Frumoasa din padurea adormita

Saptamana trecuta am fost invitati sa testam, in premiera pentru Romania, noul membru din familia Peugeot, modelul 208. Pentru ca in ziua ce a urmat evenimentului am fost ocupati cu Raliul Moldovei Bacau, castigat de altfel tot de un model Peugeot, insa 207 S2000, si, pentru ca jurnalul de calatorie cu noul 208 a fost unul de poveste, am decis sa acordam o atentie sporita acestei aventuri.

 

Expozitiunea

 

In dimineata zilei de miercuri 23 mai la ora 8.00 am ajuns la sediul Trust Motors, unde 11 automobile Peugeot 208 ne asteptau cuminti in fata sediului, pentru a ne purta in calatoria plina de surprize placute.  Dupa o scurta prezentare a programului zilei si sublinierea punctelor de atractie ale calatoriei, ne-am imbarcat, in formula de doi sau trei jurnalisti, la bordul lui 208, noua arma a celor de la Peugeot din clasa B, clasa dedicata segmentului sub-compact. Startul modelelor din aceasta clasa a fost dat de modelul 205, in anul 1983 si a fost continuat de succesul neegalat pana in prezent al lui 206, modelul 207 neavand acelasi impact precum predecesorul sau.

 

Intriga

 

Impreuna cu Radu Buhanita de la AutoTest, pe care am avut placerea sa il am ca partener de calatorie, am inceput lupta cu traficul bucurestean din jurul orelor 9.00, la bordul unui model 208 cu cinci usi, pus in miscare de un motor e-HDi 1.6l FAP, ce dezvolta o putere de 92 cp, si o cutie de viteze manuala cu cinci trepte. Initial am zabovit timp de cinci minute sa admiram interiorul elegant al 208-ului si sa vedem cu ce noutati ne mai surprind designerii francezi de aceasta data. Noul volan si display-ul tactil de 7 inch atractia din habitaclu, au fost cele doua elemente primordiale care ne-au acaparat intreaga atentie.

 

Desfasurarea actiunii

 

Nu este nevoie sa va descriu atmosfera din mirificul trafic de la ora 9 din Bucuresti, insa odata porniti la drum am inceput sa descoperim mai in detaliu masina. Lasandu-l pe Radu la volan, am trecut la studierea ecranului tactil care reprezinta o noutate pentru constructor, acesta avand o interfata extrem de usor de utilizat si care inglobeaza functiile de radio-cd, kit Bluetooth hands-free, conexiune USB pentru fisiere muzicale si nu in ultimul rand navigatia, care este disponibila la un pret extrem de competitiv pe piata de aproximativ 500 euro fara TVA.     

 

Sistemul Stop&Start, cu care era echipat modelul, si-a facut simtita prezenta in traficul congestionat din capitala, atragandu-mi atentia in mod deosebit. 208 nu a fost prima masina echipata cu un astfel de sistem cu care am mers, insa am sesizat ca oprirea motorului se realiza din momentul in care viteza scadea sub 20km/h iar pozitia levierului de viteze se regasea in pozitia neutra. Reactivarea acestuia se realizeaza aproape instant si insesizabil pentru conducator gratie unui alternator reversibil, al unui sistem de control al acestuia si o baterie hibrida care stocheaza si furnizeaza energie aditionala in momentul demararii.

 

Odata evadati dintr-un Bucuresti ploios, pe faimosul DN1, am inceput sa resimtim din calitatile motorului diesel, cuplul de 230Nm facandu-se resimtit foarte repede in jurul a 1800 rpm. Acest lucru, coroborat cu noul volan in trei spite, mai mic in dimensiuni cu trei centimetri fata de cel al generatiei anterioare, te fac sa te simti intr-o masina mai degraba cu tenta sportiva decat in una de familie. Acest lucru m-a incantat, insa abia pe drumul de intoarcere, cand am trecut la comezile cochetei masinute.

 

Punctul culminant        

 

11.30 a fost ora la care am ajuns la Palatul Cantacuzino din Busteni, un loc rupt parca de realitatea si rutina zilnica. Palatul Cantacuzino a fost finalizat in anul 1911 si este format din patru corpuri. Cladirea a apartinut familiei Cantacuzino pana in anul 1948 atunci cand, odata cu nationalizarea, a trecut in patrimoniul Ministerului de Interne, fiind folosit pe post de sanatoriu. In acest moment palatul a trecut in proprietate privata, iar actualii proprietari l-au transformat in muzeu, reincepand totodata si o serie de  restaurari ale acestuia.

Dupa o interesanta vizita a acestuia, pe care personal v-o recomand, am plecat din nou la drum avand ca destinatie finala Timisul de Jos. Acolo ne astepta dl. Marius Cocu, director de marketing si comunicare al Trust Motors, care ne-a prezentat in detaliu noutatile lui 208. Printre multe alte lucruri, am aflat de la el despre noile motorizari in 3 cilindri ce poarta numele de cod EB si care echipeaza modelul 208. Acestea urmaresc consumul redus de carburant si emisii de CO2, oferind in acelasi timp un nivel de performanta comparabil cu motoarele in patru cilindri. Despre tehnologiile folosite pentru aceste motoare ne-ar trebui un articol separat sa va povestim, de aceea cel mai bine cred ca ati putea sa contactati unul din dealerii Peugeot pentru detalii complete si cu aceasta ocazie sa solicitati si un test drive.    

 

Deznodamantul  

 

Lungul drum spre casa, care s-a dovedit a nu fi deloc asa, a fost o placere timpul zburand la volanul celui mai nou membru al familiei Peugeot. Daca in momentul in care am plecat din Bucuresti am mers cu un model in 5 usi, la intoarcere am putut sa ma bucur de modelul in trei usi, personal fiind fan al acestui tip de caroserie. Motorizarea a fost identica cu cea a modelului in cinci usi, tinuta de drum fiind la fel de buna si precisa. Punctul forte, din punctul meu de vedere la acest nou model, este volanul perfect, asa cum l-am denumit eu. In sfarsit, comenzile de pe volan au fost integrate efectiv in volan, nemaifiind pe traditionalele joystik-uri ale celor de la Peugeot.

 

208 este un model care creeaza senzatie in momentul aparitiei, dovada fiind si capetele intoarse de pietoni dupa acest model pe parcursul calatoriei noastre. Mie personal mi-a placut si mai mult, pentru ca acesta reprezinta baza modelului cu care constructorul francez participa in raliuri, 208 R2 debutand deja in mainile lui Stephane Sarazzin in Raliul Corsicii desfasurat la inceputul acestei luni.