Test drive Smart Fortwo Cabrio

Noi, cei de la Motorsportnews.ro, am testat peste 100 de masini diferite si inca nu stim cu ce alte modele sa comparam Smart Fortwo Cabrio din punct de vedere al atentiei pe care a atras-o. De-a lungul unui weekend intreg am fost surprinsi constant de atractia pe care micutul cabriolet o exercita asupra pietonilor, soferilor sau a angajatilor de la parcari. Unii erau reticenti fata de siguranta pe care o ai intr-o astfel de masina, altii credeau ca are un consum ridicol de mic dar, cei mai multi, pur si simplu voiau sa o vada de aproape!

 

Aruncand un ochi spre anii `90 regasim chiar o intreaga poveste care a condus la crearea marcii, subsidiara in prezent a celor de la Mercedes Benz. Ideea apartine directorului celebrului producator de ceasuri elvetiene Swatch, care a si fondat o companie pentru dezvoltarea unei astfel de masini, conceptul fiind impartit la inceput cu cei de la VW din ratiuni ale costurilor. O promovare in functia de CEO a responsabilului de proiect din partea celor de la VW a facut ca ideea sa fie abandonata, VW preferand sa-si dezvolte propriul model. Actualul Smart a trecut peste refuzul venit din partea celor de la BMW, Fiat, GM si Renault si a ajuns in cele din urma in curtea Mercedes Benz. Chiar si alegerea numelui utilizat in prezent a creat o mica disputa la acea vreme, acronimul Smart insemnand “ Swatch Mercedes Art”. De la lansarea din 1998 au fost vandute peste 1,2 milioane de modele ForTwo in intreaga lume iar celelalte modele precum roadster, coupe si forfour nu au facut altceva decat sa traga in jos brandul prin vanzarile lor  nesatisfacatoare.

IMG_2406

Cum arata?

Haideti sa aruncam impreuna o privire de ansamblu si sa descoperim de ce oamenii sunt atrasi de Smart Fortwo : este simpatic – si dupa cum bine este demonstrat, oamenilor le plac lucrurile simpatice; il poti parca in locuri unde orice alta masina nu ar incapea nici daca ai inghesui-o si nu in ultimul rand iti depaseste toate asteptarile in privinta spatiului interior. Deasemeni te-ai astepta ca aceasta masina sa fie o veritabila capcana a mortii insa aceasta presupunere a fost demontata inca de la inceput prin nenumarate teste! Smart ForTwo poarta o mare responsabilitate pe umerii sai mici, aceea de a duce mai departe de unul singur sperantele unei companii aflata acum putin timp intr-o usoara dificultate.

 

Exteriorul lui Smart ForTwo a captat atentia designerilor. Ampatamentul redus, plafonul inalt, precum si partea frontala “turtita” (datorita faptului ca motorul este amplasat in spate) confera acestei masini un stil distinctiv pe care niciun alt producator nu-l poate egala. Per total, aspectul a devenit chiar usor agresiv, datorita luminilor tip LED amplasate in partea de jos a spoilerului fata si a cresterii in dimensiuni a farurilor, insa acest aspect il poate face  dezirabil pentru un anumit segment de clienti.

 

La interior se poate observa bordul si consola centrala redesenata. Aceasta are un loc special unde poate fi montat noul sistem de infotaiment controlat de un monitor touchscreen de 6.5 inch iar acest lucru este posibil fara ca sistemul sa functioneze lent sau meniurile sa fie complicate. Acest sistem poate reda  pe langa muzica si materiale video sau fotografii, cele doua din urma doar in cazul stationarii. Ca si optionale sunt disponibile de asemenea si porturi auxiliare, USB si port pentru conectarea iPod-ului. Doua mici reprosuri pot fi aduse in privinta dotarilor : lipsa oglinzilor electrice si a butoanelor pentru volum de pe volan, aici gasindu-si loc insa comenzile pilotului automat.

 

IMG_2358

Cum se conduce?

Există un singur propulsor de un litru (de fapt 999 cmc), dar este disponibil în mai multe variante de putere. Modelul testat de noi se baza pe motorul de 71 CP disponibili la 5.800 rpm. Cuplul maxim este de 92 Nm la 2.800 rpm. Transmisia se realizeaza prin intermediul unei cutii de viteze robotizate in cinci trepte, denumita “softouch” ( un program care schimba automat treptele, diferentiind-o de cea softip), aceasta functie putand fi dezactivata prin simpla apasare a butonului de pe lateralul levierului. Tipul acesta de cutie necesita putin timp de acomodare pana cand ajungi sa intelegi modul in care “gandeste”. Desi este produsa de cei de la Getrag, specialistul german care construieste cele mai bune transmisii manuale din lume, cutiile semi-automate ale acestora sunt perfectibile datorita delay-ului relativ mare cu care se realizeaza schimbarea treptelor. Acest lucru se poate observa cel mai bine in mediul urban cand propulsorul este limitat de stilul lent al transmisiei.

 

Viteza maxima declarata de constructor este de 145 km/h, sprintul de la 0 la 100 km/h realizandu-se in 10,9 secunde. Consumul inregistrat de noi pe durata testului a fost de 7,2 litri/100 km, cu mai putin de un litru peste cel mentionat de producator ( 6,3 l in cazul transmisiei softouch) insa acest lucru nu ar mai trebui sa surpinda pe nimeni deoarece testul a fost realizat exclusiv in Bucuresti, orasul in care orice regula nu se aplica. Trebuie sa recunosc si faptul ca acest model mi-a depasit asteptarile in ce priveste stabilitatea, experienta mea alaturi de Smart rezumandu-se doar la modelele produse pana in 2006, acest lucru datorandu-se celor  20 cm adaugati la lungimea masinii si 9 cm in latime, in vederea asigurarii securitatii pietonilor si a unui eventual impact in spate. Despre manevrabilitate, vizibilitate sau usurinta la parcare nu are rost sa va mai retin atentia deoarece puteti realiza singuri nivelul ridicat al acestora. Merita mentionat faptul ca noua ne-au incaput in portbagaj destule bagaje, inclusiv trepiedele foto, acesta avand avand un volum de 220 litri.

 

Vorbind de siguranta aceasta este la un nivel ridicat. Echipamente precum esp cu asistent la pornirea in rampa, abs cu distribuire electronica a fortei de franare, acceleration skid control, sistem electronic de asistenta la franare, frane pe disc fata, fac parte din dotarile standard. Cei de la EuroNcap nu au mai testat acest model dupa schimbarea modalitatii de acordare a punctajului, insa la testul dinainte de 2009 ForTwo a obtinut 4 stele in cazul protectiei adultilor, Smart-ul fiind dotat cu airbaguri frontale si tip cortina (optional), in caz de coliziune coloana de directie retragandu-se automat.

IMG_2375

Concluzia finala

Intrebarea care se iveste la aflarea pretului este daca se merita sau nu? Raspunsul este cu siguranta da! Smart ForTwo este masina perfecta, in special pentru traficul urban, din toate punctele de vedere : se conduce extrem de usor si se poate parca la propriu oriunde! Luati in calcul si cele mai  mici taxe si impozite pe care le veti plati alaturi de un consum redus ( sub 4 litri/100 km in cazul motorului diesel) si nu veti mai fi nevoiti sa cautati alternative.

 

foto: Laurentiu Isaila