Testele pentru noile anvelope Pirelli in Formula 1 incep astazi

  • SEZONUL 2011 DEMAREAZĂ PE CIRCUITUL DIN ABU DHABI, PIRELLI FURNIZÂND ANVELOPE PRINTR-UN ACORD DE TREI ANI 2011-2013
  • În zilele de Vineri şi Sâmbătă, cele 12 echipe vor testa pentru prima dată anvelopele Pirelli de anul viitor
  • Vor fi folosite anvelopele Slick, cu compuşi medii şi moi, care se deosebesc printr-o bandă colorată de pe flanc.  Fiecare echipă va avea opt seturi de anvelope puse la dispoziţie pentru cele două zile de testare
  • Testul din Emiratele Arabe Unite marchează revenirea Pirelli în F1 după o absenţă de 19 ani. Compania Italiană producătoare de anvelope a adus la Abu Dhabi, pentru debut 384 anvelope şi 30 de oameni
  • Echipa Pirelli de Formula 1 a încheiat acum prima fază de testare, după opt teste private şi 7000 kilometri pe circuite provocatoare din toată Europa

Paul Hembery, Directorul motorsport Pirelli: “Venim la aceste teste cu foarte multă încredere şi satisfacţie deplină în ceea ce priveşte activitatea desfăşurată până în prezent. Testele din Europa ne-au oferit toate datele de care am avut nevoie in această fază de dezvoltare. Mâine va avea loc cea de-a doua fază …”

Cei 5.5 kilometri ai circuitului Yas Marina din Abu Dhabi vor fi gazda debutului Pirelli,  ca furnizor oficial de anvelope pentru Formula 1, compania italiană revenind în lumea motorsport-ului după o absenţă de 19 ani. Cele 12 echipe, care tocmai au încheiat Campionatul Mondial de Formula 1 2010 pe circuitul Yas Marina vor testa anvelopele Pirelli pentru prima dată – dând undă verde noului sezon şi, în acelaşi timp acordului pe trei ani cu legendara firmă italiană, acord referitor la furnizarea de anvelope. Două zile de teste vor avea loc azi şi sâmbătă între 09.00-17.00.

Soare, vânt uşor şi temperaturi ambientale de aproximativ 34 de grade, care se traduc printr-o temperatură a pistei de aproximativ 48 de grade, se vor afla pe ordinea de zi pe parcursul acţiunii din acest week-end.

Primul test al noilor pneuri pe care îl vor avea echipele este rezultatul unui program de opt teste private pe care Pirelli l-a efectuat, începând cu 19 August, când anvelopele au luat contact cu pista pentru prima dată. De atunci, Toyota TF109 aleasă ca maşină de testare a adunat aproximativ 7000 kilometri avându-i pe Nick Heidfeld, Romain Grosjean şi Pedro De La Rosa la postul de control, în toate condiţiile atmosferice şi pe numeroase circuite din Europa. Pe pistele de la Mugello, Monza, Barcelona, Valencia, Jerez şi Le Castellet, specialiştii Pirelli conduşi de Paul Hembery au testat cu succes toate versiunile solicitate prin regulament FIA, şi care vor fi furnizate în campionatul din 2011: cele 4 versiuni ale anvelopei slick, de la  supermoale la dură, intermediară şi de ploaie.

Întâmpinăm primele teste oficiale cu încredere şi satisfacţie”, explică Paul Hembery, directorul echipei F1 Pirelli. “ Probele realizate în Europa ne-au furnizat toate informaţiile de care aveam nevoie în această fază de cercetare şi dezvoltare.  Piloţii şi specialiştii tehnici ale echipajelor ne vor comunica începând de mâine, opinia lor, dar şi sugestiile extrem de importante pentru a se trece la cea de-a doua fază a dezvoltării pentru care suntem deja pregătiţi”.

Testele de la Abu Dhabi, organizate şi gestionate de către echipele care au ales singure modalităţile şi parametrii probelor, se vor concentra asupra anvelopei slick cu amestec mediu şi amestec moale, distingându-se după culoare liniei desenate pe flancuri, implicând o singură maşină din partea fiecarei echipe. Fiecare echipă va avea la dispoziţie 8 seturi de anvelope, 4 pentru prima zi de probe, şi 4 în cea de-a doua zi de probe, ceea ce înseamnă pentru Pirelli echivalentul a 384 de anvelope. Echipele vor fi asistate în timpul probelor de către tehnicii şi specialiştii în Formula 1, de la Pirelli. Fiecare echipă va avea la dispoziţie un inginer al Grupului italian pe întreaga perioadă a testelor, putându-se baza totodată pe întreaga echipă Pirelli prezentă la Abu Dhabi şi care numără 30 de persoane. Inginerii şi tehnicieniii Pirelli se vor întâlni încă de astăzi cu toate echipele pentru un briefing general în care vor fi definite detaliile şi parametrii de evaluare pentru teste. La sfârşitul zilelor de probă va avea loc o întâlnire ulterioară între Echipe şi Pirelli pentru discutarea şi prelucrarea datelor adunate.

După Abu Dhabi, la începutul lunii decembrie, vor fi reluate testele în regim privat pe circuitul de la Bahrain, Pirelli pregătind astfel probele oficiale cu echipele, probe prevăzute a demara în ianuarie 2011.

Echipa F1 Pirelli, compusă din specialişti internaţionali are sediul la Milano unde se află Centrul de Dezvoltare şi Cercetare Pirelli Tyre. Acest centru a reprezentat din totdeauna inima tehnologiei Grupului Pirelli, numărând peste 1000 de cercetători împărţiţi în 5 centre din întreaga lume. Activităţile sportive sunt dintotdeauna pentru Pirelli laboratorul în care Grupul a dezvoltat cele mai importante invenţii din sectorul anvelopelor.

În 2011, Pirelli va furniza în total 50.000 de anvelope, pentru întreg Campionatul de Formula 1. Anvelopele vor fi produse în zona „ sport” din cadrul fabricii Pirelli din Izmit, Turcia, una dintre zonele cele mai moderne ale fabricii, dedicată în întregime anvelopelor pentru competiţii. Tehnicienii Pirelli au pus la punct maşinile şi tehnologia potrivită pentru producţia anvelopelor destinate acestui tip de competiţii.

Furnizarea anvelopelor pentru Formula 1 completează implicarea Pirelli în lumea sportului cu motor  în care Grupul Italian este activ încă din 1970 când a câştigat competiţia  Paris-Pechino. Pirelli este în prezent furnizor unic pentru cele mai importante competiţii mondiale atât în sectorul auto cât şi în secţiunea moto între care amintim: Campionatul Mondial Gp3, WRC, Rolex Sports Car Series în America de Nord precum şi Campionatul Mondial de Superbike. Putem menţiona şi participarea la peste 70 de campionate naţionale şi internaţionale. Ultimul Grand Prix la care a participat Pirelli a fost în anul 1991, în Australia în calitate de partener pentru Echipa Benetton. Tot în 1991 a fost obţinută şi ultima victorie Pirelli în cadrul Grand Prix-ului din Canada.