Endurocross la 1.200 metri altitudine

Mani Gyenes a câștigat cea de a doua ediție a Cheile Grădiștei Endurocross, competiție care în acest an s-a desfășurat la o altitudine de 1.200 metri. Ca și în 2009 traseul a fost creionat de Alex Gârbacea, unul din piloții români care concurează în Campionatul Mondial de Rally-Raid.

Cheile Grădiștei Holiday Complex s-a transformat sâmbătă, 7 august, în locația ideală pentru un show de endurocross la care au luat parte cei mai buni rideri din România. După ce în 2009 competiția s-a ținut în aproierea complexului situat pe drumul dintre Moeciu de Jos și Moeciu de Sus, în acest an organizatorii au decis să ducă cursa la înălțime.

În apropierea zonei numită Cheile Grădiștei Fundata s-a amenajat traseul de endurocross care a avut în total 8 km, fiind format dintr-o zonă asemănătoare cu cea de pe circuitele de motocross și una caracteristică enduroului.

Fani ai sportului cu motor au venit să îi vadă la lucru pe riderii care au concurat în Dakar și Campionatul Mondial de Rally Raid cum este cazul lui Mani Gyenes, Marcel Butuza și Romeo Duicu; și piloți care câștigă curse de motocross în campionatul național și vor să guste și din adrenalina oferită de cursele de enduro, cum este cazul lui George Căbăl.

Evenimentul, care este unic în Europa prin prisma faptului că se desfășoară într-un holiday complex, a contat în 2010 ca a 7-a etapă a Campionatului Național de Endurocross.  Mani Gyenes, care are deja trei titluri de campion național, a venit la Cheile Grădiștei hotărât să câștige având în vedere că își dorește al patrulea titlu. Pilotul Vectra Racing a câștigat fără prea mari probleme etapa la clasa A (avansați), deși imediat după turul în care a oprit să alimenteze a fost depășit de George Căbăl. În cele din urmă motocrosistul de la MotoClub Vectra a terminat cursa pe locul 2.

Ultima treaptă a podiumului clasei A a fost ocupat de Mircea Otto, târgumureșeanul profitând de incidentul în care a fost implicat Marcel Butuza. Chiar în primul tur acesta a fost lovit într-o zonă îngustă a traseului de Cristinel Babeș și din păcate acesta din urmă a fost nevoit să abandoneze, iar Marcel nu a mai putut recuperea clasându-se în final pe locul șapte. Romeo Duicu, singurul român care a terminat Dakar-ul din America de Sud (ediția din 2009) a reușit să ajungă la cursă după ce, din motive financiare, a fost nevoit să renunțe luni întregi la viața competițională și la antrenamente și s-a clasat al patrulea.

Cursa clasei B (sport) a fost animată de prezența lui Dani Oțil care, aflându-se la debutul în acest tip de competiții, a reușit să se claseze la finalul celor 90 de minute+1 tur pe locul 5. Mihai Epereși unul din favoriții la victorie în această clasă și-a rupt ghidonul în primul tur și după ce s-a chinuit să parcurgă această tură, până la final a trebuit să se retragă. A reușit însă să acumuleze 16 puncte importante în economia campionatului care se va încheia la sfârșitul lunii septembrie.

Cursa a fost câștigată de Bogdan Buțiu, pe trei a încheiat etapa Marian Neacșu. Iar locul doi i-a revenit lui Lucian Neaga, piteșteanul care la sfârșitul lunii iunie câștiga, la clasa Hobby Single, Red Bull Romaniacs.

Clasa C (hobby), cea mai animată din punct de vedere al căzăturilor pe care concurenții le-au luat având în vedere că noroiul de pe traseul de motocross și din pădure le-a dat multă bătaie de cap, a fost câștigată de Alexandru Anghel.  Furtuna ce s-a abătut asupra zonei Bran-Moeciu (în această zonă se află Cheile Grădiștei) în noaptea cea a precedat etapa de endurocross a făcut ca traseul să devină mult mai dificil și să se decaleze programul pentru ca să se mai scurgă apa și riderii să poată concura.

Din cauza cantității mari de apă căzută, unele urcări extrem de spectaculoase din zona de motocross au fost scoase. Pe lângă Alex Anghel, lupta din noroi pentru podiumul clasei C a fost câștigată și de Adrian Perșoiu (locul 2) și Nicolae Jaja (locul 3).

Clasa Quad a fost câștigată de Mihai Bajdechi, pe locul doi a terminat Luigi Lungu care are doar 15 ani, iar pe trei s-a clasat americanul Doug Rogers.

rezultate Cheil Gradistei Endurocross 2010

Deși în Campioantul Național de Endurocross nu există o anumită categorie dedicată temerarelor sportului pe două roți, la Cheile Grădiștei Endurocross primele trei fete au fost premiate. Este vorba despre Adriana Stănescu, Andreea Goga și  Roxandra Perișoiu. Acestea au concurat pe traseul clasei C și au contorizate în campionat punctele aferente poziției ocupate în cadrul acestei clase.

Premiere la capitolul acțiuni pentru fani

Cheile Grădiștei Endurocross 2010 a fost un eveniment în care fanii sportului cu motor și turiștii au putut vedea expuse, în premieră, în cadrul unui eveniment din Campionatul Național de Endurocross, motociclete de top din gama KTM. Modele KTM,  din gama 2011, 300 EXC-E și 350 SX-F au fost expuse în Cheile Grădiștei Fundata de către partenerul evenimentului Dementor KTM. Ultima este motocicleta dezvoltată de Stefan Everts – de 10 ori campion mondial de motocross.

Pe lângă cele două noutăți în materie de enduro (KTM 300 EXC-E) și motocross (350 SX-F), fanii sportului cu motor au putut vedea motocicletele KTM 690 Rally pilotate de Mani Gyenes, Marcel Butuza și Alex Garbacea în C.M. de Rally-Raid și Dakar și camionul de asistență al Vectra Racing Team, un MAN 6×6 proiectat să reziste celor mai dure condiții din deșert.

Renatta Stepanov