot 2008 se dovedeste a fi o propunere grozava pentru locuitorii oraselor care-si doresc o masina cu aspect de SUV dar care realizeaza ca un sistem de tractiune integrala nu le-ar fi cu adevarat de folos.

 

Mie mi-a placut designul noului 2008, chiar daca nu m-am indragostit de el si abia astept sa vad cum se va descurca intr-un segment care devine din ce in ce mai aglomerat. Noul model al constructorului francez este o masina confortabila, cu un design interior stilat, suficient de spatios pentru patru adulti si bagajele acestora si care are o tinuta de drum si manevrabilitate peste medie. Sper sa am ocazia sa-l testez pe o perioada mai mare de timp, pentru ca nu am apucat sa vad cum functioneaza sistemul Grip Control.

 

Peugeot 2008 are un pret de lansare in Romania de 11.237 euro (TVA si prima de casare incluse) iar daca dealerii vor reusi sa aduca clientii in showroom-uri si sa deschida portierele, atunci noul model va avea o sansa buna de succes.