Drive test Toyota Avensis 2.2 D-4D D-CAT 150 cp Elegance auto

Cu totii stim momentul acela, cand ajungi la sfarsitul unei calatorii, parchezi masinia si cam asta ar trebui sa fie tot, nu? Ei bine nu, nu se termina asa repede pentru ca trebuie sa mai tragi acea maneta dintre scaune. Stiti voi…frana de mana. Aah, cat ma scoate din sarite uneori lucrul asta. Slava Domnului ca cineva a inventat un nou sistem datorita caruia te joci de-a v-ati ascunselea pana gasesti acel buton, pe care-l apesi, sau il tragi si pe urma astepti sa vezi daca sistemul a functionat pentru ca dureaza 1-2 secunde pana ledul din buton se aprinde. Si s-ar putea sa trebuiasca sa mai pornesti din nou motorul…doar ca sa fi sigur ca totul e ok….

 

Aha, sigur ca da, prima versiune e mai buna zic eu. Doar cei din industria auto par sa nu fie de acord. Cam toti au adoptat acea atitudine „ daca nu e stricat, hai sa stricam!”. Din ce in ce mai multe modele noi sunt dotate cu aceste sisteme de frana de mana electronica, frana de parcare, sau oricum vreti sa le spuneti. ( un amic le zice frana pentru deget ). Le urasc! De obicei sunt ascunse, dureaza mai mult timp sa le actionezi si nu-ti ofera acea siguranta ca totul este ok. Nici nu vreau sa-mi inchipui cati 1.500 euro trebuie sa platesti daca se strica, mai mult ca sigur un computer este implicat in toata treaba asta. Cata bataie de cap cand inainte inlocuiai un banal cablu! Si, ca tot vine iarna, adio intoarceri cu frana de mana! Ce? Sa nu-mi ziceti ca n-ati facut niciodata asta…

Masina din testul nostru de astazi are un astfel de sistem, dar banuiesc ca ati ghicit deja lucrul asta. Ma bucur nespus de mult. Daca nu avea o frana de mana electronica insemna ca eu am o problema, pentru ca nu prea ai ce critica in rest la ea. Toyota Avensis facelift este o masina excelenta din multe puncte de vedere, chiar daca nu mori de nerabdare sa te revezi cu ea a doua zi, dupa ce ai parcat-o in fata casei. Nimeni nu-si cumpara un Avensis pentru ca aceasta este masina visurilor lui, ci pur si simplu pentru ca modelul japonezilor bifeaza toate casutele de pe o lista de necesitati si pretul este corect sau pentru ca pur si simplu managerul de flote a decis lucrul asta. Va fi, daca vreti, o casatorie din interes si nu una din dragoste!

 

Toyota Avensis a primit de curand un facelift. Asta iar este unul dintre lucrurile acelea care le face o placere deosebita celor din industria auto. Cand un model ajunge la „jumatatea vietii” pur si simplu il reimprospateaza. Ii schimba farurile un pic, grila, incearca sa-ti creeze senzatia ca ai in fata un model nou. La fel se intampla si cu operatiile estetice. In cazul masinii din testul nostru mai mult ca sigur ca nu veti remarca schimbarile subtile nici daca modelul cu facelift ar fi parcat langa cel dinainte. Ok, l-au facut si putin mai eficient. Consumul de carburant a scazut, la fel si emisiile de CO2, si mai multe casute sunt bifate iar cifrele capata din ce in ce mai mult sens. Nimic din toate astea nu te va face sa spui „O Doamne, te iubesc! Abia acum am realizat asta!”. O situatie total opusa unei operatii estetice in adevaratul sens al cuvantului 🙂 N-o sa-ti starneasca prea multe sentimente, asta pana cand intrii in masina si cauti afurisita aia de frana de mana!

 

Asa cum probabil ati ghicit, pentru a doua oara astazi, cei de la Toyota incearca sa tina pasul cu timpurile in care ne aflam si i-au aplicat modelului Avensis cateva modificari subtile. Din punct de vedere al designului exterior, acestea se rezuma la niste linii noi pentru partea frontala a masinii pe care cu siguranta le vom vedea si pe viitoarele modele din gama. Grila centrala agresiva si farurile adanc sculptate ii confera lui Avensis o prezenta mai impunatoare in trafic, chiar daca partea din spate nu aduce prea multe noutati. La interior avem ca element principal repozitionarea unor comenzi pe consola centrala, materiale noi mult mai placute la atingere si scaune fata redesenate. Chiar daca nu se „vede”, insonorizarea a crescut iar interfata Blueetooth este mult mai simplu de folosit.

Nici din punct de vedere mecanic nu s-au schimbat prea multe. Masina pe care am avut-o la dispozitie avea sub capota acelasi diesel de 2.2 litri care produce 150 de cai putere si un cuplu de 340 Nm. Toyota, in particular, si japonezii, in general, au pierdut startul revolutiei motoarelor diesel din Europa. Inchipuiti-va doar ce succes ar fi avut daca ar fi realizat potentialul acestora la momentul potrivit. Cel putin acum unitatile Toyota sunt asemanatoare ca performante cu cele europene.

 

S-ar putea ca acest Avensis sa fie ultimul model pus in miscare de un motor diesel fabricat de Toyota. Japonezii si-au asigurat viitorul printr-un acord cu cei de la BMW, abandonand dezvoltarea unitatilor alimentate cu motorina in favoarea celor hybride cu benzina.

 

Alte imbunatatiri au fost aduse suspensiei si sistemului de directie, a caror menire a fost sa creasca manevrabilitatea si tinuta de drum. Structura sasiului este mai rigida si noul coeficient de aerodinamicitate a fost imbunatatit, rezultatele fiind asteptate la capitolul consum de carburant.

 

De-a lungul testului nostru am parcurs putin peste 300 de kilometri, din care 100 au fost parcursi in afara orasului. La final, computerul de bord ne indica un consum de 8,7%, valoare multumitoare, tinand cont de acel 7,9% mentionat de producator in fisa. Oricum, presupunand ca acest material este citit de un potential client de Avensis, niciunul din toate aspectele enumerate mai sus nu te va interesa. Tot ce trebuie sa stii este ca modelul cu facelift pastreaza toate atributele pentru care Toyota este renumita!

 

Oamenii care-si iubesc masinile si vor ca cei din jurul lor sa stie ca au cheltuit o suma frumusica pe ele isi cumpara modele produse de BMW, Mercedes si Audi. Apoi sunt coreeni cu ale lor masini care se strica foarte rar si nici nu costa prea mult. N-o sa luam in calcul toate unitatile de Golf, Astra, Megane sau 307, pentru ca acestea sunt de regula oferite angajatilor de catre companii si nu ne ofera prea multe indicii cu privire la caracterul proprietarului lor. Saab era marca celor care-si doreau o masina care pur si simplu nu spunea nimic despre ei, si asa ajungem la Toyota Avensis.

Aceasta este o masina care nu-ti ofera vreo controversa. Este blanda, are un look inofensiv dar stii sigur ca sub aceasta infatisare lucrurile care conteaza cu adevarat sunt acolo: motor, suspensie, tehnologie. Toate astea sunt impecabile. Avensis este o masina pentru cei care urasc masinile, dar trebuie sa aiba una. Este o masina pentru cei care si-o cumpara din banii lor si a caror fata devine un rosu incandescent atunci daca li se strica ceva la ea!

 

Trebuie doar sa va inchipuiti momentul cand acesti oameni trebuie sa-si reinoiasca masina. Il vor urî pur si simplu. Nu vor cumpara reviste de specialitate si nici nu vor naviga pe siteul nostru. Tot procesul nu le va starni niciun sentiment. Masina lor trebuie sa fie fiabila, sa aiba o valoare buna la revanzare si sa fie spatioasa. Trebuie sa bifeze multe casute. Nu trebuie sa ridice prea multe sprancene si nici sa ofere prea multe indicii cu privire la varsta proprietarului sau sa-l desconspire ca vrea sa impresioneze vreo domnisoara desi el a trecut demult de varsta aceea.

 

In acel moment Toyota Avensis va reprezenta singura lor optiune iar oferta este una fara riscuri. Iar genul asta de oameni sunt ai naibii de multi…

 

foto: Catalin Oprea