Drive-test Nissan Pulsar 190 CP – N-Connecta

Dupa retragerea modelului Tiida în 2011, Nissan a realizat că în segmentul compact a rămas descoperit, motiv pentru care în anul 2013 introduce Pulsar. Denumirea a mai fost utilizată pe modelele producătorului însă nu în Europa. Platforma pe care se bazează a mai fost purtată pe modele precum Cherry, Sunny si Almera. Denumirea este un pic geeky. Daca vă petreceți timpul pe Discovery Channel probabil ați auzit că un pulsar este un tip de stea neutronică (o stea foarte mică și super super super densă ce rămâne în urma morții unei stele) care se învârte foarte rapid și pulsează radiații electromagnetice. Ce legătură are asta cu domeniul auto? Vă explic imediat. Pot fi detectate doar atunci cand unda trece prin dreptul nostru, adica sunt greu de gasit. 

 

Nissan Pulsar nu este la fel de spectaculos sau de misterior, dar probabil este o prezenta mai rara in trafic datorita designului sau conservator. Nu ca nu ar fi atragator, dar cand te gandesti ca este produs de aceeasi companie care ne-a adus Juke, nu pare asa de …aventuros. Cu siguranta designul unei masini nu poate sa reflecte felul in care o sa se vanda dar cred ca este de bun simt sa afirm ca, pentru cumparatorii mai tineri, aspectul conteaza!

 

 

Sunt unele voci care spun că denumirea este o referire la modelul Sunny (însorit, derivat de la soare, care este o stea, care…înțelegeți ideea). Ar fi interesant ca Nissan să aleagă denumiri inspirate din cosmos pentru modelele lor: Nissan Black Hole sau Nissan Quasar…stai! Asta chiar seamănă ca denumire cu un model existent.

 

Dacă denumirea este cosmică, mașina este o navetă spațială. Nu?

 

Nu. Are roți. Și volan. Și scaune. Este liniștită și familiară. Tot ce își dorește este să te ducă din punctul A în punctul B în confort și liniște. Nu am mai văzut o mașină atât de cu roțile pe pământ de la Fiat Albea.

 

Discuția cu privire la utilitatea automobilului seamănă cu o veche discuție despre telefoane mobile. Sigur vă amintiți părinții care vă spuneau că telefonul este făcut să vorbești la el și restul funcțiilor sunt brizbrizuri. Cam același lucru s-a întâmplat cu industria auto. Deși autotursimul ar trebui să fie un vehicul care să te transporte la destinația aleasă de tine, din dorința de genera vânzări, geniile marketingului ne-au explicat că autoturismul trebuie să ne distreze sau să accelereze amețitor sau să fie un laborator al lui Dexter și ne-au convins că motivul principal pentru care cumpărăm este oricare altul în afară de a avea cu ce să mergem la muncă sau să ne ducem copiii la grădiniță.

 

Nissan Pulsar este o mașină. Și singurul lucru la care încearcă să fie bun este să fie mașină. Este copilul serios din prima bancă. Învăța. Răspundea la întrebările profesoarei. Și nu dădea nimănui să copieze după el.

 

Ok. Ok. Este o mașină. Dar cum se simte?

 

Familiar. Pulsar este o mașină în care te simți confortabil. Ținuta de drum este excelentă, zgomotul nu pătrunde la interior nici la viteze de autostradă. Motorul de pe modelul de test a fost un 1.6 turbo pe benzina de 190 cai putere. Daca pana in urma cu cativa ani de zile, orice producator auto facea o marea stire din lansarea unui hatckback de aproape 200 de cai putere, acum lucrurile s-au mai schimbat putin. Bine, Pulsar in aceasta configuratie nici nu are elementele acelea evidente care sa tradeze ce se afla sub capota. In afara de cateva subtilitati la faruri si jante, masina din testul nostru este la fel ca orice Pulsar.

 

Ca si senzatie, nu pare să facă vreun efort. E ca un funcționar plictisit: îți va face actele în termenul legal, de fiecare dată. Poți să țipi la el, să te dai peste cap. El va fi gata când trebuie să fie gata. Fără tam-tam. Fără gălăgie. Și în cazul mașinii noastre lucrurile stau asemenator. Executa fara cracneasca tot ce-i ceri, atunci cand o faci si exact asa cum te-ai astepta.

 

Atât în oraș cât și pe autostradă se comportă remarcabil de…normal. Totul e în regulă. Nu poți ridica nicio obiecțiune. Mașina merge, tu vorbești cu prietenii, vă gândiți la destinație. Din punctul meu de vedere, la drumul și la traficul din România, o mașină care să îți permită să te bucuri de celelalte lucruri din jurul tău este exact ce ne trebuie.

 

Pulsar iese în evidență când vorbim de spațiul din interior. Forma mașinii și distanța lungă dintre punți crează un întreg văzduh deasupra capului tău și un spațiu la picioare pentru pasagerii din spate care poate stârni invidia și în clasele mai mari. Bancheta spate se rabatează 60-40 și portbagajul este decent.

 

Ne place cum arată Pulsar cu toate că va trece de cele mai multe ori neobservat. Blocurile optice sunt mari și moderne. Multe elemente de design sunt împrumutate de la excelentul Qashqai. Scaunele sunt confortabile, volanul este cam subțire, displayul de 5 inch color este dotare standard, cutia de viteze manuală este mult mai plăcută ca pe Qashqai/Kadjar.

 

Nivelul de dotare N-Connecta include toate sistemele electronice de siguranta ale celor de la Nissan, precum avertizarea la parasirea benzii, detectia obiectelor in miscare, asistenta la franare de urgenta si avertizare pentru unghiul mort. Personal, am apreciat modul simplu si eficient de functionare al sistemului din urma. Mai exact, odata cu apasarea semnalizatorului auzi un bip in difuzoare daca o masina se afla in unghiul mort. Daca nu-l auzi, te poti angaja in depasire. In orice alt moment, in dreptul oglinzilor, exista cate un led care semnalizeaza prezenta unei masini atunci cand nu ai semnalizatorul actionat.

 

La toate acestea mai putem adauga faptul ca Pulsar este o masina foarte sigura, de 5 stele conform clasificarii EuroNCAP din 2014 si chiar a fost laudata pentru faptul ca ofera acelasi nivel excelent de siguranta atat pentru pasagerii adulti, cat si pentru copii.

 

 

Nu înțeleg. O vreau?

 

Nu știu dacă „o vrei” dar există o șansă foarte mare să fie ceea ce cauți de fapt. Este mașina utilitaristului desăvârșit. Pentru cel care vede în mașină o utilitate și nu o distracție. Care preferă să măsoare capacitatea portbagajului, nu a cilindrilor. E o mașină care face foarte multe lucruri bine, foarte puține prost și niciunul excelent. Dacă ai nevoie de o mașină, mașina asta e pentru tine. Dacă îți dorești o mașină, probabil trebuie să cauți în altă parte.