Drive test Peugeot 308 1.6 THP – MT6 – Active

Contributia celor de la Peugeot din ultimii douazeci de ani pentru cel mai popular segment auto este un caz aparte ce merita studiat. Peugeot 306, produs intre 1993-2001, era un model placut de condus in timp ce inlocuitorul sau, 307, nu a impresionat. Apoi a venit 308 cu un comportament rutier imbunatatit si un interior mai placut dar vanzarile sale nu au impresionat pe nimeni.

 

In prezent am ajuns la noul 308, aceasta fiind prima data cand cei de la Peugeot utilizeaza acelasi indicativ de la un model care este inlocuit. Ar fi trebuit sa se numeasca 309 dar probabil pentru ca cifra 8 este una norocoasa in China, acolo unde Peugeot se descurca minunat, noul model si-a pastrat numele.

 

De la lansare si pana acum, noul Peugeot 308 a castigat premiul „Car of the year” iar la fabrica unde este produs a fost reintrodus schimbul de noapte pentru a face fata numarului ridicat de comenzi. Dupa testul de prim contact ocazionat de lansarea oficiala in Romania, am facut unul mai lung cu versiunea Active sub a carui capota s-a aflat un motor pe benzina de 1.6 litri.

CAT00596

Cum arata?

Chiar daca numele nu s-a mai schimbat, Peugeot 308 este o masina complet noua, mult mai aratoasa si care isi propune sa fie o abordare mai premium, astfel incat sa atraga din clientii marcilor germane. Pana la urma, asa cum spunea presedintele Peugeot, Philippe Varin, toti producatorii auto folosesc cam aceiasi furnizori de componente iar multe dintre interioarele premium ale masinilor nemtesti sunt produse de Faurecia, uzina aflata in proprietatea PSA Peugeot-Citroen.

 

Noul Peugeot 308 vine cu un design aerisit, fluid, placut, care te face sa intorci capul dupa el pe strada, avand „acel ceva”. Din punctul meu de vedere, este cel mai frumos Peugeot din ultima vreme. O alta schimbare majora a avut loc in habitaclul masinii, unul care nu mai are nicio legatura cu vechea generatie.

 

Imediat cum te urci la bord ai un sentiment de bunastare. Chiar daca versiunea testata de noi avea un nivel mediu de dotari, toate materialele folosite erau calitative si placute la atingere. Ecranul tactil de 9,7 inch aflat in mijlocul consolei centrale a eliminat pleiada de butoane cu care constructorul francez ne obisnuise. Prin intermediul acestui ecran se controleaza totul, de la climatizare la posturile radio sau aplicatiile disponibile in meniul Peugeot Connect Apps.

 

Noul 308 a preluat ideea instrumentarului de bord plasat deasupra volanului de la fratele mai mic, 208. De data aceasta, mi-am gasit mai usor pozitia potrivita la volan, insa a trebuit sa ridic putin scaunul pe inaltime. In plus, am inceput sa apreciez la adevarata lui valoare noul volan de dimensiuni reduse al celor de la Peugeot si cred ca, dupa o scurta perioada de acomodare, acesta va deveni greu de inlocuit.

CAT00623

Cum se conduce?

Prin pierderea de greutate iti imbunatatesti eficienta. Daca aceasta formula functioneaza in cazul oamenilor, la fel se intampla si in cazul masinilor. Peugeot 308 imparte noua platforma cu Citroen C4 Picasso, si a fost supus unei cure de slabire uimitoare, dand jos 140 de kilograme!

 

 Pe langa faptul ca in acest mod emisiile motorului diesel scad, la fel ca si taxele de inmatriculare, acest lucru ajuta masina sa consume mai putin combustibil si sa fie mai agila in viraje, cel din urma atribut fiind unul care disparuse din gama Peugeot.

 

Sub capota masinii din testul nostru s-a aflat un motor pe benzina 1.6 THP de 125 cai putere si nu de peste 150 asa cum eram obisnuiti de la motorul produs de PSA in colaborare cu BMW. In aceasta versiune detunata, THP-ul (acronimul PSA pentru motoarele supraalimentate cu turbo) s-a dovedit a fi la fel de rafinat si elastic precum il cunoasteam. Pentru noul Peugeot 308 in aceasta configuratie a fost produsa o noua cutie de viteze, manuala in sase trepte, a carei timonerie a devenit foarte buna.

 

Tinuta de drum a noii vedete din gama Peugeot este una care imbina foarte bine confortul si sportivitatea, dovedindu-se suficient de ferma pe viraje dar si iertatoare cu spatele soferilor la denivelarile si gropile care au inflorit dupa trecerea iernii. Mai mult, suspensia nu da nastere unor zgomote nedorite la interior dar asta nu inseamna ca trebuie sa abuzati de acest lucru.

 

Revenind la volanul cu dimensiuni reduse, acesta iti creeaza senzatia unei masini agile si cel mai bine am simtit acest lucru pe celebrul drum Babarunca – Cheia. Sofatul devine mai placut si datorita faptului ca amplitudinea miscarii de rotire a acestuia este mai mica. Singurul lucru pentru care as critica noul 308 este nivelul redus al feed-back-ului oferit de sistemul de directie, dar acesta este un aspect din ce in ce mai intalnit la noile masini.

 CAT00603

Concluzia finala

Noul Peugeot 308 este un hatchback modern si un mandru concurent francez, cu coloana vertebrala, care nu se preda pur si simplu la vederea germanilor. Per total, mi-a placut foarte mult noul 308 si cred ca le va placea si altora. Intr-o piata plina de masini bune, 308 este un pic diferit, si de data asta nu in mod negativ. Daca acest atribut va atrage o parte din clientii de Golf este o alta problema, insa noul Peugeot 308 se simte ca si cum a fost construit sa dureze intr-un fel care va suprinde placut lumea.

foto: Catalin Oprea