Drive test Kia Rio 1.1 DSL CONFORT MT


Comercializata ca o subcompacta, Kia Rio are ca scop fortarea limitelor din acest segment, atuul sau principal fiind calitatea la un pret redus. In aventura sa, Rio se bazeaza si pe un design exterior atragator si un nivel bun de finisare al materialelor din habitaclu in timp ce asul din maneca este reprezentat de consumul redus de carburant.

 

Chiar daca suntem la al doilea test cu acest model, trebuie precizat faptul ca noua generatie a lui Rio reprezinta un salt imens fata de masina pe care o inlocuieste, acesta fiind unul dintre cei mai important pasi pe care-i face Kia in incercarea sa de a acapara o marja cat mai mare a segmentului subcompact in detrimentul producatorilor europeni.

 CAT05543

Conform cifrelor oficiale privind consumul masinilor care nu beneficiaza de versiuni hybrid, Rio cu motor de 1.1 diesel este modelul cu unul dintre cele mai mici consumuri de carburant dar si de emisii de CO2. Bineinteles, marea intrebare pe care mereu ne-o punem in astfel de situatii este: cum se transforma acest lucru in viata de zi cu zi?

 

Am petrecut trei zile alaturi de Kia Rio 1.1 DSL in traficul mai aerisit al Bucurestiului, atat cat poate el sa fie in aceasta perioada a anului. Masina s-a dovedit a fi foarte manierata de-a lungul drumurilor specifice orasului, avand un nivel de aderenta si stabilitate sigur si linistitor. Suspensia se comporta foarte bine in cazul denivelarilor de mici dimensiuni insa celebrele cratere si damburi pe care nu ai cum sa le eviti intotdeauna trimit cateva sunete neplacute in habitaclul lui Rio.

 CAT05568

Asa cum o spune si producatorul sau, cel mai impresionant motor din gama lui Rio este acest diesel, de 1.1 litri in trei cilindri, care emite doar 85 g/km de CO2, fiind cel mai redus nivel de poluare pentru o masina non-electrica aflata la vanzare. Bineinteles, aceasta valoare este atribuita doar modelului de baza fara aer conditionat.

 

Din fericire, in ciuda credentialelor verzi ale motorului, aspectul masinii nu s-a schimbat fata de versiunea standar, acesta fiind un lucru bun, probabil Rio fiind cel mai bun produs iesit de sub penita designerului sef, Peter Schreyer, pana acum. Dar cum despre acest capitol subiectiv al designului interior si exterior am discutat cu ocazia testului trecut, nu o s-o mai facem si de data aceasta.

 CAT05534

Consumul redus de carburant al lui Rio se datoreaza motorului diesel de 1.1 litri cu trei cilindri si geometrie variabila a turbinei dar si cutiei manuale de viteze, in sase trepte in compania careia se comercializeaza masina. Etajarea treptelor de viteze este una destul de lunga si care incurajeaza economia de carburant, in timp ce timoneriei nu-i pot fi aduse prea multe critici. Kia Rio este dotat si cu un sistem de tip stop-start al motorului (ISG) si promite sa consume doar 3,9 litri pentru 100 de kilometri parcursi in oras. De-a lungul testului nostru am reusit sa ne apropiem destul de mult de aceasta valoare, computerul de bord indicand un consum de 4,2%, in conditiile in care am dezactivat sistemul de stop-start al motorului.

 

Ca si comportament, la relanti, iti poti da seama cu usurinta ca sub capota se afla un motor in trei cilindri dar odata ce demarezi acesta devine surprinzator de rafinat. Etajarea lunga a treptelor de viteza inseamna ca acceleratia se va face intr-un mod relaxat si va trebui sa fii rabdator pana la vitezele specifice autostrazilor.

 

1.1 DSL de pe Rio dezvolta 75 de cai putere la 4.000 rpm si un cuplu maxim de 170 Nm la o turatie redusa de 1.500 rpm, aspect care incurajeaza schimbarile oarecum subturate in traficul urban.

 CAT05571

Asa cum va asteptati, Rio nu este un hot-hatch in materie de performante dinamice, insa nu acesta este telul masinii din testul nostru. Sprintul pana la 100 de km/h se face in 15.5 secunde iar viteza maxima este de 160 km/h. In realitate masina nu se simte la fel de lenta precum o indica cifrele oferite de producator.

 

Asadar Rio se conduce, are un confort si o calitate a habitaclului specifice unei masini dintr-un segment superior si mai scump decat pretul cu care se vinde. Motorul de 1.1 litri diesel este bun, economic si ofera suficiente resurse pentru traficul urban si extraurban.

 

Kia Rio se poate adresa in acelasi timp si clientilor tineri, gratie designului atragator dar si celor care au o familie. Rio nu este o masina care sa te emotioneze printr-un feedback rapid al directiei sau care sa fie extrem de confortabila insa ceea ce conteaza este calitatea constructiei, spatiul si aspectul sau, avand un instrumentar de bord aerisit si un motor rafinat.

 

 Foto: Catalin Oprea 

 

Comentarii

comentarii