Drive test BMW 320d

In 1975, BMW a lansat pe piata Seria 3, un model care a stabilit standardele de-a lungul vremii pentru sedanurile sportive. Introdus initial ca un succesor al BMW Neue Klasse, din care faceau parte BMW 1602 si 2002, Seria 3, impreuna cu Seria 5 (care a inlocuit modele precum 2500 si 2800) a marcat inceputul unei ere noi in constructia de automobile a celor de la BMW Group.

 

Ganditi-va la BMW, si primul model care va vine in minte este Seria 3. Omniprezent, modelul a fost mereu varful de lance al nemtilor, chiar de la debut. Desi marca a evoluat foarte mult, de la segmentele initiale care erau compuse din trei modele, pana la “cine naiba mai stie cate modele are BMW in ziua de astazi”; Seria 3 a purtat cu onoare drapelul bavarezilor. Din 1975 si pina in prezent s-au vandut peste 12,5 milioane de unitati din toate cele cinci generatii precedente.

 

Asa ca este lesne de inteles de ce respiratia este ingreunata atunci cand un model de succes urmeaza sa fie inlocuit. Inevitabil, intrebarile de genul: „Cum va arata?”, „Vor mai intoarce oamenii capul dupa el?”, „ Se vor schimba din nou standardele clasei?”, se afla pe buzele tuturor. Raspunsurile sunt foarte simple: da si da. Chiar daca ultimii ani nu au fost unii foarte usori pentru Seria 3, deoarece adversarii sai l-au studiat intens si si-au invatat foarte bine lectia predata de „profesor”, noul F30, a sasea reincarnare, nu doar ca restabileste egalitatea pe teren, dar muta jocul cu cativa pasi inainte. Dupa acest test, suntem absolut siguri ca noul Seria 3 va ramane mai mult timp in fara plutonului de urmaritori. Sa vedem de ce!

 

Cum arata?

 

Seria 3 este o masina care se poate rezuma foarte bine la celebra expresie “de toate pentru toti”. Constant s-a aflat in top 10 vanzari in orice tara si este usor sa-ti dai seama de ce. Este suficient de mare pentru patru persoane si indeajuns de mica pentru a se parca foarte usor. Poti merge cu ea foarte relaxat la Cannes intr-un weekend si se simte ca acasa pe strazile Bucurestiului in orice zi a saptamanii. Totusi, seria 3 a avut intotdeauna o dimensiune in plus, care o deosebeste de competitorii sai. Ganditi-va la acel slogan, “the ultimate driving machine”. Deocamdata ramanem la design.

 

Daca inca va mai uitati la fotografiile din testul nostru si incercati sa va dati seama care sunt diferentele intre noul model si cel vechi, n-o sa va invinovatim. Le veti observa cel mai bine in realitate. Mai ales la partea din fata a masinii, care acum are o capota cu un profil coborat, a carui menire este sa accentueze latura sportiva a acestui sedan. Semnatura distinctiva a celor de la BMW este prezenta peste tot: proportii perfecte pentru o masina cu tractiune spate, grila dubla din fata, proiectoare rotunde pentru fiecare far. Cele din urma se contopesc acum in grila, subliniind alura joasa a partii frontale. Odata aprinse si luminile de zi, masina devine un BMW 100%, un model uimitor fara a fi foarte agresiv.

 

Oferirea unui spatiu interior mai mare si a unei impresii de calitate superioara in timp ce greutatea totala trebuie sa scada, a devenit una dintre poruncile obisnuite pentru designerii din ziua de azi. Noul seria 3 este mai mare iar acest lucru se observa cel mai bine la interior, acesta reprezentand o mica problema la modelele anterioare. Pasagerii din spate au acum suficient loc pentru picioare, genunchi si cap, bancheta spate fiind bine proportionata si confortabila. In fata, spatiul este generos, atat pentru sofer cat si pentru cel din dreapta sa. Designul bordului a ramas in mare parte identic, insa a imbatranit frumos, daca putem sa spunem asa. Are un aranjament foarte bun pentru cei familiarizati cu masina si unul simplu pentru cei neinitiati. In total, 40 de kilograme a slabit noul Seria 3 fata de predecesorul sau insa materialele au facut doi pasi in fata la capitolul calitate.

 

Daca e sa fim carcotasi, ne putem lega de instrumentarul de bord si cele patru clasice cadrane ale sale sau de spatiile pentru depozitarea bauturilor…racoritoare. Zilele in care un banal suport iesea din bord si-ti mentinea sucul rece au apus demult, fara sa intelegem de ce. Este clar, interiorul unui seria 3 nu-ti va gadila simturile la un simplu test drive, insa, trebuie sa o recunoastem: la capitolul ergonomie noul model nu prea poate fi criticat. Toate instrumentele de control cad perfect in mana. Claritatea informatiilor este superba fara ajutorul vreunui artificiu. Toate acestea sunt posibile mai ales datorita culorii portocalii, care noaptea este mult mai putin obositoare pentru ochi decat daca ar fi….albastra. Si controler-ul iDrive se muleaza perfect in palma dreapta, in timp ce mana se odihneste pe cotiera centrala. Greutatea de apasare si logica miscarilor sale este perfecta. Este un cliseu pe care nu avem cum sa nu-l folosim.

 

Cum se conduce?

 

Motorul diesel de 2 litri, cu numele de cod N47, a fost preluat de la generatia anterioara, fiind disponibil si pe modelele X1, X3 si 520d. Asa cum probabil stiti, acesta dezvolta un cuplu maxim de 380 Nm utilizabil perfect intre 1.750 si 2.750 rpm, puterea maxima de 184 de cai putere fiind livrata la 4.000 rpm. Asa cum ii sta bine acestei masini, transmisia este asigurata de o cutie de viteze automata ZF in 8 trepte.

 

Reintorcandu-ne la sloganul de care aminteam la inceput, „the ultimate driving machine” poate deveni foarte simplu „the ultimate economy machine”. N-o sa ne scriem autodenuntul astazi vizavi de vitezele cu care am circulat, dar o sa ne rezumam in a va spune ca am obtinut un consum de 6,5 litri/100 km in ciclu mixt. 60% din kilometri pe care i-am parcurs au fost in afara orasului, iar stilul abordat a fost unul mai mult decat sportiv. Rezultatul este unul remarcabil, mai ales pentru o masina de 1495 kg care ajunge la prima suta de kilometri in 7,5 secunde.

 

Modelul 320d din testul nostru era dotat cu sistemul Drive Performance Control, sistem care-i permite soferului sa aleaga una din cele patru setari, de la cea mai economica pana la cea mai sportiva. Aceste setari sunt ECO PRO, Comfort, Sport si Sport+, setari despre care am mai vorbit cu ocazia altor teste. Shimbarile sunt imediat perceptibile, mai ales daca masina este dotata cu amortizoarele adaptive. Chiar si asa, mergand pe modul neutru, Seria 3 face fata cu brio oricarei solicitari in trafic. Directia este usoara, precisa si-ti ofera un feedback foarte bun, peste media masinilor construite in ultima perioada. Admiratia mea se indreapta catre inginerii BMW care au conceput un sasiu fantastic, obtinand un compromis perfect intre confort si manevrabilitate. Altfel spus, stacheta a fost din nou ridicata!

 

O alta noutate o reprezinta sistemul Head-Up Display color, unic in acest moment pe piata. Fata de alte modele din gama BMW, acesta ofera mai multe informatii. Noul Seria 3 este burdusit de dotari standard sau optionale. Cele mai impresionante sunt asistentul la parcare. Dupa ce masoara spatiul avut la dispozitie, acesta iti indica sa iei mainile de pe volan, tot ce mai ai de facut fiind sa accelerezi si sa franezi. Pentru spatiile mai inguste, acelasi asistent te va indruma sa alternezi intre treapta 1 de viteza si marsarier pana vei reusi parcarea laterala perfecta. Mai eficient este asistentul la faza lunga.

 

Acest sistem nu trebuie sa lipseasca din lista voastra, mai ales ca pretul lui este de sub 200 de euro, daca ai optat pentru farurile cu xenon adaptive. Nu doar ca activeaza si stinge faza lunga atunci cand traficul i-o permite, dar efectiv iti creaza senzatia ca ai vreo 10 chinezi sub capota care se joaca cu farurile. Spun asta pentru ca stingerea fazei lungi la intalnirea unei masini din sens opus sau pe acelasi sens nu se face complet. Pur si simplu acest sistem muta raza de lumina strict pe partea pe care nu se afla cealalta masina. Concret, daca sunteti pe un drum cu doua benzi pe sens iar din partea opusa se apropie o masina, asistentul va lasa faza lunga aprinsa pe partea dreapta. Daca va apropiati de o masina care circula in aceasi directie, sistemul opreste faza lunga exact cat este latimea masinii din fata voastra. Admirabil mi s-a parut ca nu am primit niciun flash de la ceilalti participanti la trafic, semn ca nu au fost incomodati cu nimic de catre aceste sistem. Trebuie sa-l testati ca sa-l intelegeti si ca sa ma credeti pe cuvant.

 

Concluzia finala

 

Daca atunci cand cititi acest material, gandul va zboara la targeturile si dead-lineurile imposibile stabilite de sefii vostrii, ganditi-va doar o secunda cat de greu le-a fost bavarezilor sa lanseze un nou model, cel mai important din gama BMW, vandut in peste 12 milioane de exemplare in cariera de peste 35 de ani.

 

Noul Seria 3 demonstreaza genialitatea discretiei in construirea unei masini. A sasea generatie ofera, pe langa fenomenalul succes al masinii, un consum de carburant pentru care modelele hybride alte altor producatori si-ar da viata. Sau demisia, pentru ca le este imposibil sa-l egaleze. Opozitia a redus ecartul fata de modelul produs la Munchen in ultimii ani, dar noul Seria 3 probeaza cat de mare a devenit acesta din nou. Poate ca nu reprezinta masina pe care ti-o doresti cel mai mult pe lumea asta, dar cu siguranta este masina care-ti ofera absolut tot ce ai nevoie.

 

[nggallery id=317]

One thought on “Drive test BMW 320d”

  1. Imi place mult modelul asta, parca e un seria 5 in tinerete. Performantele sunt ok pt 2l motorina, insa cel mai potrivit motor ca si costuri/calitate mi se pare 328-ul cu cutie manuala. Singurul neajuns ramane pretul…

Comments are closed.