Drive-test Renault Captur 1.5 dCi

In ciuda situatiei economice in continuare delicate din Europa, peisajul automobilistic se schimba drastic si repede. 2012 a fost primul an in care clientii au cumparat mai multe cross-overe decat masini de dimensiuni reduse iar acest trend a crescut si in anii care au urmat. Astfel, producatorii de automobile au continuat sa-si extinda gama de produse de acest fel iar Renault a prezentat publicului pentru prima oara la Salonul de la Geneva primul lor model care se bazeaza pe o platforma de acest tip, pe nume Captur. Francezii nu s-au temut de competitia interna, acceptand cu totii ca cel mai important rival al lui Captur este Nissan Juke, model care a dominat nebunia cross-overelor de pe vechiul continent. Un alt rival este Peugeot 2008, care se comercializeaza cam cu aceleasi preturi, insa cei de la Renault tintesc ambitios si spre versiunile entry-level de MINI  Countryman.

 

Captur a primit acum ultra-cunoscutul motor diesel 1.5 dCI care dezvolta 110 cai putere alaturi de o cutie de viteze manuala in 5 trepte, pana acum fiind disponibila doar versiunea de 90 de cai putere in aceasta configuratie de transmisie. Am avut la dispozitie trei zile masina din testul nostru de astazi si nu mica ne-a fost surprinderea cand am vazut cat de bine se pliaza noua configuratie a motorului si a transmisiei in cazul lui Captur.

IMG_9157

Cum arata?

Construit pe platforma lui Renault Clio si Nissan Juke, Captur este unul dintre primele modele care infloreste si iese la iveala de sub penita lui Laurens van den Acker, directorul global de design de la Renault. La fel ca si Clio sau Zoe, Captur atrage atentia asupra faptului ca designul monden a revenit din nou printre prioritatile Renault. Formele dictate de abilitatile tehnice au fost inlaturate din designul exterior al lui Captur. Masina arata asa nu pentru faptul ca poate face tot ceea ce infatisarea sa sugereaza ci doar pentru ca designul asemanator unui SUV este la moda zilele acestea si asta isi doresc clientii.

 

Clientii au la indemana destule variante in care-si pot personaliza Captur-ul. Pe langa vopseaua in doua culori, zona din jurul LED-urilor sau cea de sub grila poate fi din crom, neagra sau portocalie iar designul jantelor poate fi comandat dintre mai multe modele avute la dispozitie, la fel ca stickerele pentru plafon, rezultand astfel numeroase posibilitati de personalizare.

 

La fel ca exteriorul, si interiorul lui Captur poate fi customizat. Renault ofera o paleta larga de pachete cu optiuni care adauga culoare si o tusa mondena plansei de bord. Lista include culori precum negru, albastru sau portocaliu pentru materialele din zona touch screen-ului, a difuzoarelor, a gurilor de ventilatie a aeruli sau cea de pe volan, Deasemeni, Renault are nenumarate designuri si texturi pentru tapiterie, asa ca alegerea nu va fi una foarte usoara.

 

Personal cred ca parintii care-si vor duce copii la scoala cu Captur vor fi incantati de faptul ca tapiteria se poate demonta si spala, ceea ce inseamna ca bauturile varsate accidental nu le vor mai distruge interiorul masinii. Mi-au placut foarte mult si zonele de depozitare avute la dispozitie in Captur dar mai ales cele de pe spatarul scaunelor fata, formate din niste corzi elastice.

IMG_9164

 

Cum se conduce?

Lin si usor in ciuda unei suspensii putin mai rigide decat te-ai astepta, Captur este mai agil pe drumuri virajate si strazile din oras decat forma sa o sugereaza. La acest feeling ajuta din plin noul motor diesel de 1,5 litri si 110 cai putere, unitate care nu mai necesita nicio prezentare. El isi atinge cuplul maxim de 260 Nm la 1.750 rpm, fiind plin de viata si pregatit pentru accelerari bruste.

 

Etajarea cutiei de viteze manuale in 5 trepte s-a dovedit mai mult decat foarte buna, adaptarea cu masina decurgand natural si rapid in timp ce consumul de carburant in afara orasului a atins niste cifre promitatoare. Astfel, la un drum de peste 200 km, cu o viteza medie de 125-130 km/h, computerul de bord ne-a indicat un consum de doar 5,7%. Desi valoarea afisata este cu 2,1 litri mai mare decat cifra oficiala oferita de producator, cu totii stim conditiile perfecte in care se realizeaza acele teste de consum iar noi nu ne-am apropiat nici pe departe, ci pur si simplu am mers relaxati, vara, pe o autostrada, cu o viteza constanta si climatizarea pornita.

 

Un mic secret pe care trebuie sa-l stiti este acela ca nu trebuie sa va aventurati prea departe in afara drumurilor asfaltate. Captur nu a fost gandit cu adevarat pentru astfel de escapade. Nu are tractiune integrala, nici macar in lista de optionale chiar daca exista in gama versiunea XMod. Totusi, cei 260 mm ai lui Captur sunt cu siguranta mult mai utili decat cei 165mm ai lui 2008 in cazul in care sunteti surprinsi de un drum cu denivelari si aveti pneurile potrivite.

 

Optional mai puteti comanda sistemul de infotaiment dezvoltat cu cei de la LG denumit MediaNav. Controlat prin intermediul unui ecran tactil de 7 inch, acesta are functii precum GPS, MP3 si se poate conecta la telefoane prin Bluetooth pentru a-i permite soferului sa poarte convorbiri in perfecta siguranta sau sa-si asculte muzica preferata. MediaNav este sistemul intalnit si pe modelele Dacia, sistem de care sunt pur si simplu indragostit iar Captur poate fi comandat alaturi de un sistem mai avansat, R-Link, disponibil pentru un pret putin mai mare. Pe langa functiile MediaNav, R-Link ofera aproximativ 50 de aplicatii downlodabile, conectivitate la internet si functie de recunoastere a vocii.

IMG_9168

 

Concluzia finala

Renault trebuie sa transforme in profit lupta pe care o duce in Europa intr-o piata auto care nu traverseaza cea mai infloritoare perioada. Astfel, noile modele ale francezilor ofera un aspect mai dezirabil si sunt pozitionate putin mai sus decat cele pe care le inlocuiesc. Chiar daca imparte multe elemente cu Nissan Juke, Captur are un design mai echilibrat si care nu divide asa de mult parerile dar si un interior mai inteligent.

 

Cu preturi care graviteaza in jurul a 15.000 euro, Captur este exemplul perfect al noii strategii de marketing de la Renault si este un competitor de temut intr-un segment destul de aglomerat precum este cel al cross-overelor. Personal consider ca noul motor diesel mai puternic si cutia de viteze in cinci trepte au creat o masina si mai echilibrata decat era Captur pana acum.