Cum se combină distracția cu munca la 16 ani

Adi Iliescu devine un nume tot mai prezent în motorsportul românesc. Ușor, ușor, puștiul pentru care carnetul de șofer abia se vede la depărtare în orizont, acumulează experiență și speră să pună probleme din ce în ce mai mari în cadrul întrecerilor de viteză în coastă.

 

Aflat la al doilea sezon în campionatul intern, Adi Iliescu a făcut deja un salt semnificativ în carieră. Dacă primul an l-a petrecut la bordul unei Dacia Logan de Grupa H, sezonul 2013 îl găsește la comenzile unui Renault Clio 2 RS de Grupa A. Marele Premiu al Brașovului a reprezentat prima etapă din Campionatul Național de Viteză în Coastă Dunlop 2013. Pentru toată lumea era un moment așteptat încă din octombrie, de la finalul stagiunii precedente. Peste 90 de piloți s-au înscris la startul competiției desfășurate pe Drumul Poenii, pe o distanță de 5,25 km.

 Adi Iliescu - Poiana Brasov 2013 - 42

Cu numărul de concurs 44 figura pe ordinea de start tânărul Iliescu. Pauza competițională, plus lucrările de reconstrucție ale automobilului de concurs (efectuate de echipa de la Coasta de Est Performance, împreună cu cei de la Vip Best Cars), ale cărui setări nu erau definitivate, l-au determinat pe Adi să abordeze cu precauție această primă etapă. Sub supravegherea a tatălui său, Sorin Iliescu, cel care-i veghează cu o atenție deosebită pașii făcuți în acest sport fascinant, juniorul a folosit ziua de sâmbătă pentru a se reacomoda cu ritmul competițional și pentru a face ultimele reglaje de finețe pentru ca totul să funcționeze ca la carte.

 

Ziua a decurs excelent, timpii obținuți fiind încurajatori; mai mult, Adi a avut ocazia să se familiarizeze și cu un set nou de anvelope slick de competiție. Cu sprijinul mecanicilor de la Auto Leluțiu mașina de concurs s-a prezentat impecabil la start. Ziua de duminică, în care erau programate și cele două manșe de concurs efective, a debutat cu două urcări de antrenament. Dacă timpii obținuți au fost excelenți, nu același lucru se poate spune și de norocul tânărului, pus greu la încercare de o defecțiune a transmisiei Sadev. Din motive nedescoperite încă treapta a treia a putut fi cuplată doar ocazional, evoluția  tânărului pilot fiind bulversată complet.

 Adi & Sorin Iliescu

Fără a reuși să dea de cap problemei Adi a evoluat la potențialul maxim pe care l-a putut atinge în condițiile date încheind prima etapă a sezonului 2013 pe poziția a 40-a în clasamentul Open al cursei. La Clasa 2 a Grupei A Iliescu a ocupat poziția a patra în clasament, în timp ce în ierarhia juniorilor s-a clasat al doilea. Rezultate excelente pentru puștiul de 16 ani, care cel mai probabil ar fi fost și mai spectaculoase dacă materialul de concurs nu și-ar fi făcut de cap pe nervii săi.

 

Adi Iliescu - Poiana Brasov 2013 - 76După Brașov pot spune că am plâns cu un ochi, iar cu celălalt am râs. Pe de o parte am rămas cu o nemulțumire față de evoluția mea din concurs, când problemele de transmisie și de timonerie m-au împiedicat să evoluez la capacitate maximă. Dar, pe de altă parte sunt foarte mulțumit de acomodarea cu Clio. Este o mașină cu potențial, alături de care voi putea face rezultate deosebite, după ce ne mai “împrietenim”. Îi mulțumesc domnului Leluțiu pentru sprijinul logistic acordat, și nu numai, și tatălui meu care face tot posibilul ca evoluțiile mele să crească în consistență. Acum nu ne rămâne decât să ne pregătim temeinic pentru Rânca, unde sper să las ghinioanele acasă și să obțin un rezultat cât mai frumos.”

 

Următoarea etapă din CNVCD se va desfășura în stațiunea gorjeană Rânca, pe Transalpina, în perioada 18-19 mai 2013.

 

Credit foto: Mihaela și Sorin Pop – RallyZoom.ro

 

Filmulețul următor prezintă evoluția lui Adi Iliescu în prima manșă de concurs de la Brașov, desfășurată duminică.