Drive Test Nissan Navara – 2.5 dCi Double Cab

 

Compania Nissan Motors a sarbatorit anul trecut 80 de ani (26 decembrie) de existenta, avand la activ peste 100 de modele construite, aici fiind incluse si modelele Datsun si Infinity. Ca si pasionat de motorsport nu pot sa ascund faptul ca Nissan se numara printre marcile mele preferate, firma nipona fiind angrenata la nivel inalt in competiile internationale de motorsport. Si aici vorbim in primul rand de Le Mans 24H unde Nissan este alegerea care predomina categoria LMP 2 in ceea ce priveste motorizarea acestor prototipuri.

 

Inovatia si dezvoltarea sunt principalele caracteristici daca vrei sa existi in aceasta industrie si mai mult decat atat trebuie sa fii in stare sa impui un trend in domeniu daca vrei sa fii in top, spunea in urma cu ceva timp Carlos Ghosn, Nissan CEO, principalul responsabil de renasterea modelului GT-R. Si astea nu sunt doar vorbe, Nissan lucrand intens la proiectul ZEOD RC pentru Le Mans 2014, un automobil 100% electric. Pe piata mondiala a automobilelor electrice Nissan este lider prin modelul LEAF care s-a vandut in peste 74000 de exemplare.

 

Toate acestea sunt insa inutile daca nu reusesti sa oferi oamenilor ceea ce isi doresc, gusturile si necesitatile fiind extrem de diferite de la o persoana la alta. De aceea nu trebuie sa ne mire faptul ca in portofoliul celor de la Nissan figureaza si un pick-up disponibil pentru piata din Europa, chiar unul dintre cele mai puternice disponibile la ora actuala. Desigur este vorba despre Navara care beneficiaza de o unitate motoare  de 190 cp. Nissan mai are un pick-up echipat cu un motor V8 de 317 cp, Titan, dar este destinat exclusiv pietei americane.

Nissan-Navara-00822

Cum arata?

 

Ca un mic monstru. Cel putin asta este prima impresie cand te trezesti in fata cu pick-up-ul de peste 2.2 tone si cu o garda la sol care te va ajuta sa depasesti orice obstacol. Sigur ca atunci cand auzi cuvantul pick-up te gandesti la o masina de carat cu care iti faci treaba in timpul saptamanii, iar in weekend sau cand doresti o iesire la un restaurant apelezi la masina de “oras”. Nu este cazul lui Navara care beneficiaza de un interior de lux unde pielea predomina si te poti bucura de navigatie, climatizare, sistem audio 8+1 Bose, pilot si limitator de viteza, comenzi pe volan, Bluetooth pentru telefonul mobil si multe alte lucruri menite sa ne faca viata cat mai usoara la bordul acestui pick-up.

 

Nici exteriorul nu a fost neglijat, clientul avand posibilitatea de a opta pentru o vopsea metalizata, geamuri cu tenta inchisa pe spate sau jante de aliaj de 18 inch. Navara gazduieste cu usurinta cinci pasageri, bancheta spate dispune si de o cotiera centrala care va ajuta la relaxare daca in spate calatoresc doar doua persoane. Pe locurile din fata este imposibil sa nu iti gasesti o pozitie confortabila scaunele fiind inalte si oferind o priveliste de ansablu foarte buna. Modelul era echipat si cu trapa, o adevarata bucurie in zilele insorite asa cum am avut nororc sa fie pe parcursul testului nostru.

 

Nissan-Navara-00808

Cum se conduce?

 

Surprinzator de usor. Cu un cuplu de 450 Nm disponibil de la 2000 rpm, masina este extrem de agila in ciuda masei mari, motorul fiind unul perfect pentru acest pick-up, chiar daca cel de 3.0 l isi face treaba si mai bine, cel din urma avand cilindri dispusi in configuratie V, fiind mult mai flexibil si oferind chiar si un sunet extrem de placut la accelerari.

 

Tinuta de drum este excelenta pe drumurile asfaltate indiferent daca masina este incarcata sau goala, insa pe drumurile off-road masina se comporta mult mai bine incarcata decat atunci cand bena este goala si asta datorita suspensiei spate cu arcuri pe foi asa cum ii sta bine unui pick-up care are in principal rolul de caraus.

 

Cutia automata te scuteste de schimbatul treptelor de viteza, care nu isi are rostul la o masina utilitara insa daca doresti poti face si acest lucru, mai cu seama atunci cand doresti pastrarea unei trepte de viteza daca terenul este mai dificil. Conditiile dificile nu trebuie sa va sperie cu aceasta masina care se simte ca pestele in apa in afara drumurilor neasfaltate iar modul 4×4 face fata cu brio oricarei provocari. Daca ajungeti in punctul in care spuneti ca nu se mai poate, cuplati modul 4×4 cu reductor si veti iesi din impas.

 

Consumul este unul decent pentru o astfel de motorizare si capacitatile masinii, noi obtinand un consum de aproximativ 7.9l/100km extraurban cu respectarea limitelor de viteza. Masina ofera o autonomie situata in jurul valorii de 800km, lucru real noi parcurgand aproximativ 650km cu un pic peste trei sferturi de rezervor.

 

Nissan-Navara-00794

Concluzie

 

Navara este alegerea perfecta pentru cei care locuiesc in afara oraselor, masina fiind versatila atat in afara asfaltului cat si in cazul unei iesiri la un restaurant. In orasele aglomerate poate fi un pic mai dificil de manevrat mai ales pe stradutele inguste si in aglomeratia zonelor urbane, insa in micile orase cu un trafic mai normal si in afara acestora, Navara este o adevarata incantare.        

 

foto: Catalin Oprea