Drive-test Nissan Navara 2.3 Diesel Turbo (dCi) – 190CP – 4×4

MARELE GIGANT

 

Când am avut întâlnirea cu Navara am crezut ca cei de la Nissan o sa ma pună sa opresc în stațiile de RATB sa iau pasageri. Este cat un autobuz. Nu am mai văzut demult asa de aproape o mașină care sa inspire putere doar prin mărime. Înalt, masiv, muscular. Poate pentru cei ce citesc articolul întrucât doresc oricum sa își cumpere o mașină din clasa asta, factorul mărimii le este arhicunoscut. Dar chiar și asa, peisajul automobilistic cu care suntem obișnuiți nu este de genul asta. Ca sa ma exprim ca la Tele-Enciclopedia : majoritatea exemplarelor nu cresc pana la mărimi cu adevărat colosale.

 

Prădător din fire, este regele junglei urbane. Majoritatea mașinilor fac loc pentru ca pare ca nu are loc în general și pentru ca pare ca un impact nu ii va afecta foarte tare structura și nici pasagerii. Pare ca mănâncă impacturi și coliziuni pe pâine. Cel mai probabil și un Matiz la micul dejun.

 

Cu o tradiție începută din 1935 și 14 milioane de unități vândute este clar ca Nissan știe sa facă un pick-up. Întrebarea este, cu ce vine nou acest model, cu ce se distinge de concurenta și ce reprezinta clasa asta a pick-up-urilor pentru tine cumpărătorule?

TOATE INTREBARILE DE MAI SUS, IN ORDINE INVERSA

De fiecare data când vad în oglinda un pick-up ma dau din drum pentru ca omul pare sa aibă treaba. Oamenii care cumpără genul asta de mașini sunt cei care cara, construiesc și care, în general, fac lumea sa se invarta.

 

Legătura dintre pick-up și cumpărător este sinalagmatica. Unul îl definește pe celalalt. Astfel ca toate sunt extrem de practice, capabile sa care greutăți mari, sa tracteze chestii mari și sa ducă multe lucruri la destinație. Pe scheletul asta s-au tot construit genul asta de mașini, dar în fiecare an ceva se adaugă la pachetul total.

 

Cel mai important lucru de departe la noul Nissan Navara este suspensia multi-link cu arcuri elicoidale. Uriaș. Mai toate pick-up-urile au foi de arc ca suspensie spate. Asta înseamnă că suspensia e bruta și rudimentara și atunci când bena este goala țopăie mai energic ca un iepure in perioada de împerechere. Este incredibil cata civilizație a putut injecta o astfel de modificare în ADN-ul acestui pick-up. Si totul fără niciun efect negativ. Este omul din Neanderthal, cu pantofi de firma și costum, gata sa cucerească lumea. Dar care nu a uitat cum se vânează un mamut.

 

Cam despre asta este vorba cu noul Nissan Navara. Despre cum sa fii civilizat la oraș (“Smarter than ever…”). Sa le luam pe rand. Noua suspensie face ca dinamica mașinii sa se apropie de cea a unui SUV “de strada”, nu sare peste fiecare denivelare. Întreg comportamentul mașinii a fost ajustat în aceasta direcție. Manevrabilitatea este superba pentru clasa sa. Insonorizarea, confortul la interior, de asemenea. Masina este căptușita cu tehnologie – display-uri cu touchscreen, cruise control, faruri daylight cu LED, o grămadă de camere care te ajuta la parcarea autobuzului (dacă ar exista parcări în București suficient de mari – practic trebui sa ai noroc sa găsești doua locuri consecutive). O mașină a omului cu treaba din secolul XXI. Și mai important, o mașină pe care o poate folosi și în weekend / vacante cu familia (cam ce am făcut eu).

 

În al doilea rand – pneurile de dimensiuni generoase, garda la sol ridicata și masa mare face ca Navara sa fie un veritabil off-roader. Aceste caracteristici sunt completate de un diferențial electronic blocabil, un mod de tracțiune “Low” și tehnologii precum Hill Descent Asist. Mai mult, camerele pentru parcare sunt foarte folositoare în off-road când poteca este îngustă sau obstacolele de pe traseu risca sa strice vopseaua. Motorizarea modelului de test era un diesel de 2.3 litri, 190 de cai cuplati la o cutie automata cu 7 rapoarte – va recomandam sa o luați asa. Ceva puternic trebuie sa va tragă la deal, nu? Mai ales cu toate bagajele alea în bena.

 

În al treilea rand, masina asta e făcută sa care. Deci? 3.5 tone capacitate de tractare – totul posibil datorita sasiului dreptunghiular închis și a cuplului ridicat. Este echivalentul a celebrului “mai pot și cozonac” în materie de tractări. Poate susține o tona sarcina utila în bena (ancorata cu sistemul C-Channel – practic o serie de cleme mobile ce se adaptează pe încărcătura dumneavoastră). Practicalitatea generoasa se extinde și la interior – cu spatii de depozitare pentru orice ai putea aduce la bord.

CONDUCAND AVENTURA

Am parcurs multi kilometri cu Navara și am avut parte de o minunata aventura în Parcul Național Piatra Craiului. Mașina s-a comportat excelent pe asfalt, pe pietriș, pe iarba, pe nămol, pe orice. Nu am avut cu ce s-o încarc în afara de bagajele de drumeție, dar sunt sigur ca ar fi început orice ne-ar fi trecut prin cap. Mi-am dorit sa aflam dacă se poate dormi în bena – pare cam scurta pentru asta, dar nu am putut testa datorita mizeriei acumulate (desi bena modelului de test era acoperita).

 

Orice am aruncat în fata modelului Navara, acesta a făcut fata cu brio. Nici nu a părut ca se încordează. Și peste probele de teren, l-am supus unor sarcini atipice : sa fie lumina pentru camping (am reușit sa prăjim pastrama pe piatra încinsă, procurata din rau, pentru ca nu aveam grătar), sa fie paravan pentru schimbul de haine, dormitor pentru unii din aventurieri, depozit de bagaje și masina de concediu. Toate astea de la o mașină serioasa, ocupata, dedicata muncii.

 

LOC DE CONCLUZII

Am văzut ca este o mașină cu care poți acoperi nevoile de mobilitate ale oricărei persoane. Fie ca muncești sau te distrezi / relaxezi – Navara e gata sa te asculte. Doar sa nu o pui sa își caute loc de parcare în București. Mi-aș fi dorit sa petrec mai multe weekenduri în compania Navarei. Chiar m-a făcut sa simt ca trăiesc.