Roumanie Historic Winter Rally 2017 la final

Roumanie Historic Winter Rally, competiție desfășurată în parteneriat francez în perioada 16 – 18  februarie 2017, aduce în atenție revirimentul competițiilor cu vehicule istorice.

Artizanul principal al acestui raliu este Paul Lacombe, fostă glorie a raliurilor, în prezent organizator de competiții și instructor profesionist pentru piloți de circuit și pentru cei care participă la competiții pe zăpadă și gheața.

 

Prima competiție la care am participat în România a fost Raliul Dunării – Dacia în anul 1990, la Baia Mare. Acela a fost momentul în care m-am îndrăgostit de România.  Am revenit cu plăcere și emoție la competițiile din România. L-am cunoscut pe George Grigorescu a cărui carieră sportivă este impresionantă, mi-a plăcut că a organizat o cupă monomarcă în campionatul din România, Cupa Dacia. Însă eu mi-am dorit să aduc ceva nou în motorsportul românesc. Cu ajutorul lui George Grigorescu și al lui Simon Árpád am reușit să organizăm un raliu pe zăpadă pentru mașini istorice. Dacă inițial mi-am dorit să derulez acest concurs la  Baia Mare, după ce am participat în anul 2016 la Winter Rally Covasna, mi-am dat seama de potențialul probelor din jurul localității Comandău și am apreciat organizarea părții române. Sunt fericit că acest raliu s-a desfășurat în condiții bune. Atmosfera a fost foarte frumoasă, concurenții s-au bucurat de probele speciale, de peisaj, de ospitalitatea gazdelor. Vom relua acest raliu pe zăpadă și gheață și în anul următor,a declarat Paul Lacombe.

Vântul răsfirat printre ramurile arborilor, vremea frumoasă și temperaturile în ușoară creștere au determinat constant schimbarea aderenței pe probe. Din cele 23 de echipaje care au luat startul, au terminat raliul 18, fiind înregistrate 5 abandonuri, două ieșiri în decor și 3 abandonuri tehnice.

 

Nu am avut probleme majore. Rezultatul efortului în organizarea și desfășurarea raliului se vede în zâmbetul sportivilor, în atmosfera de entuziasm și satisfacție. Am reușit să desfășurăm prima ediție Roumanie Historic Winter Rally cu bine. Particularitatea acestui raliu sunt cele două grupe: VHC dedicată competiției de viteză și VHRS dedicată competiției de regularitate. Vom ține cont de sugestii și sunt convins că ediția următoare va avea elemente de atracție și spectacol adecvat. Mulțumesc tuturor pentru implicare, pentru efort. Vă așteptăm la următoarele raliuri, a menționat Simon Árpád, organizatorul competiției.

Două echipaje feminine ne-au arătat că țin pasul cu ritmul raliului și că se adaptează ușor la condițiile acestuia.

 

Echipajul Albertini Marie Christine/Graulier Isabelle, Alpine A110, Franța nu au avut nicio reticență să facă spectacol pe probe. Ne-a plăcut foarte mult aici. Am avut momente în care am glisat la limită pe probe și ne bucurăm că am terminat acest raliu. Vom reveni cu plăcere, a precizat Albertini Marie Christine.

Retromobil Club România a fost reprezentat de două echipaje românești la acest raliu. Nu aveam cum să ratăm acest raliu. Imediat după ce ne-am întors la Rallye Monte Carlo Historique 2017 am făcut toate demersurile tehnice și administrative pentru a participa. Sunt fericit să văd, că după resuscitarea motorsportului românesc pentru mașini istorice din anul 2016, avem o competiție atât de frumoasă la care au participat echipaje din afara României. Felicitări tuturor sportivilor și celor implicați în organizarea raliului. Pentru iubitorii motosportului avem o surpriză. În sezonul 2017 echipa Just Classics Motorsport vine în Campionatul Național de Raliuri și cu un echipaj feminin: Bucovicean Mirela/ Georgiana Gologan – Ford Escort MK II. Am profitat de oportunitatea oferită de Roumanie Historic Winter Rally pentru a se obișnui cu modelul menționat, a mărturisit Georgios Ladopoulos, Director Just Classics Motorsport.

Credit foto: A&B – Adrian Torjoc – Bogdan Barabaș

Câștigători:

Grupa VHC – dedicată competiției de viteză:

  1. Ferrier Patrick/Bussod Laurence – AX 4×4.
  2. Chabloz Paul/Chabloz Pierre – BMW 325 iX
  3. Marie Jacques/Lafaye Gerard – Opel Kadett GTE

 

Grupa VHRS – dedicată competiției de regularitate:

  1. Torrejon Eric/Torrejon Joa – Lancia Delta
  2. Tenedor Jean Pierre/Berruer Fabrice – Toyota Celica
  3. Georges Daniel/Haxaire Hubert – BMW 325 iX

 

Roumanie Historic Winter Rally – un eveniment organizat de Clubul Auto Crono sprijinit de DRE Racing Team din Covasna, sub tutela FRAS.

 

Parteneri oficiali: Primăria Covasna, Primăria Comandău.

Parteneri tehnici: Hotel TTS, Metalubs Romania, Land Rover International, Lazar Group Brasov.

Parteneri media: Autorally, Autostiri.ro, Racingmedia.ro, RPM Racing.ro,

Parteneri media locali: Haromszek, Hirmondo, Covasna media.ro., Mesagerul de Covasna.

 

Evenimentul s-a desfășurat sub directa supraveghere a Poliției Comandău, Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Covasna, Serviciul de Ambulanță Covasna, Jandarmeria Covasna.

Concursul s-a desfășurat pe traseul pus la dispoziție de Regia Națională a Pădurilor Romsilva, Direcția Silvică Sf. Gheorghe și Ocolul Silvic Comandău.