Amanta perfecta

 

A fost o vreme cand muzica dance insemna doar muzica dance si atat! Se baza pe muzica electronica, avea un ritm binecunoscut si te facea sa te ridici si sa incepi sa dansezi. La fel ca in cazul altor domenii, diversificarea si-a facut simtita prezenta si in lumea auto si astfel au luat nastere mai multe genuri si subgenuri iar publicul si-a inceput cruciada in cautarea lucrurilor cele mai cool. Acum avem muzica house, drum and bass, dub step si multe alte genuri care se aseamana oarecum intre ele.

 

Aceasta diversificare a secolului 21 a mers dincolo de muzica dance si a infectat si producatorii de masini, dand nastere unor adevarate produse de nisa precum crossoverele sau minivanurile. Cei de la BMW, care niciodata nu au ratat un moment important in istoria auto, au decis sa creeze un subgen unic al lor, inventand denumirea de „ Sport Activity Coupe”. Popularea acestei nise s-a facut cu un singur exemplar – X6. Cand acesta a fost lansat in 2008, criticii si-au facut simtita prezenta spunand ca de aceasta data s-a mers prea departe si ca nimeni nu are nevoie de o asemenea masina. Ce a urmat chiar nu cred ca trebuie sa va mai amintim, insa putem sa va prezentam concluziile noastre dupa un test drive alaturi de unul dintre cele mai intrigante si controversate modele din gama BMW.

 

Pretul de pornire al unui BMW X6 in versiunea xDrive 30d este de 63.922 euro iar pentru cea testata de noi, xDrive 40d este de 68.634 euro. Daca va incalzeste, preturile includ tva insa pentru a configura un model exact ca cel din testul nostru va trebui sa platiti 84.617 euro. Din aceasta suma, 7.373 euro au fost cheltuiti doar pe accesoriile Performance iar volanul imbracat in alcantara ( 598 euro) este o dotare optionala pe care nu trebuie sa o uitati!

 

 

 

Cum arata?

 

Tinand cont doar de aspectul exterior, putine sunt masinile care impart atat de radical parerile vizavi de X6. Oricare ar fi opinia voastra, nu aveti cum sa negati ca designul exterior este unul indraznet, distinctiv iar prezenta in oglinzile retrovizoare poate fi considerata foarte agresiva. In cazul masinii din acest test, senzatia de agresivitate este amplificata si de prelungirile spoilerului fata. X6 imparte platforma si are aproximativ aceleasi dimensiuni cu X5.

 

In rest, orice alt element de design exterior este diferit. Capota este imensa iar spoilerul fata poarta aceeasi grila devenita semnatura BMW. Plafonul, asemanator cu cel al coupeurilor, este elementul definitoriu pentru X6 si reprezinta principalul element de atractie la capitolul design exterior. In partea din spate, linia hayonului este una inalta si se termina cu niste stopuri puse in functiune cu ajutorul tehnologiei LED. Luneta este plata si alaturi de linia inalta a spoilerului spate îi confera X6-lui o atitudine impunatoare. Exista cateva elemente specifice SUV-urilor precum difuzorul de aer de culoare neagra dar specializarea terifianta pentru asfalt a lui X6 este semnalata prin evacuarea dubla amplasata la extremitatile spoilerului spate si prin jantele de aliaj de 20 inch pe care sunt montate pneuri late de 315 mm.

 

Per ansamblu, X6 are un design exterior contrastant cu cel al fratelui „geaman” X5, de genul „ dispari din calea mea” pentru partea din fata si „ ne vedem altadata” pentru partea din spate. Poti sa-l iubesti sau poti sa-l urasti dar cu siguranta nu poti sa-l ignori! 

 

Interiorul este finisat conform standardelor BMW cu materiale placute la atingere si zero greseli de constructie. Plansa de bord este aceasi pe care o regasiti si la X5 sau la Seria 5; la fel si instrumentele de control, care au o amplasare logica si o eleganta subtila, fiind foarte usor de citit. Scaunele fata din piele, profilate dar confortabile in acelasi timp, impreuna cu consola centrala, confera soferului si pasagerului din dreapta o pozitie ideala pentru orice calatorie indiferent de lungimea acesteia. La toate acestea se adauga sistemul iDrive, ale carui setari pot fi facute prin intermediul unei singure rotite. Dupa o perioada scurta de acomodare, veti constata ca acesta este intuitiv iar displayul principal cu ai sai 8,8 inch arata fantastic.

 

Cel mai mult am apreciat volanul imbracat in alcantara. Este pur si simplu genial la temperaturi scazute iar senzatiile tactile iti sunt rasfatate la maxim, fara a mai discuta si despre aderenta imbunatatita. Bancheta din spate poate acomoda trei pasageri insa doi se vor simti si mai relaxati. Chiar si asa, acestia nu trebuie sa fie prea inalti pentru ca vor lovi cu capul plafonul din cauza liniei joase a acestuia. Nici cei mai scunzi nu vor fi prea bucurosi, pentru ca geamurile portierelor spate sunt amplasate mai sus decat v-ati astepta. Nici soferul nu este incantat de vizibilitatea oglinzii retrovizoare dar macar el este salvat de oglinzile laterale. In mare cam acesta este singurul dezavantaj real al lui X6 insa, uneori, individualismul cere sacrificii.

 

 

Cum se conduce ?

                                                  

Pe drum X6 se comporta probabil cel mai bine dintre toate masinile de gabaritul sau. Aceasta generatie de motoare de 3 litri cu 6 cilindri in linie capata cu adevarat sens pe o echipare ca cea din testul nostru. Cele doua turbine sunt responsabile pentru sutul in fund pe care-l primesti la orice apasare viguroasa a pedalei de acceleratie. Dezvoltand 306 cai putere si un cuplu de 600 Nm disponibil de la doar 1.500 rpm, agilitatea lui X6 nu poate fi pusa la indoiala de nimeni.

 

Inteligenta cutie automata in 8 trepte alaturi de sistemul de tractiune integrala reusesc sa propulseze cele 2.185 kg ale masinii de la 0 la 100 de km/h in doar 6.5 secunde, insa, in realitate, totul parca se intampla mai repede decat atat. Un motiv plauzibil pentru aceasta senzatie este sunetul motorului, care chiar daca este diesel, ramane incantator. Filele de basm sunt insa scrise atunci cand este activat modul sport al cutiei de viteze. Uitati de transmisiile manuale, chiar nu isi mai au rostul in acest decor. Pedala de acceleratie capata un raspuns mult mai prompt iar cei sase cilindrii isi incep concertul. Virajele se succed terifiant de repede si cand te opresti nu reusesti sa-ti explici cum o masina de peste doua tone poate sa se miste atat de agil…. 

 

De-a lungul acestui test am avut parte atat de asfalt uscat, umed dar si acoperit cu un strat foarte mare de zapada afanata. X6 s-a comportat admirabil, mai ales in ultima situatie. Este extrem de greu sa descriem in cuvinte, de ce sa nu recunoastem, emotiile pe care le-am avut la parcurgerea unei portiuni de 50 km pe care nu mai trecuse nicio masina, printr-o zapada care depasea jumatatea rotilor de 20 inch. Ceea ce ne-a salvat psihicul a fost ca in absolut niciun moment X6 nu a avut vreo urma de ezitare. A ascultat cu sfintenie orice i-am cerut si a primit laudele unor sateni izolati la capatul unei rampe cu un grad de inclinare de peste 15%. Nu stiu daca xDrive este cel mai performant sistem de tractiune integrala, inca nu le-am testat pe toate, dar in cei peste 650 km parcursi in cele mai dificile conditii din ultimii cativa ani, nu a existat un moment in care sa-i pun la indoiala abilitatile.

 

 

Pentru ca tot am vorbit despre cei 650 km parcursi in cadrul acestui test, va putem spune si faptul ca X6 a inregistrat un consum mediu de 11 l/100 km. In Bucuresti, fara 13-14 % nu scapi insa in afara lui poti privi, destul de rar ce-i drept, computerul de bord afisand o valoare de 8,5 l/100 km. In mediul urban BMW promite un consum de 8,8 iar in afara acestuia doar 6,8. Cred ca de data aceasta nemtii au fost putini cam optimisti. Oricum, cine isi cumpara o asemenea masina, nu va pune un accent foarte mare pe acest capitol.

 

Pentru ca X6 este o masina de 5 stele si la capitolul siguranta, trebuie sa va spunem ca sistemele electronice precum DSC, DTC, ABS si EBD functioneaza ireprosabil indiferent de suprafata de rulare. Acestea reusesc sa tina masina pe drum oricat ati forta limitele acesteia, singura exceptie reprezentand-o gheata, unde orice discutie devina inutila. Cu DSC-ul dezactivat X6 ramane perfect controlabil pe sosele cu aderenta scazuta sau acoperite de zapada, insa aveti nevoie de un timp de adaptare la gabaritul masinii.

 

Daca motorul este o capodopera a inginerilor germani, dinamica lui X6 il face cu adevarat incantator. Abilitatea de abordare a virajelor efectiv sfideaza gabaritul ridicat si se poate ridica la standardele oricarui hot hatch. Este foarte agil si poti schimba directia fara ca ruliul, redus la maxim, sa fie resimtit. X6 are un comportament predictibil in abordarea virajelor iar limitele sale sunt mult mai ridicate decat te-ai astepta de la o masina de acest gen. Performantele acestea nu ar fi fost obtinute fara ajutorul sistemului de tractiune integrala xDrive care-i confera masinii o aderenta ridicata si o viteza mare la iesirea din viraj, eliminand pe cat de mult este posibil, subvirarea sau supravirarea. 

 

Singurul regret vizavi de configuratia masinii din test il reprezinta lipsa directiei active. Precizia acesteia, cu care ne-am obisnuit in cazul modelelor BMW, ne face sa va rugam sa nu uitati bifarea acesteia pe lista de dotari optionale.

 

 

Concluzia 

 

Desi multi se grabesc sa-l judece pe X6 exclusiv pe baza designului exterior radical, odata asezat pe scaunul soferului si dupa cativa kilometri de drumuri virjate, elementele care-l pot descuraja pe un potential cumparator sunt foarte putine. Vizibilitatea in partea din spate nu este cea mai buna si probabil doar doi adulti se vor simti cu adevarat confortabil pe bancheta din spate, dar parca nici acest aspect nu reprezinta sfarsitul lumii.

 

X6 xDrive 40d este unul dintre cele mai bune exemple ale tehnologiei avansate implementate de inginerii BMW, prezenta atat in cadrul motorului diesel cu resurse nelimitate de cuplu, dar si la nivelul cutiei cu 8 rapoarte care sunt alternate perfect cat si la nivelul sistemelor electronice care tin masina lipita de sosea. X6 este o masina foarte antrenanta de condus care se poate intruchipa foarte usor sub forma unei feline blande sau feroce, in functie de dorinta proprietarului.

 

Intr-adevar poate fi considerata o masina prea mare si prea ostentativa pentru traficul urban dar chiar nu este daca folosesti la intregul potential spatiul avut la dispozitie. Concluzia noastra este ca BMW X6 este unic si prin urmare cel mai bun Sport Activity Coupe disponibil pe piata iar pentru ca alt constructor sa incerce sa-l detroneze va trebui sa depuna eforturi serioase, pentru ca, momentan, X6 este invincibil.

 

De ce nu ai indrazni sa fi diferit?

 

 

Foto: Catalin Oprea

 

[nggallery id=263]