Drive test Renault Megane Sport Tourer – 1.5 dCi EDC

Recunosc. Sunt vinovat. Mereu mi-a placut spotul video pentru fosta generatie a lui Megane. Stiti voi, aia cu „shake it!”. Nu va aduceti aminte? Cand da din fund masina? Aah, acum da! Ei bine cu actuala generatie, restilizata complet in 2012, Renault a renuntat la acel artificiu pentru partea din spate care impartea opiniile in doua. Care artificiu? Fundul mare!

 

Intorcandu-ne la generatia trecuta, gama Megane a avut o abordare asemanatoare cu cea a unei papusi din Rusia, de la cel mai mic model (coupe-ul) pana la cel mai mare ( estate/ break). Francezilor le-a placut sa-si boteze cel mai mare megane „Sport Tourer” si daca nici voi nu intelegi acest nume fortat de catre departamenul de marketing, puteti sa-l tineti minte doar ca pe un estate.

 

 

Cum arata?

Sunt doua modalitati in care o putem spune. Actualele MPV-uri au reusit sa depaseasca, depaseasca si sa depaseasca modestul segment al break-urilor. Avand niste forme asemanatoare cu niste cutii si o modularitate a scaunelor foarte buna, MPV-urile sunt pur si simplu mai versatile decat un hatckback caruia i-a fost atasat o cutie in partea din spate. In ciuda acestui aspect, segmentul break-urilor nu a disparut complet.

 

Renault face o treaba buna, mai ales in Franta, cu Espace, Scenic si Modus, toate aceste modele fiind atragatoare pentru cei care au nevoie sa transporte mai multe persoane si bagaje. In acelasi timp, atat Clio dar si Laguna si Megane ofera cate o versiune break. Ori eu am dreptate cand spun ca acest segment nu a murit ori francezilor le-au iesit niste calcule cu virgula.

 

Oricare ar fi raspunsul corect, Renault Megane Sport Tourer este una dintre cele mai bune oferte de pe piata, mai ales din punct de vedere al pretului raportat la nivelul de dotare. Masina din testul nostru de astazi costa 20.800 de euro si vine cu mai multe dotari standard si optionale decat ai avea nevoie. La toate astea se adauga un motor diesel, celebrul 1.5 dCi de 110 cai putere care este cuplat la o cutie automata de tip EDC cu doua ambreiaje. Suna tentant nu? Reprezentanta din Romania a decis sa mai taie 2 000 de euro, si astfel pretul de 18.800 euro devine aproape imbatabil in aceasta configuratie!

 

Lasand la o parte designul exterior si interior, pe care l-am expus in mod detaliat cu ocazia celorlalte teste cu Megane, Sport Tourer-ul este cu foarte putin mai mic decat Laguna Estate. Astfel, Megane masoara 4, 55 m in lungime in timp ce fratele sau mai mare Laguna are 4,80 m lungime. Daca totusi vi se pare ca Megane ST nu sta bine, tin sa va contrazic cu volumul oferit de portbagaj. 486 de litri si 1.562 litri cu bancheta rabatata, este oferta Megane in timp ce Laguna propune „doar” 501 litri sau 1.593 litri cu bancheta rabatata. Parca incepeti sa aveti incredere in mine.

 

 

verde cand este actionat cruise control si rosu cand accelerezi peste viteza prestabilita

Cum se conduce? 

Asa cum va spuneam la inceput, motorul de sub capota Sport Tourer-ului din testul nostru a fost mult-pe-larg dezbatutul diesel de 1.5 litri. In versiunea de pe masina noastra, el dezvolta 110 cai putere si un cuplu maxim de 240 Nm la doar 1.750 rpm. Nu prea mai sunt multe de adaugat fata de aceasta unitate onesta a francezilor decat ca i s-a cam implinit varsta pentru pensionare.

 

Din spate vine tare noul motor de 1.6 litri, tot pe motorina, care dezvolta 130 de cai putere, si pe care l-am testat pe versiunea cu cinci usi GT Line. Personal, cel din urma mi se pare mult mai potrivit pentru Sport Tourer decat motorul de 1.5 litri care nu are cum sa exceleze si se multumeste doar sa-si indeplineasca decent sarcinile la care este supus. Noul motor este si el disponibil pentru Megane ST pentru doar 800 de euro in plus, insa nu i se poate asocia aceasta cutie de viteze cu doua ambreiaje, EDC.

 

Vorbind despre ea, EDC-ul francezilor este raspunsul pentru DSG-ul germanilor. Asta in teorie, pentru ca in practica sunt niste diferente sesizabile, dar la fel acestea se reflecta si in pretul de achizitie. De exemplu, un VW Golf configurat la fel ca masina din testul nostru are un pret de pornire de 24.500 euro.

Vestea buna este ca EDC-ul urmeaza sa fie imbunatatit, mai ales ca a intrat pe mana celor de la Renault Sport si urmeaza sa fie disponibil pe noul Clio RS. Cutiei automate cu doua ambreiaje a francezilor ii lipseste rafinamentul germanilor iar pe modul manual, intre actionarea levierului si schimbarea efectiva a treptei de viteza, exista o intarziere.

 

Tinuta de drum a Sport Tourer-ului este orientata catre confort dar asta nu inseamna ca trebuie sa va faceti griji atunci cand un viraj mai strans va poate surprinde. Ruliul este si el in valori normale, tinand cont ca Megane ofera doua versiuni mai sportive, GT Line si RS, iar suspensia filtreaza al naibii de bine toate denivelarile intalnite pe renumitele drumuri romanesti.

 

Echipa pe care o face dieselul de 1.5 litri si cutia automata EDC se dovedeste foarte buna si la capitolul consum. Chiar daca producatorul mentioneaza in fisa tehnica un consum urban de doar 5,1 litri, noi nu am fost suficient de rabdatori si nu am reusit sa coboram sub 7 l/100 in oras. Este un rezultat bun, real, tinand cont ca nu ne-am propus sa adoptam o conduita economica.

 

 

Concluzia finala

MPV-urile arata cel putin ciudat, mai ales daca le adaugi un portbagaj exterior pe plafon, avand niste dimensiuni care prioritizeaza spatiul interior in detrimentul designului exterior, iar aceasta este punctul forte al Sport Tourer-ului. Megane ST imparte partea frontala cu versiunea hatckback in timp ce spatele este distinctiv.

 

De ce ar trebui clientii aflati in cautarea unei masini practice pentru o familie sa aleaga un break cand exista la fel de multe MPV-uri concepute special pentru acest lucru? Ba chiar cand acestea se afla in curtea aceluiasi producator? Ei bine Renault Megane Sport Tourer iese la tabla sa ofere raspunsul: pentru ca ofer aproape acelasi spatiu interior si pot sa merg pe drumuri ca un hatckback obisnuit! D-aia!

 

Megane ST este o masina care sufera de sindromul „plictisitor de buna”; nu are niciun principiu in neregula dar la fel de simplu nici nu ofera ceva care sa te dea pe spate; poate doar pretul. Este confortabila, spatioasa si se simte bine construita; are o tinuta de drum si o manevrabilitate predictibila si cu asta am incheiat. Si versiunea din 2012 are si lumini de zi cu LED. Hai ca am spus-o si pe asta!