Drive – test Peugeot 208 facelift – 1.6 BlueHDI – 100 CP – 5MT

Producatorii de automobile se regasesc de multe ori prinsi intr-o hora din care nu pot iesi, iar aici ma refer la ciclurile de viata ale unei masini. Un exemplu frustrant il reprezinta deja celebrul ciclu trei ani – facelift – trei ani – model nou. Sunt multe masini care se vand precum pestele proaspat la o petrecere de pinguini si nu dau niciun semn ca ar imbatrani, dar asta este industria. Trebuie mereu sa vii cu ceva sa te afli in fruntea pietei!

 

Din punctul meu de vedere Peugeot 208 nu avea nevoie de un facelift, fiind suficient de echilibrat inca de la lansare, atunci cand a pus probleme unor modele precum Fiesta sau Corsa. Era stilizat modern, cu un pret bine gandit, la fel de practic precum concurentii sai si cu volanul de tip kart, se conducea si usor.

 

Totusi, modelul 208 al celor de la Peugeot a primit un facelift la trei ani dupa lansare si a fost prezentat publicului larg la Salonul Auto de la Geneva de anul trecut. Hatckback-ul de segment B al francezilor a fost improspatat din punct de vedere al designului dar a si primit cateva update-uri tehnologice la jumatatea carierei.

 DSC_0099

Din punct de vedere estetic, spoilerul fata a fost redesenat iar acum integreaza grila denumita „Equalizer”. Partea frontala se doreste a fi un tot intreg, iar acest lucru este evidentiat prin baghetele cromate. In spate, si-au facut aparitia stopurile cu lumini LED pe fundal negru, iar din lateral se evidentiaza noile jante din aliaj, cu dimensiuni cuprinse între 15 şi 17 inch. Peugeot 208 este acum disponibil in 13 culori de caroserie, cea de lansare fiind numită Orange Power.

 

La interior au fost introduse noi materiale la nivelul plansei de bord, o piele mai fina pentru volan si un instrumentar de bord ce dispune de contur LED si de iluminare alba. Nivelurile superioare de echipare presupun prezenta unui ecranul tactil de 7 inch care ofera conexiune la internet, functia Mirror Screen si acces la aplicațiile Peugeot. Din punct de vedere al tehnologiei, printre noutati se remarca asistentul la parcarea laterala, camera pentru marsarier si sistemul Active City Brake. Acest sistem se bazeaza pe un radar care poate detecta o coliziune iminenta si, in astfel de cazuri, poate actiona frana in incercarea de a evita accidentul. Sau, macar sa limiteze daunele.

 

Sub capota noului Peugeot 208 facelift poate fi comandata unitatea de 1.6 litri, diesel, oferita in trei versiuni de putere: 75, 100 si 120 de cai. Cei care prefera vehiculele pe benzina au la dispozitie motorul de 1.2 litri supraalimentat, cu 120 de cai putere.

 

Noi am avut la dispozitie versiunea de 100 de cai putere si patru usi, 1.6 BlueHDI, care era dotata cu o cutie de viteze manuala in cinci trepte. In spatele volanului, experienta ramane in pare parte cam aceeasi, eu personal nesesizand diferente notabile.

 

Odata cu trecerea la motoarele euro 6, Peugeot a reintrodus aceasta cutie manuala in cinci trepte. Desi am inregistrat un consum mixt de 5,4 %, mai mare cu 2 litri decat cifrele oficiale, semn ca rapoartele transmisiei incurajeaza consumul redus de carburant, personal consider ca a sasea treapta, ar ajuta. Ca sa nu mai vorbesc despre timoneria acestei cutii care numai moderna nu este. Nu pot intelege de ce ar reveni la aceasta cutie, dupa ce, la lansarea din urma cu patru ani, era disponibila cea cu sase trepte, mai moderna din toate punctele de vedere.

 DSC_0198

Cea de-a doua critica a mea se indreapta catre asocierea dintre volanul de mici dimensiuni, asemanator cu cel al unui cart si instrumentarul de bord. La cei aproape 1,70 metri ai mei, mi-a fost greu sa ma adaptez la i-Cockpit-ul lui 208, intrucat volanul imi obtura o parte din bord. Daca stateam mai jos in scaun, imi putea regla volanul astfel incat totul sa fie ok. Daca alegeam opusul, vedeam mai bine drumul dar nu si bordul. Evident, am preferat prima varianta, astfel ca alegerea va apartine pentru ceea ce veti sacrifica. Sau poate inaltimea mea e de vina…

 

Spre deosebire de alte unitati diesel, motorul de pe 208 HDI este mai rafinat la ture scazute, livreaza un cuplu motor suficient pentru depasiri si are un consum eficient de carburant. Cursa suspensiei are o cursa buna, nu este nici prea dura, nici prea moale, iar acest lucru asigura comfortul necesar inclusiv pasagerilor de pa bancheta spate. Apropo de bancheta spate, aceasta asigura o postura buna ocupantilor sai, neprovocandu-le o stare de oboseala in cazul calatoriilor mai lungi. 

 

In termeni de manevrabilitate, am fost impresionat de ceea ce au reusit sa faca cei de la Peugeot, impingand uneori masina spre limitele ei, ocazii in care si-a demonstrat ca poate aborda virajele stranse intr-o maniera stabila si predictibila.

DSC_0114

In concluzie, Peugeot 208 ar trebui sa se afle pe lista voastra de cumparaturi daca sunteti in cautarea unei masini din acest segment. Este competitiva fata de rivalii, ofera un nivel de dotari bun, este aspectuoasa, atat la exterior cat si la interior. Este o masina care este practica atunci cand pur si simplu trebuie sa te deplasezi din punctul A in punctul B dar impresioneaza prin stilul sau chiar si pe cei care tin pasul cu ultimele tendinte ale modei. 

 

 

 

Asadar, schimbarile pentru 208, sunt unele de succes in cea mai mare parte. Cele de ordin cosmetic se imbina cu cele tehnologice, astfel incat faceliftul sau fie unul in adevaratul sens al cuvantului. Noile dispozitive de siguranta alaturi de cifrele reduse ale consumului de carburant sunt bine venite si ar putea fura cativa clienti de concurenta.

 

Peugeot 208 a pastrat caracteristicile cu care si-a castigat fanii la lansare, fiind o masina placuta la condus, moderna, si a carui calitate nu difera in functie de nivelurile de dotare.