BMW 530e Hybrid

BMW unde îi place – pe curbe

 

Hibridele – Economie, Eco-friendly sau performanță?

 

22 de ani au trecut de la prima mașină hibridă produsă în masă. În 1997, Toyota arăta lumii Priusul în Japonia și de atunci, ușor-ușor, lumea s-a schimbat. Fie că din cauza amenințării schimbărilor climatice, fie că din cauza faptului că Tesla a arătat că mașinile electrice pot fi distractive, trăim astăzi o perioadă de tranziție către electric, ca principală sursă de putere pentru nevoile noastre de mobilitate.

 

Nu am mai urcat într-un hibrid/electric care să fie poziționat atât de sus în piață, dar eram foarte curios, știind că Seria 5 de la BMW are grijă de tot ce ar conta pentru orice posesor de autovehicul – insonorizare, confort, materiale, performanță.

 

 

În toată perioada cât am avut mașina am auzit aceași întrebare din nou și din nou și sunt sigur că același lucru se întreabă și cei care citesc acum acest articol: De ce s-ar uita la consum cineva care își permite să cheltuie atâția bani pe o mașină?

 

Pentru a răspunde la întrebarea asta nu trebuie să ne uităm la procesele cognitive ale cumpărătorilor de mașini din segmentul premium, ci la beneficiile pe care le aduce un sistem de propulsie hibrid.

 

Trecem rapid peste faptul că cel puțin pentru naveta zilnică, avem un consum de combustibil considerabil mai mic, în special dacă acasă sau la muncă poți încărca la priză bateriile. Combinat cu izolarea fonică excelentă, mersul printr-un oras aglomerat în modul pur electric te face să ajungi mai fericit și cu mai puține riduri la destinație.

 

Mai mult, poți parca pe locurile de încărcat electrice, care deocamdată sunt destul de libere.

 

Ai parte de reducere de impozit și asigurare.

 

Poți pătrunde în zone centrale (în Europa deocamdată) de tipul “low emission zone”. BMW chiar dezvoltă un sistem care permite mașinii să treacă automat în modul pur electric când navigația detectează că intră într-o astfel de zonă.

 

Motorul electric intervine în accelerări puternice, ducând cei aproximativ 180 de cai putere ai motorului de 2L benzină la 250 de cai putere. Sigur, cele două tone și ceva se urnesc în vreo 6 secunde până la suta de km pe oră, dar despre performanță o să vorbim pe larg mai jos.

 

Îți poți reduce amprenta, salvând umanitatea de la o moarte fierbinte. Da, știu, depinde de unde obții energia electrică pe care o bagi în baterie, but hey! It’s something.

 

 

Dar mașina? Cum e mașina?

 

Mașina nu se deosebește aproape cu nimic de un Seria 5 clasic – cu fum și noxe și brrm brrm. Este extraordinar de bine “închegată”, de parcă elementele au fost sudate între ele cu vise și esență de nori pufoși, dar puternici. Orice închidere de clapetă sau ușă sau sertar produce un sunet plin. Nimic nu vibrează, nimic nu mișcă, totul se simte parcă sculptat dintr-un singur bloc de…mașină. De la butoane, la piele și de la volan la frâne, totul a fost creat din materiale de calitate, plăcute și moi la atingere, venite dintr-un loc unde plasticul subțire și scorțos nu a fost inventat.

 

Toate astea sunt minunate, dar izolarea fonică…în momentul în care ai închis ușa parcă ai surzit. Doar ceva sunet intră în cabină de la contactul pneurilor cu asfaltul, dar asta doar ca să nu uiți că ești în mișcare. La viteze de oraș, când motorul termic este oprit, pasagerii se pot simți ca într-o bibliotecă. Îți e și rușine să vorbești prea tare, să nu deranjezi.

 

Este lucrul care m-a atras întodeauna la mașinile electrice – liniștea și pacea interioară, combinate în acest caz și cu liniștea și pacea exterioară.

 

 

Mi s-a părut straniu că în momentul în care te urci în mașină și pornești motorul nu se aude nimic, nu se întâmplă nimic. Mai mult, în momentul în care deschizi ușa șoferului, mașina se și oprește, fără altă comandă. Dar toate acestea se întâmplă în liniște totală. Mi-a fost foarte greu inițial să înțeleg când naiba e mașina pornită și când e oprită. Mi-ar plăcea să nu mai aibă buton de start deloc, dacă tot îl folosim degeaba.

 

530e folosește noul sistem iDrive și noile “ceasuri” de bord digitale. Mi-au plăcut din prima clipă chiar dacă vreo două zile nu am înțeles nimic din ce scrie pe ele. În stânga avem un vitezometru, iar în dreapta un grafic care arată câtă putere folosim, câtă putere am putea folosi rămânând în modul electric, cât de mult regenerează curent mașina în decelerare și când intervine funcția eBoost – cea care îți dă putere atunci când pedala de accelerație lovește tare podeaua. Indicatorul ăsta se transformă în turometru atunci când trecem selectorul de viteze în modul manual sau în modul sport (cea de-a doua opțiune fiind însoțită și de o schimbare a cromaticii – roșu, bineînțeles)

 

Apropo, motorul electric la mașina asta este în cutia de viteze, ceea ce înseamnă că pentru prima dată, cutia schimbă viteze în modul pur electric.

 

Ah. Am uitat un singur lucru. Chiar sper ca BMW să facă ceva cu telecomanda asta hiper spațială cu display și baterie pentru că deocamdată pentru că dimensiunea pe care o are nu face prea multe. Poți vedea autonomia, poți vedea dacă ai gemuri deschise, poți porni clima sau seta o oră pentru ca ea să pornească și la unele mașini poți scoate mașina din parcare, toate pe un display cu un refresh rate destul de anii 2000. Aș vrea să văd control audio, controlul luminilor din interior/exterior, pliere oglinzi, pornire motor, presiune pneuri să văd camerele din jurul mașinii sau să văd dacă e parbrizul înghețat, temperatura din interior și de ce nu, aș vrea să joc Șarpe pe telecomandă. Poate la următoarea versiune.

 

 

Dar bateriile înseamnă greutate și greutate nu înseamnă performanță

 

Da, mașina are 2400 de kg, dar cu toate astea manevrabilitatea se păstrează în standardele înalte ale BMW. În sport, poți arunca mașina în viraje cu încredere și nasul mașinii fixează noua direcție ca o muscă pe care încerci să o lovești cu pliciu. Nimic nu trădează greutatea mașinii, nici măcar frânarea.

 

Mașina merge calm la viteze de autostradă și trecerea între electric și termic nu se simte niciodată. Mai mult, depășirile se fac fără effort cu ajutorul cuplului instant garantat de motorul electric care acoperă orice fel de turbo lag-uri sau alte imperfecțiuni ale unei ere pe cale să apună.

 

Într-un fel, BMW a reușit să păstreze toate avantajele propulsiei hibride fără să facă niciun compromis. Cu excepția faptului că portbagajul e mai mic și rezervorul e cat două sticle de Cola la promoție (jokes aside – 46L).

 

 

Cum merge propulsia asta hibridă, în mersul de zi cu zi

 

Lăsată în modul automat, computerul mașinii decide în timp real dacă are nevoie de motorul termic, dacă are suficient curent în baterie, dacă șoferul are nevoie de mai multă putere. În principiu, de fiecare dată când eliberezi accelerația, mașina oprește motorul termic și autovehiculul intră în “coasting”.

 

Din păcate, mie mi s-a părut că îi place să meargă în electric atât de tare, că bateria se consumă destul de repede. E adevărat că frânările regenerează și vei mai avea zone de mers în modul electric alternate, însă aproape că aș fi preferat să nu văd în mod constant câtă autonomie a rămas în baterie pentru că tot încercam să o cresc. Este de reținut că oricât de mult consumi bateria, aceasta își va păstra o rezervă pentru ca puterea să nu scadă niciodată sub cei 250 de cai scriși pe certificat. Bravo BMW!

 

Mai avem un mod de rulare, în care mașina evită să folosească motorul electric până bateria nu ajunge la un anumit nivel setat de utilizator. Acest mod poate fi folosit pentru a încărca bateria înainte de a ajunge în oraș și funcționează foarte bine, pentru că va folosi inclusiv motorul termic pentru a încărca, nu doar energia recuperată din frânare. Cred că am încărcat 90% din baterie în ultimii 30 de km de autostrada și am avut suficientă baterie să traversez Bucureștiul și să îmi duc prietenii la casele lor și să ajung a doua zi la BMW România.

 

 

Cu alte cuvinte sunt soluții pentru toată lumea, atât pentru cei ce pun mașina în drive și nu vor să știe dacă sunt pe electric sau pe motorul termic, cât și pentru cei obsedați de numărul de km parcurși în electric. În legătură cu asta, într-un drum București – Sebeș, calculatorul de bord arăta că am mers peste 100 de km folosind motorul electric.

 

Cuvinte de final

 

Cred că propulsia hibridă este o alternativă foarte bună pentru orice cumpărător de diesel. Mai mult, având în vedere cruciada împotriva diesel-uri, așa aveți șansa să vă lase ăștia să mai intrați în zona metropolitană. Sau în Europa. 

 

Plus că o să aveți acces la prize din ce în ce mai mult în parcările magazinelor, ceea ce înseamnă mai puțin timp petrecut căutând loc de parcare și autonomie gratuită și silențioasă. 

 

Așteptăm cu nerăbdare un Seria 5 full electric.