Mediatizarea WRC Vs Formula 1

Exceptand discutiile despre complexitatea realizarii transmisiei tv a unei curse de Formula 1 si a unui raliu din cadrul WRC sau despre numarul fanilor celor doua sporturi cu motor, promotorii celor doua campionate FIA nu stau degeaba in pauza competitionala.

Daca WRC a suferit o lovitura de imagine prin neprelungirea contractului cu Eurosport, toate emisiunile si rezumatele “oficiale” putand fi urmarite pe Motors TV, iata ca sezonul 2011 se anunta a fi unul putin mai interesant din punct de vedere al mediatizarii la TV. Incepand cu acest an organizatorii din WRC sunt obligati sa prevada pe langa restul probelor  o speciala a carui desfasurare sa poata fi transmisa mai usor in direct la TV, asa numita “Power Stage”, FIA venind in sprijinul acestora, castigatorul acestei probe urmand sa primeasca niste puncte bonus.

Deasemeni, la inceputul acestei saptamani, CEO North Sport One – Simon Long  a anuntat ca pentru fanii din Marea Britanie a fost incheiat un contract cu ESPN, urmand ca aceasta televiziune sa difuzeze rezumate de 30 de minute zilnice in weekendurile cu etape WRC iar inainte si dupa un raliu urmand sa fie prezentate rezumate de cate 1 ora. Intre evenimente vor fi difuzate in total 30 de ore cu imagini din arhiva raliurilor, totodata doua noi documentare urmand sa fie produse de ESPN. Contractul debuteaza pe 2 februarie cu emisiunea ” Road Car to Rally Car”  in care va fi prezentata dezvoltarea modelului MINI Countryman WRC. Intrucat ESPN a anuntat ca programele destinate WRC vor fi difuzate si pe canalul ESPN Classic nu putem decat sa speram ca si fanii din Romania se vor bucura de aceasta schimbare.

Transmisiile LIVE ale Formulei 1 au ajuns la un nivel mult mai ridicat. In aceasta iarna discutiile au fost orientate spre zona tehnica, promotorii F1 nestiind daca vor avea timpul necesar pentru implementarea noului sistem de camere video full HD. Aceasta saptamana a debutat cu un comunicat de presa al televiziunii germane SKY care anunta faptul ca in 2011 va transmite Formula 1 la o rezolutie Full HD de 1080 p. Si pana acum aceasta a transmis imaginile la un standard inalt de calitate insa niciodata camerele video nu au putut oferi o imagine nativa de asemenea rezolutie.

Vestile bune au continuat cu anuntul celor de la BBC conform carora si acestia vor putea oferi transmisii live full HD corobarat cu prezentarea noului cuplu de comentatori al englezilor format din Martin Brundle si David Coulthard. Decizia de a-l inlocui pe fostul comentator al F1 pentru BBC Jonathan Legard este una destul de controversata pentru englezi pentru ca niciodata nu au folosit exclusiv fosti piloti in comentarea unor curse. Lui Jonathan Legard i s-a reprosat crearea unor opinii contradictorii in cadrul fanilor desi acesta se bucura de recunoasterea  echipelor din Formula 1 .

Cireasa de pe tort o reprezinta insa comunicatul de ieri al celor de la FOM ( Formula One Management ) conform caruia toate televiziunile care au contracte incheiate pentru transmiterea Formulei 1 vor receptiona imaginile in format Full HD 1080 p. In Romania Formula 1 va fi transmisa incepand cu acest an de catre postul sport al celor de la RCS- Digi Sport. Tinand cont de faptul ca acestia au in portofoliu si postul Digi Sport HD nu putem astepta decat confirmarea comunicatului celor de la FOM si prezentarea echipei de comentatori .