Drive test Hyundai i30 – 1.6 CRDi 110 cp


A doua generatie de i30 a celor dela Hyundainu va avea o viata prea usoara. Prima, lansata in octombrie2007, aavut o importanta deosebita pentru producator. La acea vreme, i30 oferea un nivel peste media clasei in materie de manevrabilitate si calitate a constructiei, atribute pe care restul modelelor din gama nu le aveau.

 

Noul Hyundai i30 reflecta perfect filosofia “fluidic sculpture”, la fel ca alte modele contemporane ale producatorului Corean, dar spre deosebire de acestea, i30 a fost conceput de europeni pentru europeni. Desenat si dezvoltatla CentrulTehnicsi de Design al Hyundai din Russelsheim, noul i30 este o masina extreme de atractiva.

 

Noi am testat un Hyundai i30 pus in miscare de un motor diesel de 1,6 litrisi o cutie de viteze manuala in sase trepte, in versiunea de echipare Highway care are un pret de 16.421 euro (inclusiv tva). Lista de dotari standard este mai mult decat suficienta si include 6 airbaguri, ABS si EBD, asistenta la pornirea in rampa, sistem de climatizare automata, computer de bord, sistem de directie cu trei moduri de functionare, jante de aliaj, faruri de zi cu LED, TCS+ESP, sistem de management al directiei, radio cd cu comenzi pe volan si intrare USB, si altele, pe care le puteti gasi pe siteul oficial al importatorului

 

Cum arata? 

Noul Hyundai i30 are un design mult mai rafinat si pe gustul europenilor. „Aero Active” este o derivatie a limbajului „Fluidic Sculpture” si vine din birourile de design din Germania. Noi nu putem adauga decat ca arata al naibii de bine. Desi imparte aceasi platforma cu vechea generatie, noul i30 nu pastreaza aceasi forma alungita si este mai lung si mai lung decat predecesorul sau. Cel mai important este ca aceste schimbari se regasesc cu precadere la interior, unde egaleaza valori ale unori concurenti precum Golf sau 308.

 

Privit din fata, noul model este dominat de o forma hexagonala care inglobeaza grila centrala si cea din partea de jos. Farurile au fost redesenate complet si acum se prelungesc pana pe aripile din fata, conferindu-i lui i30 un aspect mult mai aerodinamic. Acelasi rol il are si capota ale carei cute pornesc de la montantii frontali si se termina in zona grilei centrale.

 

Privit din lateral, i30 are o cuta care porneste de la evazarile aripilor fata si se prelungeste pana in zona stopurilor spate, creand senzatia de miscare chiar si atunci cand masina sta pe loc. Partea din spate a masinii are un design angular. Per total noua infatisare a lui i30 este un mare pas inainte facut fata de generatia precedenta.

 

La interior au fost facuti deasemenea pasi importanti pentru a imbunatati calitatea, nu doar din punct de vedere al designului ci mai ales din cel al materialelor folosite. Acestea sunt asemanatoare cu cele din i40, model dezvoltat in acelasi birou german de design.

 

Habitaclul este unul modern. Imediat ce intri in masina vei remarca nivelul superior al materialelor folosite care nu doar arata bine ci sunt si placute la atingere. I30 are acum mai multe spatii de depozitare. De exemplu torpedoul a crescut de la2,2 litripana la8 litriiar portbagajul are acum378 litri, cu 38 mai multi decat la vechiul model. Singurul lucru cu care eu nu m-am impacat a fost cotiera centrala. Probabil daca aceasta ar fi fost reglabila altfel ar fi fost impresia.

 

 

Cum se conduce? 

Motorul diesel de1,6 litria fost upgradat si rafinat, pentru a reduce vibratiile, iar acum este oferit in doua versiuni de putere, de 110 si 128 cai putere. Noi l-am testat pe primul, al carui cuplu maxim de 260 Nm este oferit de la 1.900 rpm.

 

Asa cum va dati seama dupa ce priviti cifrele pe hartie, motorul nu este vreo racheta, dar are suficienta putere si se simte foarte vioi atunci cand te afli in treapta de viteza optima. Este destul de economoic, de-a lungul testului inregistrand un consum urban de 6,6 litri fata de 4,9 litri, valoarea mentionata de producator in fisa.

 

La drum, i30 se comporta exact asa cum te-ai astepta, imbinand perfect caracterul capabil al primei generatii cu rafinamentul celei de-a doua. Pe volan se afla butonul de la care puteti seta sistemul Flex Steer in unul din cele trei moduri de functionare: confort, normal si sport. Modul „normal” ofera un echilibru intre puterea cu care trebuie sa virezi si feedbackul pe care-l obtii, setarea „Confort” reduce foarte mult efortul cu care virezi, iar cel „Sport” intareste directia si ofera un feedback mai ridicat, pentru momentele in care vrei sa te implici mai mult.

 

Cam asa suna partea de teorie, pentru ca, in practica, cel mai mult se schimba greutatea cu care rotesti si volanul, feedbackul primit nefiind suficient, doar modul „Sport” apropiindu-se de o valoare acceptabila.

 

 

Concluzia finala

Noua generatie a lui i30 parea foarte promitatoare odata cu lansarea sa, iar timpul petrecut impreuna nu a facut decat sa ne confirme acest lucru. Noul model duce mai departe povestea de succes a celor dela Hyundai, fiind o masina mult mai capabila decat cea pe care o inlocuieste. In plus, se simte ca o masina bine construita si care va ramane la fel odata cu trecerea anilor.

 

Cu doar putina putere in plus si o eficienta mai buna a motorului diesel, noul i30 ar fi o oferta aproape imbatabila pentru acest pret. Niciodata nu a fost atat de aproape.

 

Comentarii

comentarii