Alfa Romeo se întoarce în Formula 1

– Alfa Romeo se întoarce la Formula 1 după mai mult de 30 de ani petrecuți departe de această competiție

– Alfa Romeo și echipa Sauber F1 au intrat într-un parteneriat multi-anual care acoperă aspectele strategice, comerciale și tehnologice ale cooperării.

– Numele oficial al echipei va fi Alfa Romeo Sauber F1 Team

Prestigiosul brand italian, deținut de Fiat Chrysler Automobiles (FCA) a semnat astăzi un contract multi anual privind parteneriatul  tehnic și comercial cu echipa elvețiană Sauber F1, pentru participarea la campionatul mondial de Formula 1 începând cu sezonul 2018.

Monoposturile vor avea culorile și logo-ul Alfa Romeo și motoare Ferrari.

Spectrul acordului cuprinde aspecte strategice, comerciale și tehnologice în toate domeniile aplicabile de dezvoltare, inclusiv acces la expertiza și know-how-ul ingineresc al specialiștilor Alfa Romeo. Acest parteneriat va oferi oportunități pentru ambele organizații atât în Formula 1, cât și în sectorul automobilistic în general.

Numele oficial va fi Alfa Romeo Sauber F1 Team.

Sergio Marchionne, CEO-ul FCA, a spus: „Parteneriatul cu Sauber F1 Team este un pas semnificativ în remodelarea brandului Alfa, care se va întoarce în Formula 1 după o absență de peste 30 de ani. O marcă de tradiție care a făcut istorie în acest sport, Alfa Romeo se va alătura altor mari producători auto care participă la Formula 1. Brandul va beneficia și din colaborarea pe partea tehnică și strategică cu un partener de calibrul Sauber F1 Team.  Inginerii și tehnicienii Alfa Romeo care deja și-au demonstrat priceperea cu noile lansate Giulia și Stelvio, vor avea oportunitatea să împărtășească experiența lor cu Sauber F1. În același timp, fanii Alfa Romeo vor avea ocazia să susțină un producător care este hotărât să scrie un nou capitol în această unică și legendară istorie a motorsport-ului.”

Pascal Picci, Președinte al Sauber Holding AG, a comentat: „Suntem foarte încântați să îi primim pe cei de la Alfa Romeo în echipa Sauber F1. Alfa Romeo are o lungă tradiție de câștiguri în cursele Grand Prix și suntem foarte mândrii că această companie recunoscută internațional a ales să lucreze cu noi pentru întoarcerea lor în cea mai prestigioasă competiție din motorsport. Lucrând îndeaproape cu un producător auto este o mare oportunitate pentru Sauber să își dezvolte proiectele tehnologice și de inginerie. Suntem încrezători că împreună putem aduce echipei Alfa Romeo Sauber F1 mult succes și așteptăm cu nerăbdare un parteneriat lung și plin de succes.”

Întoarcerea lui Alfa Romeo, unul din protagoniștii majori ai istoriei Formula 1 este așteptată să contribuie semnificativ la farmecul și dezvoltarea viitoare a acestui sport. Alfa Romeo aduce cu sine expertiză tehnologică și o bază mare de fani dedicați, iar participarea la competiție aduce beneficii brandului în domeniul transferului de tehnologie și siguranță rutieră.

Alfa Romeo este cunoscută în întreaga lume pentru moștenirea sportivă și excelența tehnologică. Campionul absolut al Grand Prix-urilor de dinainte de război (în 1925, GP Tipo 2 a dominat primul Campionat Mondial), Alfa a participat în Formula 1 de la 1950 la 1988, atât ca constructor cât și ca furnizor de motoare. Imediat după debut, Alfa Romeo a câștigat primele două Campionate Mondiale ale piloților, în 1950 și 1951, cu piloții Nino Farina și Juan Manuel Fangio. Din 1961 până în 1979, Alfa Romeo a participat ca furnizor de motoare pentru câteva echipe F1. După întoarcerea sa ca producător din 1979, Alfa a obținut cel mai bun rezultat în 1983, ocupând poziția a șasea în clasamentul constructorilor. După mai bine de 30 de ani de când s-au retras din Formula 1, Alfa Romeo revine cu intenția clară de a se face auziți.

Despre Alfa Romeo

Alfa Romeo este un brand istoric al FCA Group. De la înființarea sa în Milan, Italia, în 1910, Alfa Romeo a imaginat și a construit unele din cele mai exclusiviste mașini din istoria automobilistică. Tradiția încă trăiește astăzi, Alfa Romeo continuând să aibă o abordare unică și inovativă în a proiecta autoturisme. În fiecare Alfa Romeo, tehnologia și pasiunea fuzionează pentru a crea o adevărată operă de artă. Scopul principal al FCA este să reînvie spiritul Alfa și să facă din aceasta o marcă dezirabilă la nivel global. Urmând o strategie bine definită, Alfa Romeo deschide un nou capitol al tradiției de aproape un secol, ceea ce reprezintă o oportunitate de a ridica brandul la adevăratul său potențial.

Alfa Romeo reprezintă adunarea celor mai bune resurse ale grupului în materie de talent și cunoștințe tehnologice. Alfa cucerește inimile noii generații, recăpătându-și locul în topul celor mai dezirabile mărci premium.

FCA vinde autoturisme în peste 150 de țări și reunește sub umbrela sa mărci precum Abarth, Chrysler, Dodge, Fiat, Fiat Proffesional, Jeep, Lancia, Ram, Maserati și Mopar.

Despre Sauber Motorsport

În 1970 Peter Sauber a fondat compania și a proiectat prima mașină de curse în subsolul casei părinților săi. Echipa de curse a crescut constant și s-a bucurat de primul său succes la sfârșitul anilor 1980. Ca echipă de lucru a Mercedes, aceștia au sărbătorit o dublă victorie în cursa de 24 de ore de la Le Mans în 1989, și titluri consecutive la Piloți și Constructori în World Sports Car Championship 1989 și 1990. În 1993 Sauber a intrat în Formula 1, unde echipa a reușit mai multe performanțe, printre care locul 4 la Constructori în anul 2001, locul 3 în anul 2008, iar în 2012 au terminat pe podium de patru ori. Echipa are o fabrică de ultimă generație ce se întinde pe 15600 metri pătrați și este dotată cu unul din cele mai avansate tuneluri aerodinamice din Formula 1.