Jerez – Prima sesiune de teste s-a incheiat – Partea II

Lotus

F1 Testing Jerez Day 1

Noul E21 si-a facut debutul pe pista sub pilotajul lui Roman Grosjean. Pilotul francez a fost in prima parte a zilei cel mai rapid de pe circuit, ajungand la finalul zilei pe locul al 3-lea. A parcurs un numar de 54 de tururi cu noul monopost, iar cel mai rapid dintre acestea a fost cronometrat cu 1:19.796. In aceasta prima zi, cei de la Lotus au colectat date cu privire la temperaturile unor componente, au verificat functionalitatea tuturor sistemelor de pe monopost si au evaluat performantele acestuia cu pachetul aerodinamic initial. Tot in aceasta zi au mai testat si comportamentul monopostului pentru diferite pozitii ale balastului. In a doua parte a zilei, inginerii de la Lotus au inlocuit sistemul KERS, ceea ce l-a tinut pe Grosjean departe de pista pentru o periada buna de timp. Dupa aceasta zi, francezul a declarat:“Feedback-ul venit din partea monopostului este unul pozitv. Este foarte asemanator cu E20, chiar daca de afara arata diferit. Sunt fericit ca nu am avut probleme majore si am putut sa ne concentram pe ceea ce am avut de facut.”. Directorul tehnic, James Allison a adaugat:“In mare, a fost o prima zi promitatoare si speram ca si celelalte zile sa continue sub acest tipar.”

 

In cea de a doua zi, Roman Grosjean a stabilit cel mai rapid timp al zilei, 1:18.218. Inginerii de la Lotus, prin cele 95 de tururi parcurse de E21 au continuat munca din prima zi si in plus au analizat comportamentul monopostului cu diferite tipuri de pneuri. “A fost o zi foarte buna. Chiar daca nu inseamna nimic sa fii cel mai rapid in teste, ma bucur ca am putut realiza aceasta performanta. Inca nu am inteles pe deplin comportamentul pneurilor, dar de acest lucru se va ocupa Kimi in zilele urmatoare.”, a declarat Grosjean. Alan Permane, directorul operatiunilor la nivelul circuitului s-a aratat incantat de E21:“Sunt foarte multumit de ceea ce am realizat azi. Astazi ne-am focalizat atentia pe comportamentul pneurilor in functie de setarile monopostului.”

13.02.07.jerez.wednesday.pr.pic.3

Kimi Raikkonen s-a urcat la volanul monopostului E21 in ultimele doua zile de teste din Spania. Prima sa zi nu a decurs conform planului, fiind incheiata prematur, din cauza unei probleme la ambreiaj, survenita in turul al 41-lea. Raikkonen a avut al 4-lea cel mai rapid tur al zilei, cronometrat cu 1:19.200. Inginerii au testat diferite variante si elemente din sistemul de evacuare. La nivel aerodinamic, cei de la Lotus au incercat diferite setari pentru a-l ajuta ajuta pe Raikkonen sa inteleaga comportamentul monopostului. La finalul zilei, finlandezul a declarat:“E21 se comporta bine, chiar daca balansul nu este pe placul meu. Suntem constienti ca masina este mai  rapida, dar ne-am axat pe ceea ce trebuia sa testam.”

 

Lotus a incheiat saptamana de test cu cel mai rapid tur in ultima zi. Din totalul de 83 de tururi parcurse de Kimi Raikkonen, cel mai rapid a fost cronometrat cu 1:18.148. Raikkonen s-a aratat multumit de update-urile aduse:“Am continuat munca de ieri si am facut progrese semnificative. Am inceput sa ma obisnuiesc cu monopostul, dar mai avem de lucru.”.

 

Mercedes-Benz

1036727917-204013422013

Mercedes AMG a lansat monopostul F1W04 in dimineata primei zile de la Jerez. Noul monopost reprezinta un upgrade fata de cel de anul trecut, in special la nivel aerodinamic: o noua aripa fata formata din 5 elemente, o noua generatie a evacuarii de tip Coanda. Au pastrat suspensia de tip pushroad pe puntea fata si cea pullroad pe puntea spate. Totodata, inginerii de la Mercedes au acoperit diferenta de nivel dintre nasul si corpul monopostului. Aceasta prima zi nu a fost una foarte buna pentru nemti, Nico Rosberg reusind sa parcurga doar 11 tururi. Numarul mic de tururi parcurse s-a datorat unei probleme la nivelul unor cabluri electrice care au facut ca combustibilul nears, de pe teava de esapament, sa se aprinda. Chiar daca abia a apucat sa faca cateva tururi, Nico Rosberg s-a aratat multumit de monopost:“Am avut o problema electrica, dar acum incercam sa o reparam. Cat timp am fost pe circuit, masina s-a comportat bine.”.

Rosberg-fire

Nici in cea de a doua zi, monopostul Mercedes nu a fost ocolit de probleme. Lewis Hamilton,  in timpul turului al 16-lea a ramas fara frane pe puntea spate ceea ce l-a facut sa loveasca zidul de protectie. Pilotul britanic nu a patit nimic, spre deosebire de monopostul pe care il pilota, care a ramas fara aripa fata si inca cateva elemente, ceea ce a cauzat incheierea zilei pentru Mercedes. Problema a fost cauzata de sistemul hidraulic al franelor de pe puntea spate. Lewis Hamilton a declarat dupa accident:“Am avut un start bun, dar din pacate, acea defectiune ne-a facut sa ne incheiem ziua prematur. Este bine totusi ca s-a intamplat aici si nu intr-un mare premiu.”

crash

A treia zi a fost cu noroc pentru Mercedes, Nico Rosberg a reusit sa parcursa o distanta de 655 km, incercand sa recupereze cele doua zile pierdute. Inginerii au testat o noua aripa fata si alte cateva componente pe intreg parcursul zilei. La finalul zilei cei de la Mercedes au efectuat si un antrenament pentru pit-stop. Nico Rosberg a declarat dupa ultima sa zi de teste:“Sunt foarte fericit si cred ca este un record pentru mine sa acopar aproximativ 150 de tururi. Sa conduci distanta dintre Silverstone si Spa fara probleme, este o reusita pentru toata echipa.”

 

Lewis Hamilton a incheiat prima sesiunea de teste pentru Mercedes, acoperind un numar de 145 de tururi. Britanicul s-a axat pe adaptarea cu noul monopost, netestand nicio componenta. “Astazi am reusit sa vedem de cat este capabila masina. In mare suntem la acelasi nivel la care ne asteptam.”Ross Brawn a declarat la finalul saptamanii:“Dupa un inceput dificil, ultimele doua zile au fost asa cum am sperat. Se poate observa o diferenta enorma fata de nivelul la care eram anul trecut, dar stim ca mai avem mult de lucru pentru a imbunatati masina.”