Drive test Toyota Aygo 1.0 – 68 cp

Prin lansarea modelului Aygo, cei de la Toyota au reusit un lucru foarte bun: o masina care nu face ravagii in bugetul tau, este spatioasa, sigura, economica si chiar stilata. Disponibila in versiuni cu trei sau cinci usi, acest model dedicat traficului urban este rezultatul unei munci serioase. Constructorul a reusit sa obtina un interior mare pentru o masina care se poate strecura in unele dintre cele mai mici locuri de parcare.

 

Cu siguranta multi traim cu impresia ca achizitionarea unei masini noi reprezinta un efort financiar foarte mare. Cei de la Toyota ne-au demonstrat ca lucrurile nu trebuie sa mai fie asa. Daca drumurile tale sunt concentrate in oras si nu ai nevoie de o masina mare, Aygo poate fi una din solutiile potrivite. Bineinteles, micutul model nu se potriveste tuturor, dar daca pana acum nu l-ai condus doar pentru faptul ca l-ai considerat prea mic, ei bine s-ar putea sa ai parte de o surpriza. Este perfect adaptat drumurilor in oras si la nevoie il poti scoate si in afara acestuia fara prea mari probleme.

 

Cum arata?

Cateva elemente de pe Aygo au primit recent un facelift, micutul model fiind integrat acum in limbajul de design al celor dela Toyota. Primul lucru care-ti iese in evidenta este spoilerul fata, care a crescut in latime, integrand proiectoarele de ceata. Versiunile superioare sunt dotate acum cu lumini de zi cu led. Per total, designul exterior este unul bine proportionat, pastrandu-si atractivitatea odata cu trecerea anilor.

 

Un motor si portbagaj mic inseamna mai mult spatiu pentru pasageri. In Aygo pot sta la nevoie chiar si cinci adulti, singura conditie fiind ca cei din fata sa aiba corect reglate scaunele iar cei din spate sa nu depaseasca 1,80 metri inaltime. Revenind la portbagaj, acesta are un volum decent pentru o masina de oras, de 139 litri.

 

Accesul se face prin ridicarea hayonului din sticla ( o alta metoda de evitare a unei structuri din otel care ingreuneaza masina) iar la nevoie volumul poate fi extins pana la 751 litri, prin rabatarea banchetei spate. Toate versiunile de echipare, mai putin cea de baza, au bancheta fractionabila 50/50 si asigura o flexibilitate buna pentru transport. Un plus al modelului Aygo il reprezinta si spatiile de depozitare, numeroase, acestea totalizand un volum de25 litri.

  

Cum se conduce 

Toyota Aygo este un model agil pentru traficul urban. Cheia succesului consta in greutatea redusa. Masina are o masa de 890 kg, una ce pare aproape imposibila in zilele noastre, dominate de prezenta echipamentelor de siguranta.

 

Avand mai putine kilograme de pus in miscare, motorul poate fi unul mic fara sa fie si lenes. Desi are doar trei cilindri si 998 centimetricubi si dezvolta doar 68 de cai putere, in realitate, sprintul pana la prima suta de kiloemtri care se realizeaza in 14,2 secunde, este suficient pentru a tasni intre semafoare.

 

Amplasarea rotilor la extremitati adauga un plus la capitolul agilitate, pe langa spatiul interior crescut. Cutia de viteze in cinci trepte este precisa, are o cursa scurta a levierului si se descurca decent si la viteze de autostrada, desi viteza maxima este de doar 157 km/h.

 

Tinuta de drum este buna, pe masura asteptarilor de la o masina din acest segment. Trebuie sa va obisnuiti cu ruliul caroseriei si tendinta subviratorie a masinii, valorile acestora fiind potrivite pentru o masina dedicata drumurilor in oras. Suspensia este ferma si nu pe atat de confortabila pe cat ti-ai dori de la un astfel de model, insa nu topaie atunci cand intalnesti celebrele limitatoare de viteza. Directia este asistata electric si nu-ti ofera niciun feedback insa este usoara si placuta atunci cand trebuie sa manevrezi masina in spatii inguste.

 

Toyota Aygo sta bine si la capitolul siguranta. Desi nu a fost testata de catre cei dela EuroNCAP, rezultatele obtinute de fratele sau Citroen C1 pot fi trecute si in dreptul lui Aygo. Cele patru stele s-au dovedit suficiente pentru a nu pune in pericol viata soferului si a insotitorilor sai.

 

Concluzie

Asadar Aygo nu este doar o alta masina draguta de oras ci un model cu preturi accesibile, agila si care, la fel ca celelalte modele Toyota, are o garantie de 5 ani si 160.000 de km.  Pretul de pornire pentru modelul cu facelift este de 10.121 euro pentru varianta de baza in cinci usi. Modelul din testul nostru, cu nivelul de echipare de top Luna Mandarin, costa 11.031 euro, insa, gratie promotiei permanente Optimo, valoarea scade pana la 10.030 euro

 

foto: Catalin Oprea

 

[nggallery id=326]